OP-Asuntoluottopankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.-31.3.2017


OP-ASUNTOLUOTTOPANKKI OYJ
Osavuosikatsaus
27.4.2017 klo 10.00

OP-Asuntoluottopankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.-31.3.2017

OP-Asuntoluottopankki Oyj (OPA) on osa OP Ryhmää, ja sen rooli on yhdessä OP Yrityspankki Oyj:n kanssa vastata OPn varainhankinnasta raha- ja pääomamarkkinoilta. OPA vastaa ryhmän kiinteistövakuudellisesta varainhankinnasta laskemalla liikkeeseen katettuja joukkolainoja.

Taloudellinen asema

OPAn väliluotot ja luottokanta kasvoivat tammi-maaliskuussa 11 427 miljoonaan euroon (10 892)*. Maaliskuussa OPA laski liikkeeseen kansainvälisille pääomamarkkinoille suunnatun maturiteetiltaan 7-vuotisen kiinteäkorkoisen kiinteistövakuudellisen joukkovelkakirjalainan. Nimellisarvoltaan 1 000 miljoonan euron laina välitettiin kokonaisuudessaan osuuspankeille väliluottoina. Vuoden 2017 maaliskuun lopussa OPAn väliluottoja on 95 osuuspankilla yhteensä 2 853 miljoonalla eurolla (1 853).

Yhtiön taloudellinen asema säilyi katsauskaudella vakaana. Liikevoittoa kertyi tammi-maaliskuussa 4,4 miljoonaa euroa (5,4).

OPA on suojannut korkoriskiään koronvaihtosopimuksilla. Koronvaihtosopimuksilla on vaihdettu asuntoluottojen ja väliluottojen sekä liikkeeseen laskettujen joukkovelkakirjalainojen korot samaan korkoperustaan. Kaikki johdannaissopimukset on solmittu suojaustarkoituksessa ja niiden vastapuolena on OP Yrityspankki Oyj.

*Suluissa on vertailuluku vuodelta 2016. Tuloslaskelma- ja muiden kertymätyyppisten lukujen osalta vertailuna on tammi-maaliskuun 2016 luku. Tase- ja muiden poikkileikkaustyyppisten lukujen osalta vertailuna on edellisen tilinpäätöksen (31.12.2016) luku.  

Yleiseen liikkeeseen laskettujen joukkovelkakirjalainojen vakuudet

Lain kiinnityspankkitoiminnasta (688/2010) alla 12.11.2010 perustetun 15 miljardin Euro Medium Term Covered Note -ohjelman alla liikkeeseen laskettujen katettujen joukkovelkakirjalainojen vakuutena olevia luottoja oli maaliskuun 2017 lopussa 10 991 miljoonalla eurolla.

Vakavaraisuus

Omat varat ja vakavaraisuus on esitetty EU:n vakavaraisuusasetuksen (EU 575/2013) mukaisesti. Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus lasketaan käyttämällä luottoriskin sisäisten luokitusten menetelmää. Operatiivisten riskien pääomavaatimus lasketaan standardimenetelmällä.

OPAn ydinvakavaraisuus (CET1) oli maaliskuun lopussa 112,2 prosenttia (109,5). Ydinpääoman minimivaade on 4,5 prosenttia ja kiinteä lisäpääomavaatimus on 2,5 prosenttia eli ydinpääoman vaade on yhteensä 7 prosenttia. Kokonaisvakavaraisuuden minimivaade on 8 prosenttia ja kiinteällä lisäpääomavaatimuksella lisättynä 10,5 prosenttia.

OPAn korkein omien varojen minimivaade määräytyy Basel I -lattian mukaan. OPAn omat varat ylittivät 
Basel I -lattian maaliskuussa 45,5 miljoonalla eurolla. Basel I -lattia ja omien varojen ylijäämä on esitetty liitteessä omat varat ja vakavaraisuus.

Finanssivalvonta on päättänyt valmistella asuntolainoille 15 prosentin riskipainoalarajaa. Tällä lattialla varaudutaan Finanssivalvonnan mukaan keskipitkän aikavälin järjestelmäriskiin. OPAn luottokanta muodostuu vähäriskisistä asuntoluotoista, joihin Finanssivalvonnan mahdollinen tuleva päätös vaikuttaa suhteellisesti voimakkaimmin. OPAn vakavaraisuus on kuitenkin arvion mukaan lattian voimaantulon jälkeenkin vahva ja selkeästi viranomaisten asettamia vähimmäistasoja korkeampi. Lattian asettamisen jälkeen pääomien minimitaso määräytyy edelleen Basel I -lattian mukaan. Finanssivalvonnan tavoitteena on ottaa riskipainoalaraja käyttöön vuoden 2018 alussa.

