Beste driftsresulat noensinne


Hovedtall
(Tall i parentes refererer til tilsvarende periode i fjor)
 
Driftsresultatet for 2005 ble USD 103,6 millioner (USD 84,5 millioner), og er det beste driftsresultatet noensinne for Prosafe. Årsaken til forbedringen er i hovedsak høy utnyttelse av riggflåten innenfor Offshore Support Services, men også Floating Production viser en betydelig resultatøkning.
 
Netto finansposter i 2005 utgjorde USD -15,9 millioner (USD -15,1 millioner). Årets skattekostnad utgjorde USD 122,8 millioner (USD 4,3 millioner). Som informert om i forrige kvartalsrapport, er det ved beregning av skattekostnaden for 2005 hensyntatt en utsatt skatteforpliktelse på USD 115 millioner relatert til riggvirksomhetens tvungne uttreden fra det norske tonnasjeskattesystemet i januar 2006. Skatten på USD 115 millioner forfaller med 20 % årlig av gjenværende saldo, første gang i 2007. Som følge av den utsatte beskatningen, samt forventede underskudd i morselskapet, vil nåverdien av skatten være betydelig mindre enn beløpet på USD 115 millioner som er kostnadsført. Etter uttreden fra det norske tonnasjeskatte-systemet, er riggvirksomheten - i likhet med konsernets produksjonsskip - organisert i en særskilt beskatningsordning for rederiselskaper hjemmehørende i Singapore. Ordningen innebærer skattefrihet i Singapore, mens det betales kildeskatt i de land fartøyene opererer.
 
Inklusiv solgt virksomhet og kostnadsføring av utsatt skatteforpliktelse, utgjorde resultat etter skatt for 2005 USD 46,4 millioner (USD 70,2 millioner), og utvannet resultat per aksje utgjorde USD 1,36 (USD 2,06). Eksklusiv disse engangseffektene, utgjorde resultat etter skatt USD 79,9 millioner, og utvannet resultat per aksje utgjorde USD 2,35.
 
Driftsresultatet for fjerde kvartal utgjorde USD 22,4 millioner (USD 17,9 millioner).
 
Resultat etter skatt i fjerde kvartal utgjorde USD -98,3 millioner (USD 18,1 millioner), og utvannet resultat pr. aksje utgjorde USD -2,89 (USD 0,53). Eksklusiv kostnadsføring av utsatt skatteforpliktelse, var resultat etter skatt i fjerde kvartal USD 16,7 millioner, og utvannet resultat per aksje 0,49.
 
Totalbalansen utgjorde ved utløpet av perioden USD 1 060,7 millioner (USD 983,3 millioner), mens egenkapitalandelen var 41,0 % (45,8 %).
 
Basert på selskapets sterke resultat og balanse, vil styret i henhold til vedtatt utbyttepolitikk foreslå for generalforsamlingen et utbytte på NOK 5,50 pr. aksje for 2005. I samsvar med IFRS, er dette ikke innarbeidet i balansen pr. 31. desember 2005, men vil bli regnskapsført som kortsiktig gjeld når utbyttet er vedtatt av generalforsamlingen.
 
Regnskapet er utarbeidet i henhold til internasjonale regnskapsstandarder (IFRS). Presentasjonen av regnskapet er i samsvar med standarden for delårsrapportering, IAS 34. I 2004 og tidligere har Prosafe rapportert iht. norske regnskapsstandarder. Tall for 2004 er omarbeidet til IFRS for å vise sammenlignbare tall. Effekter på egenkapital og resultat er vist i tilknytning til resultatregnskap og balanse i denne rapporten, samt i egen børsmelding 26. april 2005.
 
Ved implementering av IAS (International Accounting Standard) 32 og IAS 39 vedrørende finansielle instrumenter har Prosafe benyttet adgangen til å implementere disse først med virkning fra 1. januar 2005, slik at sammenligningstallene for 2004 er basert på norske regnskapsprinsipper. Fra 1. januar 2005 blir finansielle instrumenter regnskapsført til
markedsverdi i balansen, og endringer i markedsverdi blir resultatført. Den positive effekten på bokført egenkapital ved implementering utgjorde USD 1,9 millioner. Det er i fjerde kvartal inntektsført USD 0,7 millioner relatert til økt markedsverdi på finansielle instrumenter. For 2005 totalt er det netto inntektsført USD 1.6 millioner.
 
Resultatet fra Drilling Services og gevinsten ved salget er presentert netto i resultatregnskapet som "Resultat etter skatt solgt virksomhet" for alle perioder. Eiendeler og gjeld knyttet til den solgte virksomheten er presentert på egne linjer i balansen. Tilsvarende er netto kontantstrøm fra den solgte virksomheten vist på egen linje i kontantstrømoppstillingen.
 
