Arseus: Overname van Freedom Pharmaceuticals in de Verenigde Staten


Fagron realiseert sterke, nationale dekking in de VS en levert direct meerwaarde aan klanten

Waregem (België) / Rotterdam (Nederland)[1], 25 april 2013 - Arseus maakt vandaag bekend dat het Freedom Pharmaceuticals heeft overgenomen. Freedom Pharmaceuticals is een toonaangevende leverancier van farmaceutische grondstoffen, hulpstoffen, bases en capsules aan onafhankelijke bereidingsapotheken in de Verenigde Staten. Freedom Pharmaceuticals verwacht voor 2013 een omzet van circa USD 25 miljoen en een EBITDA-marge die boven het gemiddelde van de Fagron Groep ligt. Fagron heeft een multiple van 5,5 keer EBITDA betaald voor deze acquisitie. Freedom Pharmaceuticals wordt vanaf 1 april 2013 geconsolideerd.

De overname van Freedom Pharmaceuticals, een private onderneming die gevestigd is in Tulsa, Oklahoma, versterkt Fagrons positie als wereldwijd markleider en zorgt voor landelijke dekking in de Verenigde Staten, waardoor Fagron direct meerwaarde kan leveren aan zijn klanten. Via vestigingen in St. Paul (Minnesota), Aurora (Colorado), Scottsdale (Arizona), Tucson (Arizona) en Tulsa (Oklahoma) is Fagron uitstekend gepositioneerd om bereidingsapotheken in de Verenigde Staten te voorzien van zowel innovatieve producten en concepten als diensten en trainingen met toegevoegde waarde. Het bundelen van de activiteiten van Freedom Pharmaceuticals met de bestaande Amerikaanse activiteiten stelt Fagron in staat om direct duidelijke voordelen te behalen op het gebied van operations, marketing en sales.

Ger van Jeveren, CEO van Arseus en Fagron: "We zijn zeer verheugd dat we nu, naast B&B Pharmaceuticals, ook Freedom Pharmaceuticals kunnen verwelkomen binnen de Fagron Group. Beide acquisities spelen een essentiële rol in de strategie van Fagron om onze positie als wereldwijd marktleider op het gebied van magistrale bereidingen te versterken en een sterke en nationale dekking in de Verenigde Staten te realiseren. Dankzij de uitstekende prestaties en kwaliteit van de organisatie van zowel Freedom Pharmaceuticals als van Fagron verwachten we dat de integratie snel en soepel zal verlopen.

Daarnaast heeft het Directiecomité van Fagron besloten om Jake Jackson, President en CEO van Freedom Pharmaceuticals, per 1 januari 2014 te benoemen tot President van Fagron North America en lid van het Directiecomité van Fagron."

Jacob (Jake) Jackson, President van Freedom Pharmaceuticals: "Ik verheug me op de samenwerking met de Fagron Groep. Het wereldwijde, snelgroeiende netwerk van Fagron biedt veel mogelijkheden om succesvolle en unieke producten en concepten internationaal uit te rollen. Onze klanten zullen profiteren van een zeer sterk aanbod van meer dan 1.500 producten en diensten van hoge kwaliteit, en onze medewerkers zullen profiteren van de mogelijkheden voor verdere ontwikkeling binnen een internationale omgeving. Daarnaast kijk ik ernaar uit om als President van Fagron North America bij te kunnen dragen aan de toekomstige groei en uitbreiding van zowel Freedom Pharmaceuticals als de Fagron Groep."

Over Freedom Pharmaceuticals
Freedom Pharmaceuticals (www.freedomrxinc.com) is in 2010 in Tulsa, Oklahoma, opgericht en heeft meer dan 40 medewerkers in Tulsa, Oklahoma, en Tucson, Arizona. In 2012 heeft Freedom Pharmaceuticals niet alleen de omzet, maar ook het productaanbod en aantal medewerkers meer dan verdriedubbeld. De cGMP-productiefaciliteiten van Freedom Pharmaceuticals voldoen aan alle verplichte standaarden volgens United States Pharmacopeia/National Formulary (USP/NF) en British Pharmacopoeia (BP). Freedom Pharmaceuticals is geregistreerd bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) als leverancier van farmaceutische grondstoffen.

Over Fagron
Fagron is in 1990 in Rotterdam opgericht door Ger van Jeveren, de huidige CEO van Fagron en Arseus. In slechts 20 jaar is Fagron uitgegroeid van een lokale speler tot wereldwijd marktleider op het gebied van magistrale bereidingen. Met 1.300 medewerkers in 30 landen wereldwijd voorziet Fagron meer dan 200.000 apotheken van hoogstaande concepten en innovaties, waardoor deze apotheken hun klanten farmaceutische zorg op maat kunnen bieden.

De overname van Freedom Pharmaceuticals is Fagrons derde acquisitie in de Verenigde Staten. Deze overnames vormen een integraal onderdeel van de strategie van Fagron om een sterke en nationale aanwezigheid in de VS te creëren.

In 2013 zal Fagron zijn positie als wereldwijd marktleider op het gebied van magistrale bereidingen verder versterken door middel van een actieve 'buy-and-build'-strategie, het opzetten van greenfields, en een robuuste organische groei.

Overige informatie
Allen & Overy was adviseur voor Arseus. Polsinelli Shugart en Butcher Joseph Hayes waren adviseurs voor Freedom Pharmaceuticals.

In het geval van verschillen tussen de Nederlandse vertaling en het Engelstalige origineel van dit persbericht, geldt de Engelse tekst.

[1]Dit persbericht wordt verstuurd door Arseus NV en Arseus BV.

Open onderstaande link voor het volledige persbericht:


Attachments

Overname van Freedom Pharmaceuticals in de Verenigde Staten