Yhteenliittymän keskinäinen vastuu

Talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain mukaan yhteenliittymä muodostuu yhteenliittymän keskusyhteisöstä (OP Osuuskunta), keskusyhteisön jäsenluottolaitoksista ja niiden konsolidointiryhmiin kuuluvista yrityksistä sekä sellaisista luottolaitoksista, rahoituslaitoksista ja palveluyrityksistä, joiden äänivallasta edellä mainitut yhdessä omistavat yli puolet. Yhteenliittymää valvotaan konsolidoidusti. OP Osuuskunnan jäsenluottolaitoksia olivat 31.3.2017 yhteensä 172 osuuspankkia sekä OP Yrityspankki Oyj, OP-Asuntoluottopankki Oyj, OP-Korttiyhtiö Oyj ja OP-Prosessipalvelut Oy.

Keskusyhteisö on velvollinen antamaan jäsenluottolaitoksilleen ohjeita niiden sisäisestä valvonnasta sekä riskienhallinnasta, niiden toiminnasta maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden turvaamiseksi sekä yhtenäisten tilinpäätösperiaatteiden noudattamisesta yhteenliittymän yhdistellyn tilinpäätöksen laatimisessa.

Keskusyhteisö on velvollinen suorittamaan yhteenliittymälaissa tarkoitettuna tukitoimena jäsenluottolaitokselle määrän, joka on tarpeen jäsenluottolaitoksen selvitystilan estämiseksi. Lisäksi keskusyhteisö vastaa jäsenluottolaitoksen niistä veloista, joita ei saada suoritetuksi jäsenluottolaitoksen varoista.

Jäsenpankki on velvollinen suorittamaan keskusyhteisölle osuutensa määrästä, jonka keskusyhteisö on suorittanut joko toiselle jäsenpankille tukitoimena taikka toisen jäsenpankin velkojalle maksuna erääntyneestä velasta, johon velkoja ei ole saanut suoritusta jäsenpankilta. Jäsenpankilla on lisäksi keskusyhteisön maksukyvyttömyystilanteessa osuuskuntalaissa tarkoitettu rajaton lisämaksuvelvollisuus keskusyhteisön veloista.

Jäsenpankin vastuu määrästä, jonka keskusyhteisö on jonkin jäsenpankin puolesta tämän velkojalle suorittanut, jakautuu jäsenpankkien kesken niiden viimeksi vahvistettujen taseiden loppusumman mukaisessa suhteessa. OP Ryhmän vakuutusyhtiöt eivät kuulu keskinäisen vastuun piiriin.

Katetun joukkolainan haltijalla on lain kiinnitysluottopankkitoiminnasta 25 §:n mukaisesti OPAn selvitystilan tai konkurssin estämättä oikeus saada suoritus koko joukkovelkakirjalainan laina-ajalta sopimusehtojen mukaisesti joukkovelkakirjalainan vakuudeksi merkityistä varoista ennen muita saatavia.

Henkilöstö

OPAn palveluksessa oli katsauskauden lopussa viisi henkilöä. Pankki ostaa kaikki keskeiset tukipalvelut
OP Osuuskunnalta ja sen konserniyhtiöiltä, mikä vähentää pankin oman henkilöstön tarvetta.

Hallinto

Hallituksen kokoonpano on seuraava:

Puheenjohtaja      Harri Luhtala                        Talousjohtaja, OP Osuuskunta
Jäsenet                Elina Ronkanen-Minogue    Tasehallinnan ja Keskuspankin johtaja, OP Osuuskunta
                             Hanno Hirvinen                    Group Treasurer, OP Yrityspankki Oyj
 

OP-Asuntoluottopankin toimitusjohtajana toimii Lauri Iloniemi ja toimitusjohtajan varahenkilönä Hanno Hirvinen.