 
Offshore Support Services
 
Driftsinntektene fra Offshore Support Services utgjorde i 2005 USD 186,7 millioner (USD 168,8 millioner), mens driftsresultatet ble USD 69,6 millioner (USD 56,5 millioner). Utnyttelsesgraden i 2005 var 92 % (87 %), som er det høyeste som er oppnådd hittil. Årsaken til økningen i driftsresultatet for 2005 er økt utnyttelse og bedre rater for Safe Scandinavia og Safe Caledonia.
 
Driftsresultatet i fjerde kvartal utgjorde USD 13,6 millioner (USD 9,7 millioner). Utnyttelsesgraden for riggflåten var 80 % (86 %).
 
Alle de fem riggene som opererer i Mexicogolfen, har vært i ordinær drift gjennom hele fjerde kvartal. Safe Scandinavia opererte på Britannia i britisk sektor av Nordsjøen til midten av oktober, før den startet kontrakten på Mars i den amerikanske delen av Mexicogolfen i desember. MSV Regalia var på kontrakt på Magnus i britisk sektor til begynnelsen av oktober. Riggen ble deretter mobilisert til Angola, der riggen begynte kontrakten med Total i desember. Safe Caledonia har operert på Bonga-feltet utenfor Nigeria i hele perioden.
 
 
Floating Production
 
Virksomheten i Floating Production genererte i 2005 driftsinntekter på USD 108,3 millioner (USD 89,3 millioner), mens driftsresultatet utgjorde USD 37,9 millioner (USD 31,9 millioner). Årsaken til resultatforbedringen er oppgraderingsprosjekter på flere av selskapets FPSO-er, samt lavere avskrivning av FPSO Petróleo Nautipa som følge av kontraktsforlengelse.
 
Driftsresultatet for fjerde kvartal utgjorde USD 9,9 millioner (USD 9,4 millioner). Årsakene til resultatforbedringen er i hovedsak oppgraderingsprosjekter på flere av selskapets FPSO-er, samt lavere avskrivning av FPSO Petróleo Nautipa.
 
 
Framtidsutsikter
 
Offshore Support Services har i løpet av fjerde kvartal sikret to kontrakter for Safe Scandinavia. Først vant riggen en kontrakt for Shell i den amerikanske delen av Mexicogolfen til en verdi av USD 26,8 millioner og deretter en hensiktsmelding for BG International til en verdi av USD 14,6 millioner. Kontraktene sikrer fartøyet en høy utnyttelse i 2006 til gode betingelser. Tidlig i 2006 vant Safe Scandinavia ytterligere to kontrakter for Statoil for deler av 2007 og 2008. Den samlede verdien på disse to kontraktene er USD 52 millioner. I løpet av de siste månedene har Safe Scandinavia dermed sikret seg kontrakter for USD 93 millioner.
 
Kontraktene er en bekreftelse på at dagratenivået for avanserte bolig- og servicerigger er i ferd med å etablere seg på et vesentlig høyere nivå enn hva selskapets rigger har oppnådd i 2005.
 
Utsiktene for perioden 2006 til 2008 er meget positive. Selskapet har sikret en høy kontraktsdekning for 2006, men har god tilgjengelighet av fartøyer i 2007 og 2008. Aktivitetsnivået i markedet er stigende og utviklingen i dagrater reflekterer en voksende etterspørsel, spesielt i Nordsjøen.
 
Prosafe har en riggflåte som er godt tilpasset behovet i markedet. De dynamiske posisjonerte riggene MSV Regalia og Safe Caledonia, som begge kan arbeide i Nordsjøen, er tilgjengelige nesten hele 2007 og 2008. Sammen med lang operasjonell erfaring gir det selskapet en god konkurranseposisjon og grunn til optimisme i den kommende tiden.
 
Floating Production ble i september tildelt en hensiktsmelding av Devon Energy for bygging og drift av en FPSO til Polvo-feltet utenfor Brasil. Kontrakten ble ferdigforhandlet og signert i fjerde kvartal. I november vant selskapet en ny FPSO kontrakt for New Zealand Overseas Petroleum for produksjon på Tui-feltet i Taranaki-bassenget utenfor New Zealand. Verdien av de faste kontraktsperiodene er henholdsvis USD 271 millioner for Polvo-kontrakten og USD 178 millioner for Tui-kontrakten. Begge skipene skal forankres ved hjelp av Prosafes egen "turret/swivel" teknologi, og forventes å starte produksjon i andre kvartal 2007.
 
Tildelingen av kontraktene viser Prosafe sin sterke posisjon i markedet for konvertering og drift av produksjonsskip utenfor Nordsjøen. Aktiviteten i FPSO-markedet er meget høy, og Prosafe arbeider med nye anbud i tillegg til de to prosjektene som nå er under konvertering. Prosafe har gjennom hele 2005 arbeidet for å øke den interne kapasiteten for å kunne ta del i den sterke veksten i markedet. Selskapet framstår nå som godt forberedt med både operasjonell og finansiell kapasitet til ytterligere vekst. Selskapets målsetting er å vinne ytterligere ett større prosjekt i løpet av 2006.
 
Oslo, 3. februar 2006
Styret i Prosafe ASA

Attachments

4. kvartal 2005