Uppsala, May 23, 2022 (GLOBE NEWSWIRE) --
Rebeller & Mademoiseller: Toll, Kleen, Rudbeck (4 juni - 4 september 2022) Bror Hjorths Hus, Uppsala Bild (beskuren): Tyra Kleen, Självporträtt, 1902.
Tiden runt sekelskiftet 1900 var en omvälvande period i svensk konst. Utställningen Rebeller & Mademoiseller: Toll, Kleen, Rudbeck (4 juni–4 sep) på Bror Hjorths Hus i Uppsala visar konst av tre pionjärer som banat väg för efterkommande generationer av svenska kvinnliga konstnärer.
Emma Toll (1847–1917), Tyra Kleen (1874–1951) och Märta Rudbeck (1882–1933) fick alla erfara hur de gavs tillträde till det offentliga rummet och samtalet, samtidigt som de hölls tillbaka av patriarkala strukturer i samhället. Alla tre offrade mycket för att bli professionella konstnärer och behålla sin frihet; ingen av dem gifte sig eller fick barn. De uppnådde sina mål genom att de ställde ut regelbundet, fick sälja sina verk och recenserades i dagspressen. Alla tre tillhörde med andra ord de pionjärer som banade väg för efterkommande generationer av svenska kvinnliga konstnärer. Emma Toll ingick 1864 i den första ordinarie klassen för kvinnor vid Konstakademien i Stockholm. Tyra n levde ett kosmopolitiskt liv och reste bland annat till Indien, Indonesien, Västindien och Nordafrika. Märta Rudbeck kammade hem prestigeuppdrag som porträtt- och blomstermålare.
Emma Toll, Tyra Kleen och Märta Rudbeck engagerade sig också i jämställdhetsfrågan och kvinnliga konstnärers arbetsvillkor. 1910 grundas Föreningen Svenska Konstnärinnor för att förbättra utställningsmöjligheterna för kvinnliga konstnärer. Alla tre ingick i föreningen. Föreningen bidrog till att successivt förändra synen på kvinnliga konstnärer, men också till att förskjuta gränsen för vilka roller kvinnor kunde inneha i samhället. De var både rebeller och mademoiseller.
Utställningen bygger på konstvetenskapliga studier utförda av Matilda Eliasson och Anna-Lena Jönsson vid Konstvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet och Karin Ström Lehander vid Åbo Akademi. Rebeller & Mademoiseller är producerad av Norrköpings Konstmuseum där den visades under hösten 2021 och våren 2022.
PRESSVISNING:
Du är välkommen att få en förhandstitt på utställningen tors 2 juni kl 9-14.
Avtala tid med: Tomas Järliden, utställningskommissarie, 018-567034 eller tomas@brorhjorthshus.se
PRESSBILDER:
Pressmaterial hittar du på press.brorhjorthshus.se och i bifogat presskit.
Frågor eller önskemål? Kontakta mattias@brorhjorthshus.se
INVIGNING:
Utställningen invigs lör 4 juni kl 14 av Britt-Inger Johansson, professor i konstvetenskap Uppsala universitet, och Helena Scragg, utställningsintendent Norrköpings konstmuseum.
Sänds även på YouTube & Facebook.
MUSEINATT I UPPSALA:
Lördag 4 juni är museet öppet kl 12-24.
ÖPPETTIDER:
Hela året: tors–sön kl 12–16
Sommar (14/6–21/8): tis–sön kl 12–16
About Press - Bror Hjorts Hus
Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.
Contacts
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
mattias@brorhjorthshus.se
018-567032
Museichef
Tomas Järliden
tomas@brorhjorthshus.se
018-567034
018-567030