Europeiska kommissionen sjösätter kampanj om EU-stöd för grundläggande rättigheter. Nytt innehåll


Europeiska kommissionen sjösätter kampanj om EU-stöd för grundläggande rättigheter

Nytt innehåll: låt dig inspireras av stödmottagarnas röster och deras framgångshistorier

Europeiska kommissionens generaldirektorat för rättsliga frågor och konsumentfrågor inleder en informationskampanj för att bättre nå ut med programmet för medborgare, jämlikhet, rättigheter och värden (CERV-programmet) i Sverige och öka effekterna. CERV-programmet är den hittills största EU-fonden för det civila samhället med som syfte att främja och skydda de grundläggande rättigheterna i EU. Med det här programmet betonas den viktiga roll som det civila samhället spelar för att skydda och främja EU:s värderingar i fråga om respekt för grundläggande mänskliga rättigheter, rättsstatsprincipen och demokrati. Enligt vad som rapporteras i Europeiska kommissionens årsrapport för 2022 om tillämpningen av EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna står organisationer i det civila samhället (CSO:er) över hela EU inför olika utmaningar som hindrar dem från att utföra sitt arbete och från att upprätthålla grundläggande mänskliga rättigheter. Det handlar om bland annat följande utmaningar:

  • ofördelaktig lagstiftning eller restriktivt genomförande av lagar
  • attacker mot eller trakasserier av CSO:er och människorättsförsvarare, inklusive negativa diskurser som syftar till att avlegitimera och stigmatisera CSO:er (offline och online)
  • svårigheter att komma i kontakt med beslutsfattare och bidra till lagstiftning och beslutsfattande
  • hinder för att få tillgång till finansiella medel och garantera hållbarhet – något som framgår av ovan nämnda rapport: Ett aktivitetsfyllt medborgerligt utrymme som värn för de grundläggande rättigheterna i EU.

Stödet från CERV-programmet ska hjälpa CSO:er att upprätthålla EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna (framför allt genom att skapa bättre förutsättningar för civilsamhällets demokratiska utrymme) och bygga upp sin kapacitet och motståndskraft när det gäller att skydda och främja unionens värderingar. Det har upprättats ett nätverk av nationella kontaktpunkter i EU-medlemsstaterna för att underlätta programmets införande. Kontaktpunkterna har utsetts av nationella regeringar och ska tillhandahålla information om EU-programmet och de möjligheter det ger att finansiera projektförslag. De hjälper också intresserade aktörer med ansökningsprocessen och med att hitta potentiella projektpartner. Men i nuläget har Sverige 1,13 ansökningar per 100 000 invånare, vilket placerar landet på tjugoförsta plats bland EU-länderna i fråga om ansökningar per invånare.

Undersökningar visar att svenskar tycker att värderingarna som CERV skyddar är viktiga: Enligt Flash Eurobarometer 528 om medborgarskap och demokrati, från december 2023, anser 94 % av de svenska svarspersonerna att det civila samhället spelar en viktig roll för att främja demokrati och gemensamma värderingar. Enligt Standard Eurobarometer 101 från våren 2024 är 84 % nöjda med demokratin i Sverige, och 97 % håller med om att alla EU-medlemsstater borde respektera EU:s grundläggande värderingar.

Enligt årsrapporten 2023 om tillämpningen av EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna, som fokuserar på effektivt rättsligt skydd och tillgång till rättslig prövning, har det framkommit intressanta aspekter beträffande Sverige. Landet hör till dem som har beslutat om nya åtgärder för att skydda brottsoffer. Sverige har särskilda vårdenheter för offer för sexuellt våld och sexuella övergrepp. I syfte att garantera rättsligt skydd utses målsägandebiträden kostnadsfritt i Sverige för att skydda offrens intressen och väcka skadeståndstalan i brottmål. Under 2023 fortsatte Sveriges förbättringsarbete med dessa stödtjänster. Tjänsterna, som syftar till att skydda offren och ge det stöd som behövs under alla skeden av en rättegång, är en väldigt viktig del av det svenska rättssystemet.

Allmänheten måste få upp ögonen för CERV som ett program som stöder en union av rättigheter och värderingar och vars syfte är att maximera EU-finansieringens effekter där stödet behövs som mest. Enligt Standard Eurobarometer 101 från våren 2024 skulle 70 % av svarspersonerna i Europeiska unionen vilja veta mer om sina rättigheter som EU-medborgare (”Ja, absolut” enligt 26 % och ”Ja, till viss del” för 44 %). I Sverige är andelen 76 % av svarspersonerna (”Ja, absolut” enligt 36 % och ”Ja, till viss del” för 40 %). Detta är syftet med den kampanj som inleddes i dag. Berättelser från förmånstagare illustrerar den konkreta inverkan som CERV-finansierade projekt kan få när det gäller till exempel att bekämpa och förebygga könsrelaterat våld och ojämlikhet, skydda barns och kvinnors rättigheter, främja inkludering av personer med funktionsnedsättning samt främja integrationen i samhället. Kampanjen belyser också den viktiga roll som de nationella kontaktpunkterna har för att introducera programmet på gräsrotsnivå.

