Beste 1. kvartal noensinne


Hovedtall
 
(Tall i parentes refererer til tilsvarende periode i fjor)
 
Driftsresultatet for første kvartal utgjorde USD 31,6 millioner (USD 18,9 millioner). Årsaken til det sterke resultatet er i hovedsak høyere dagrater og høy utnyttelse av riggflåten innenfor Offshore Support Services.
 
Resultat etter skatt i første kvartal utgjorde USD 30,7 millioner (USD 14,7 millioner), og utvannet resultat pr. aksje utgjorde USD 0,90 (USD 0,43).
 
Kontantstrømmen fra operasjonelle aktiviteter i første kvartal utgjorde USD 111,2 millioner (USD 31,8 millioner). I samme periode er det investert USD 157,2 millioner hovedsakelig relatert til de to pågående FPSO-konverteringsprosjektene og kjøp av M/T Europe.
 
Totalbalansen utgjorde ved utløpet av perioden USD 1 123,2 millioner (USD 986,2 millioner), mens egenkapitalandelen er redusert til 41,4 % (47,1 %), som følge av kostnadsføringen i fjerde kvartal 2005 av utsatt skatteforpliktelse knyttet til uttreden fra det norske tonnasjeskattesystemet.
 
 
Offshore Support Services
 
Driftsresultatet i første kvartal utgjorde USD 23,4 millioner (USD 10,6 millioner). Utnyttelsesgraden for riggflåten var 100 % (86 %). Årsaken til økningen i driftsresultatet er høyere utnyttelse og høyere dagrater for Safe Scandinavia og MSV Regalia.
 
Alle de fem riggene som opererer i Mexicogolfen, har vært i ordinær drift gjennom hele første kvartal. For øvrig har Safe Scandinavia vært på kontrakt for Shell i den amerikanske delen av Mexicogolfen, mens MSV Regalia har operert for Total utenfor Angola.
 
 
Floating Production
 
Driftsresultatet for første kvartal utgjorde USD 9,5 millioner (USD 9,2 millioner). Årsaken til det økte driftsresultatet er lavere avskrivninger av FSO Madura Jaya og FPSO Petróleo Nautipa, som følge av henholdsvis endret estimat for skrapverdi og kontraktsforlengelse. Driftsresultatet før avskrivninger er ned med USD 0,8 millioner på grunn av økt bemanning i sammenheng med styrking av selskapets kapasitet og kompetanse innenfor engineering.
 
 
Framtidsutsikter
 
Offshore Support Services har i løpet av første kvartal sikret en ettårs kontrakt for Safe Caledonia samt én kontrakt og to kontraktsforlengelser for Safe Scandinavia. Totalverdien av de nye kontaktene og kontraktsforlengelsene er omkring USD 115-118 millioner.
 
Kontrakten for Safe Caledonia er for Total og Elf på Dunbar og Elgin/Franklin-feltene i UK, og har en fast kontraktsverdi på USD 52,1 millioner. Forventet operasjonsstart er 1. februar 2007. Kontrakten for Safe Scandinavia er for Statoil på Snorre A og Sleipner B, med oppstart i henholdsvis andre kvartal 2007 og slutten av første kvartal 2008. Kontrakten med Statoil har en verdi på ca. USD 52 millioner. Kontraktsforlengelsene for Safe Scandinavia er relatert til kontraktene for Shell i USA og for ConocoPhillips i UK.  Kontrakten for Shell er utvidet til totalt fem måneder og forlengelsen representerer en verdi på USD 7,2 millioner. Kontraktsforlengelsen for ConocoPhillips er på Britannia feltet i UK og har en verdi på USD 4,1-6,7 millioner, avhengig av starttidspunktet på kontrakten. Forlengelsene sikrer riggen høy utnyttelse i 2006 og fram til oppstart for kontrakten for BG International i første kvartal 2007.
 
Kontraktene er en ytterligere bekreftelse på at dagratenivået for avanserte bolig- og servicerigger har etablert seg på et høyt nivå.
 
Utsiktene for perioden 2006 til 2008 er meget positive. Offshore Support Services har sikret en rekordhøy kontraktsdekning for inneværende år på 93 %, men har fremdeles tilgjengelighet av fartøyer i 2007 og 2008, og kan derfor dra nytte av et stramt marked med stadig økende dagrater.
 
Selskapets flåte, med høyt antall enheter med dynamiske posisjoneringssystemer og enheter tilpasset operasjoner i værharde strøk, er godt tilpasset etterspørselen i markedet.
Innenfor markedet til Floating Production er aktiviteten høyere enn noen gang. 10 prosjekter ble tildelt totalt i løpet av 2005, og det forventes samme antall tildelinger i 2006. Den høye aktiviteten innenfor boring er en sterk indikator for betydelig feltutvikling i 2007 og 2008. FPSO-er er et unikt feltutviklingskonsept for dypt vann og for regioner med begrenset infrastruktur.
 
Selskapet ble i januar tildelt en fem års kontraktsforlengelse av Gemsa Petroleum Company for drift og vedlikehold av FPSO Al Zaafarana i Suezbukta i Egypt. Kontrakten har en estimert verdi på USD 18,8 millioner.
 
Den opprinnelige driftskontrakten for FPSO Al Zaafarana var på fem år og ble påbegynt i oktober 1994. Inklusiv den siste kontraktsforlengelsen har feltet en estimert produksjonstid på minimum 16 år. Dette er mer enn en dobling av feltets opprinnelig forventede levetid, og framstår som en ytterligere bekreftelse på tendensen om at FPSO-kontrakter forlenges vesentlig utover den første faste kontraktsperioden.
 
I andre halvår 2005 ble Prosafe tildelt kontrakter for konvertering og drift av to FPSO-er for henholdsvis Devon Energy i Brasil og New Zealand Overseas Petroleum i New Zealand. Fartøyene forventes ferdigstilt i første kvartal 2007. Produksjonsstart er planlagt til andre kvartal 2007.
 
Prosafe har opparbeidet en lang erfaring med konvertering og drift av FPSO-er, og har i dag en organisasjon som kan håndtere flere konverteringsprosjekter parallelt. Aktiviteten i FPSO-markedet er meget høy, og selskapet fastholder sin målsetting om å vinne ytterligere ett større prosjekt i løpet av 2006.
 
Oslo, 27. april 2006
Styret i Prosafe ASA
 

Attachments

Rapport 1. kvartal 2006