Riskiasema

OPAn merkittävimmät yksittäiset riskilajit ovat luottoriski, rakenteellinen rahoitusriski, maksuvalmiusriski ja korkoriski. Pankin keskeiset luottoriskimittarit osoittavat luottoriskitilanteen olevan vakaa, eikä OPAn hallituksen asettama likviditeettiriskin riskiraja ole ylittynyt. OP Ryhmän maksuvalmiuden hoito on keskitetty OP Yrityspankkiin ja tästä syystä myös OPA voi hyödyntää OP Ryhmän maksuvalmiusreservejä. OPA on suojannut korkoriskiään koronvaihtosopimuksilla. Koronvaihtosopimuksilla on vaihdettu asuntoluottojen ja väliluottojen korot ja liikkeeseen laskettujen joukkovelkakirjalainojen korot samaan korkoperustaan. Pankin korkoriskiä voidaan pitää pienenä.

Tulevaisuuden näkymät

Pankin vakavaraisuuden arvioidaan pysyvän vahvana, riskiaseman vakaana ja luottosalkun laadun hyvänä. Tämä mahdollistaa uusien kiinteistövakuudellisten joukkovelkakirjalainojen liikkeeseen laskun vuonna 2017.

Laatimisperiaatteet

Osavuosikatsaus 1.1.-31.3.2017 on laadittu IAS 34 -standardin (Osavuosikatsaukset) mukaisesti.

Osavuosikatsauksen luvut ovat tilintarkastamattomia. Kaikki luvut on pyöristetty, joten yksittäisten lukujen yhteenlaskettu summa saattaa poiketa esitetystä summaluvusta.

Osavuosikatsaus on julkistettu suomen ja englannin kielellä. Suomenkielinen osavuosikatsaus on virallinen, jota käytetään, mikäli havaitaan ristiriitaisuuksia kieliversioiden välillä.

OPAn lähipiirin muodostavat emoyhtiö OP Osuuskunta tytäryhtiöineen, OP Ryhmän eläkevakuutusyhtiöt OP-Eläkekassa ja OP-Eläkesäätiö sekä yhtiön hallintohenkilöt. Lähipiirille myönnetyissä lainoissa noudatetaan normaaleja luottoehtoja. Lainat on sidottu yleisesti käytössä oleviin viitekorkoihin. Lähipiiriliiketoiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia katsauskaudella.

Tuloskaavan ryhmittelyä uudistettiin osavuosikatsauksessa 1.1.-30.9.2016. Osavuosikatsauksen 1.1.-31.3.2017 vertailutiedot on oikaistu uuden ryhmittelyn mukaiseksi.

Uudet standardit ja tulkinnat

IFRS 9 Rahoitusinstrumentit

OPA soveltaa IFRS 9 -standardia ensimmäisen kerran 1.1.2018.

Standardin soveltamisen määrällistä vaikutusta vuoden 2018 tilinpäätöksiin ei voida vielä luotettavasti arvioida, koska se riippuu silloin hallussa olevista rahoitusinstrumenttien määrästä, sen aikaisesta taloudellisesta tilanteesta sekä tehtävästä laskentaperiaatteiden valinnasta ja johdon harkinnasta. Uusi standardi edellyttää OPAn rahoitusinstrumenttien laskenta- ja seurantaprosessien läpikäyntiä. Tehtävät muutokset eivät ole vielä valmiit. OPA arvioi alustavasti IFRS 9 -siirtymän vaikutuksia seuraavasti:

Luokittelu ja arvostaminen

IFRS 9:n mukainen rahoitusinstrumenttien luokittelu perustuu liiketoimintamalliin, jonka mukaan rahoitusvaroja hallinnoidaan sekä sen sopimuksen mukaisiin rahavirtaominaisuuksiin.  

Kun portfolion liiketoimintamallin tavoitteena on vieraan pääoman ehtoisten rahoitusvarojen hallussapito sopimukseen perustuvien rahavirtojen keräämiseksi tai jos tavoite saavutetaan sekä keräämällä sopimukseen perustuvia rahavirtoja että myymällä rahoitusvaroja, luokittelu tapahtuu sopimukseen perustuvien rahavirtaominaisuuksien perusteella. Tällöin sopimukseen perustuvat rahavirrat, jotka ovat yksinomaan pääoman ja jäljellä olevan pääomamäärän koron maksua, ovat yhdenmukaisia perustyyppisen lainanantojärjestelyn kanssa. Nämä rahoitusvarat luokitellaan IFRS 9 -standardissa joko jaksotettuun hankintamenoon arvostettavaksi tai käypään arvoon muiden laajan tuloksen erien kautta kirjattavaksi. Suurin osa OPAn vieraan pääoman ehtoisista rahoitusvaroista sisältyy edellä mainittuihin portfolioihin.

