Telenor lanserer WiMAX - trådløst bredbånd i distriktene


Telenors første anbudskontrakt med radiobasert teknologi er inngått med Sør-Trøndelag fylkeskommune og gjelder kommunene Frøya, Hitra, Klæbu og Snillfjord. I tillegg til privatmarkedet er det også fiskeoppdrettsanlegg og annen næringsvirksomhet som kan se fram til å få bredbåndsdekning i dette området.
 
WiMAX er en radioteknologi for trådløst bredbånd, og vil kunne øke dekningsgraden for bredbånd opp mot 98 prosent med minst 1Mbit/s nedstrømskapasitet. Telenor har kjøpt 36 såkalte frekvensblokker for WiMAX, noe som er nok til å dekke hele landet. Det er inngått kontrakt med Airspan Networks om leveranse av WiMAX basestasjoner.
 
- En WiMAX basestasjon er på størrelse med en bærbar PC, og kan monteres i en mast eller stolpe. Utbyggingen baseres på eksisterende infrastruktur, men det vil likevel ta noen måneder fra utbyggingen starter, til de første kundene er på nett via WiMAX, forteller Berit Svendsen, divisjonsdirektør i Telenor. Tilbudet vil være likt ADSL-produktet for privatmarkedet, men begrenset opptil 2 Mbit/s i første omgang. Telenor vil tilby bredbåndstelefoni over WiMAX på et senere tidspunkt, avslutter Svendsen.
 
-Airspan Networks er svært glade for å kunne samarbeide med Telenor i forbindelse med deres første WiMAX-initiativ i Norge. Airspans produktutvalg er beregnet på å kunne betjene behov i både landlige og urbane omgivelser, og vi ser frem til videre samarbeid med Telenor på deres WiMAX-initiativ, sier Anders Rendahl, Airspan's salgsdirektør for Europa, Midt-Østen og Afrika.
 
WiMAX gir først og fremst muligheten for å realisere bredbånd utenfor dekningsområdet for ADSL, og vil derfor bli en viktig del av Telenors tilbud til landets kommuner og fylker for å oppnå best mulig bredbåndsdekning.

 
For ytterligere kommentarer, kontakt:
Berit Svendsen, divisjonsdirektør i Telenor, tlf 90520773
Per Aril Meling, informasjonssjef i Telenor, tlf. 90515800
Anders Rendahl, salgsdirektør Airspan, tlf. +46 768250127