Metso-konsernin toimitusjohtaja Jorma Eloranta Kone- ja laitevalmistajien VaikuttajaForumissa 2006


SUOMALAISEN PK-SEKTORIN HUOLEHDITTAVA KANSAINVÄLISESTÄ KILPAILUKYVYSTÄÄN
 
"Globaaleilla markkinoilla yrityksen kilpailukyky on riippuvainen sen koko verkoston kilpailukyvystä. Metso on antanut viime vuosina aikaisempaa enemmän vastuuta toimittajilleen. Vastavuoroisesti heidän toimintansa laadun ja omien verkostojen on pärjättävä myös kansainvälisessä kilpailussa", Metso-konsernin toimitusjohtaja Jorma Eloranta totesi Kone- ja laitevalmistajien VaikuttajaForumissa tänään pitämässään puheessa. Yhdeksi keinoksi kilpailukyvyn parantamiseen hän ehdottaa yhteistyötä Teknologiateollisuuden TRIO-ohjelman ja Suomen Laatukeskuksen välillä.
 
Metso on yksi Suomen teknologiateollisuuden kansainvälisimmistä yrityksistä. Vuonna 2005 Metsolla oli asiakkaita lähes 150 maassa. "Metsolle vahva ja osaava kumppaniverkosto on tärkeä kilpailukyvyn, joustavuuden ja paikallisen läsnäolon kannalta", Eloranta kuvasi puheessaan.
 
Metso on vuoden 2002 jälkeen ulkoistanut noin 20 prosenttia silloisesta valmistuskapasiteetistaan. Elorannan mukaan liiketoimintamallin uudistaminen on tuonut selviä etuja: "Toiminnan ulkoistaminen lisää joustavuutta eri kysyntätilanteissa ja lyhentää vasteaikoja - ja näin tehostaa asiakaspalvelua. Selkeä työnjako liiketoimintaverkostossa mahdollistaa kunkin yrityksen investointien järkevän kohdentamisen. Myös vaihto-omaisuuden hallinta paranee, kun varastoja ja niihin liittyviä turhia, asiakasarvoa tuottamattomia kustannuksia voidaan poistaa ketjusta. Onnistunut ulkoistaminen edellyttää saumatonta yhteistyötä ja toiminnan korkeaa laatua kaikilta osapuolilta."
 
Metson hankinnat ja liiketoimintaverkosto ovat viime vuosina kansainvälistyneet. Alhaisempien työvoima- ja kuljetuskustannusten lisäksi kehityksen taustalla on pyrkimys toimia lähempänä asiakkaita. Myös valuutta- ja rahoituskysymykset sekä tullit vaikuttavat hankintojen kansainvälistymiseen. "Kansainvälistymiskehitys on mielestäni suomalaisille alihankkijoillemme suurempi mahdollisuus kuin uhka. Kehoittaisinkin suomalaista pk-teollisuutta jatkuvasti kehittämään toimintansa laatua ja tätä kautta kilpailukykyä, jotta he voivat kansainvälistyä suurten asiakkaidensa mukana", Eloranta linjasi.
 
Esimerkkinä pk-sektorin yrityksille sopivasta kehitysohjelmasta Eloranta mainitsee Teknologiateollisuus ry:n TRIO-ohjelman, joka on Suomen suurin teknologian ja liiketoimintaosaamisen kehitysohjelma toimialakohtaisille verkostoille. Hanke kokoaa myös julkisen tuen tarjoajat yhteen.
 
"Kehitysohjelma antaa hyvän pohjan, mutta ei kerro vielä todellisesta kilpailukyvystä.  Olenkin tehnyt Teknologiateollisuuden hallituksen jäsenenä ja Suomen Laatuyhdistyksen neuvottelukunnan puheenjohtajana aloitteen siitä, että TRIO-ohjelman pk-yritykset osallistuisivat myös laatupalkintokilpailuun. Laatupalkintokilpailun kautta yritykset saavat palautetta, joka on vertailukelpoista yli toimiala- ja maarajojen", Eloranta totesi.
 
www.metso.com
www.laatukeskus.fi
www.teknologiateollisuus.fi/trio
 
Metso on kansainvälinen teknologiakonserni, jonka liikevaihto vuonna 2005 oli noin 4,2 miljardia euroa. Metson 22 000 työntekijää yli 50 maassa palvelevat asiakkaita massa- ja paperiteollisuudessa, kiven- ja mineraalienkäsittelyssä, energiateollisuudessa sekä valituilla muilla teollisuudenaloilla.