Viktig milepæl for PhotoCure


PhotoCure offentliggjør positive resultater fra første fase III studie for primær overflatisk basalcelle karsinom (BCC). I studien viste behandlingen med Metvix® fotodynamisk terapi (PDT) komplett respons tre måneder etter behandling i mer enn 90% av hudkreft lesjonene. Standard behandling for denne typen hudkreft er kirurgisk fjerning og kryoterapi. Disse kirurgiske metodene kan medføre arr og redusert pigmentering.

Den høye responsraten for Metvix® PDT i denne typen hudkreft bekrefter tidligere oppnådde resultater i klinisk fase II. Denne viktige fase III studien viser at Metvix® PDT er like effektiv som kryoterapi i behandlingen av BCC. Studien viser dessuten at Metvix® PDT gir et bedre kosmetisk resultat enn kryoterapi. Totalt er det inkludert 120 pasienter i studien ved 13 ulike sentra i syv europeiske land.

Professor Nicole Basset-Séguin ved St. Louis sykehuset i Paris, koordinator for studien, sa at hun var svært fornøyd med resultatene etter tre måneder og at disse bekrefter tidligere klinisk erfaring ved sykehuset. Hun kommenterte videre: ”Den høye responsraten og det fremragende kosmetiske resultatet ved Metvix® PDT er oppløftende og hvis oppfølging på lengre sikt bekrefter disse resultatene, gir Metvix® PDT oss en lovende ny behandlingsform for denne typen hudkreft.”

Administrerende direktør Vidar Hansson er også svært fornøyd med resultatene og kommenterer: ”Vi har nå positive resultater ved primær BCC i tillegg til tidligere publiserte resultater for ”høy risiko” BCC og aktinisk keratose, forstadier til hudkreft. Vi er således i rute med dokumentasjonsprosessen for å oppnå myndighetsgodkjennelse av produktet for alle tre indikasjoner. Dette vil gi flere pasienter tilgang til denne behandlingen.”

BCC representerer ca. 80 % av all ikke melanomisk hudkreft. Det er mer enn 1,7 millioner tilfeller av BCC hvert år i Europa, USA og Australia, og hyppigheten av sykdommen øker ca. 5% pr. år. BCC er en lokal langsomt utviklende tumor som oppstår fra celler i nedre del av overhuden. Denne type kreft metastaserer meget sjelden, men dersom svulsten ikke blir behandlet riktig innledningsvis kan den bli vanskelig å helbrede. I tillegg er lokalisasjonen av BCC av betydning for det kliniske forløp. BCC lesjoner som sitter sentralt i ansiktet pleier å være mer aggressive og destruktive, de har større risiko for tilbakefall og er vanskeligere å behandle effektivt. BCC på nese er betraktet som kanskje den vanskeligste lokalisasjon som hyppigere gir tilbakefall. Pasienter som har hatt primær BCC vil i 47% av tilfellene utvikle ny hudkreft innen 3 ½ år, noe som viser betydningen av hyppig oppfølging av pasienter i denne gruppen.