Inbjudningar att lämna projektförslag inom ramen för CERV-programmet publiceras regelbundet på kommissionens finansierings- och anbudsportal i syfte att komma till rätta med ojämlikhet och diskriminering, hjälpa människor att bättre förstå och utnyttja sina rättigheter som EU-medborgare och upprätthålla och främja grundläggande rättigheter och värderingar inom EU. De gemensamma utmaningarna och CERV-programmets gränsöverskridande natur understryker behovet av samordnade åtgärder på EU-nivå.

Bakgrund

CERV-programmet är öppet för lokala, regionala, nationella och transnationella aktörer. Dessa aktörer kan vara icke-statliga organisationer, universitet, forskningscenter, offentliga myndigheter, privata aktörer eller vinstdrivande organisationer. Programmet stöder initiativ som främjar rättigheter, icke-diskriminering och jämlikhet (med stark betoning på jämställdhet mellan könen), engagerar medborgarna i EU:s demokratiska processer, vidtar åtgärder mot våld (bland annat könsrelaterat våld och våld mot barn) och bekräftar och främjar Europeiska unionens värderingar.

CERV-programmet inleddes 2021 och ska pågå till 2027. Det huvudsakliga uppdraget är att anslå medel till aktörer som arbetar för att upprätthålla och skydda de rättigheter och principer som omfattas av Europeiska unionens fördrag, EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna samt internationella konventioner om de mänskliga rättigheterna.

Sedan CERV sjösattes 2021 har programmet anslagit totalt 4 363 649,08 euro i Sverige, vilket motsvarar 1,69 % av de medel som tilldelades 2021–2022. Totalt hundra projektförslag har lämnats in, varav 33 % har godkänts. Centrala ämnesområden bland de godkända projekten har bland annat varit insatser för att främja jämställdhet mellan könen och insatser för att förebygga könsrelaterat våld. Sett till hela Europeiska unionen har 3 105 organisationer i det civila samhället fått ekonomiskt stöd, över 85 000 individer har varit delaktiga i utbyten och evenemang för ömsesidigt lärande och omkring 1,5 miljoner människor har deltagit i CERV-relaterad utbildning. Exempel på projekt och organisationer som har fått ekonomiskt stöd hittills:

  • initiativ i Tyskland för ”jämlikhet och grundläggande rättigheter för intersexuella personer” och för att bekämpa diskriminering av transpersoner
  • idrott i Sverige som ett verktyg för att främja jämlikhet, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar
  • ett internationellt nätverk i Italien för ”ett inkluderande och demokratiskt Europa”
  • evenemang i Slovakien för att stärka känslan av ”en gemensam europeisk framtid och europeisk enighet”, med tonvikt på fred, solidaritet och tolerans
  • ett projekt som handlar om att ”intersektionalitet har betydelse” i Österrike, som syftar till att främja jämlikhet och bekämpa diskriminering av hbtqi-kvinnor och ickebinära personer
  • modellen med familjerättscentrum som införts i Nederländerna, som utgör en central plattform för medlemmar och partner.

Det är också projekt på gång i Tyskland och Italien, som kommer att fokusera på att skapa bättre förutsättningar för personer med funktionsnedsättning respektive använda offentlig konst i kampen för att de grundläggande rättigheterna i EU ska respekteras. Ytterligare initiativ har tagits i Spanien och Danmark.

Det finns olika sätt att få mer information om CERV-programmet och om hur man ansöker. Finansieringsmöjligheter, information om hur ansökan går till och vilka projekt som stöds inom ramen för CERV finns på EU:s finansierings- och anbudsportal. Du kan också kontakta någon av de nationella kontaktpunkterna för CERV-programmet för att få information om programmet och hjälp med ansökningsprocessen. CERV-programmets webbplats ligger CERV:s arbetsprogram och den preliminära tidsplanen för ansökningsinbjudningar. För att hålla dig uppdaterad om CERV-relaterade händelser kan du prenumerera på nyhetsbrevet från GD Rättsliga frågor och konsumentfrågor. För frågor om specifika ansökningsinbjudningar kan du vända dig till en nationell kontaktpunkt för CERV-programmet eller skriva till EC-CERV-CALLS@ec.europa.eu eller EACEA-CERV@ec.europa.eu, enligt anvisningarna för den specifika ansökningsomgången.

För mer information: