Ahold ziet omzet in Spanje binnen drie jaar verdubbelen


Zaandam, Nederland; Valencia, Spanje; 27 oktober 2000 – Ahold ziet de omzet in Spanje binnen drie jaar verdubbelen tot circa Euro 4 miljard per jaar. De verwachte forse groei is gebaseerd op een sterke autonome ontwikkeling en op nieuwe acquisities. Dat heeft Ahold President Cees van der Hoeven gisteren in Valencia gezegd in een toespraak tot Spaanse retailers. Inclusief de aangekondigde overname van de winkelketen Superdiplo zal Ahold in Spanje aan het einde van dit jaar beschikken over ruim 530 winkels met op jaarbasis een omzet van circa Euro 2 miljard. Dit is een groei van 300% ten opzichte van vandaag.

Ahold nationale speler in Spanje
‘Ahold zal gaan behoren tot het kleine groepje grote, nationale distributeurs van voeding in Spanje’, aldus Van der Hoeven in Valencia. ‘We hebben in korte tijd sterke uitgangsposities opgebouwd en bieden onze klanten uitstekende winkels met een uitgebreide service. We kunnen snel reageren op ontwikkelingen in de markt, gebruiken onze schaalgroottevoordelen en kunnen zodoende onze marktposities voortdurend versterken.’ Hij voegde eraan toe dat Ahold dit jaar in Spanje, naast acquisities, ook 110 nieuwe winkels opent.

Overname Superdiplo voor eind 2000 afgerond
Van der Hoeven zei te verwachten dat de overname van Superdiplo voor het einde van dit jaar zal worden afgerond. Het bod op alle uitstaande aandelen Superdiplo is in voorbereiding en zal worden uitgebracht na goedkeuring van het prospectus door de beursautoriteiten in Madrid. De voorgenomen overname van Superdiplo draagt direct bij aan de groei van de winst per aandeel Ahold.

Sterke marktposities Superdiplo
Superdiplo heeft ruim 300 super- en hypermarkten in Zuid-Spanje, op de Canarische Eilanden en in de regio Madrid met een omzet van circa Euro 1,5 miljard. De locaties en activiteiten sluiten goed aan bij de al bestaande activiteiten van Ahold in Spanje. De winkels van Superdiplo leveren wekelijks aan circa 4 miljoen klanten een uitgebreid assortiment versproducten, kruidenierswaren en huishoudelijke producten.

Aanzienlijke synergieopbrengsten
Door aansluiting van Superdiplo, het benutten van schaalgrootte- en synergievoordelen en de uitwisseling van kennis en ervaring, verwacht Ahold in Spanje aanzienlijke synergievoordelen op onder meer de gebieden van inkoop, logistiek, IT, distributie en category management.