Arvonalentuminen

Odotettu tappio lasketaan kaikista jaksotettuun hankintamenoon arvostettavista ja käypään arvoon muiden laajan tuloksen erien kautta kirjattavista tase-eristä sekä taseen ulkopuolisista luottositoumuksista.

OPAn luottoriskimallit ja niihin liittyvien järjestelmien kehitystyöt ovat vielä käynnissä. Odotettu tappio lasketaan käyttäen mallinnettuja riskiparametreja ja kaavalla PDxLGDxEAD suurimmalle osalle portfolioista. Odotettu tappio lasketaan joko 12 kuukaudelle tai koko voimassaoloajalle riippuen siitä, onko instrumentin luottoriski lisääntynyt raportointipäivänä merkittävästi alkuperäisestä. Luottoriskin lisääntymistä suunnitellaan arvioitavan koko voimassaoloajan PD:n muutoksella. Tämän lisäksi luottoriski on kasvanut merkittävästi, mikäli suoritus on erääntynyt yli 30 päivää. Maksukyvyttömyyden (default) määritelmässä käytetään yhtenäistä määritelmää vakavaraisuuslaskennan kanssa.

Laskentamalliin sisällytetään tulevaisuuteen suuntautuvaa informaatiota ja makroekonomisia skenaarioita. Makroekonomiset skenaariot ovat samoja, joita muutoinkin käytetään OPAn taloudellisessa vuosisuunnittelussa.

IFRS 9:n mukaisen odotetun tappion varauksen arvioidaan kasvavan merkittävästi nykyisestä IAS 39:n mukaisesta tappiosta ja varaus vaihtelee portfolioittain. Varaus pienentää siirtymähetkellä omaa pääomaa. Odotetun tappion varauksen kasvulla ei alustavien arvioiden mukaan odoteta olevan merkittävää vaikutusta OPAn CET 1-tunnuslukuun, koska IFRS 9:n mukaisen odotetun tappion varauksen ei odoteta ylittävän vakavaraisuudessa laskettua odotettua tappiota ja käytettyjen lattiatasojen vaikutusta. Lisäksi Euroopan komission marraskuussa 2016 antama muutosehdotus vakavaraisuusasetukseen (CRR) sisältää mahdollisuuden IFRS 9:n arvonalentumislaskennan vaikutusten vaiheittaiseen huomiointiin CET 1-tunnusluvun laskennassa.

Suojauslaskenta

OPA tulee portfoliosuojauksen osalta jatkamaan IAS 39:n mukaista suojauslaskentaa. Muilta osin päätöstä siirtymisestä IFRS 9:n mukaiseen suojauslaskentaan ei ole vielä tehty.

Siirtymäsäännöt

OPA hyödyntää IFRS 9:n sallimaa mahdollisuutta olla oikaisematta aikaisempien vuosien vertailulukuja luokittelussa ja arvostamisessa (sis. arvonalentuminen) tapahtuneiden muutosten osalta. Muutoksilla oikaistaan kertyneitä voittovaroja 1.1.2018.

Vaihtoehtoisten tunnuslukujen laskentakaavat

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen (ESMA) uudet ohjeet vaihtoehtoisista tunnusluvuista tulivat voimaan 3.7.2016. Vaihtoehtoisia tunnuslukuja esitetään kuvaamaan liiketoiminnan taloudellista kehitystä ja parantamaan vertailukelpoisuutta eri raportointikausien välillä. Vaihtoehtoisia tunnuslukuja ei tulisi pitää korvaavina mittareina verrattuna IFRS-tilinpäätösnormistossa määriteltyihin tunnuslukuihin.

Käytettyjen vaihtoehtoisten tunnuslukujen laskentakaavat on esitetty alla ja ne vastaavat sisällöltään aikaisemmin esitettyjä tunnuslukuja.

Oman pääoman tuotto (ROE), % = Vuositasoiseksi muutettu kauden voitto / Oma pääoma (kauden alun ja lopun keskiarvo) × 100

Kulujen osuus tuotoista, % = (Henkilöstökulut + poistot ja arvonalentumiset + liiketoiminnan muut kulut) / (Korkokate + nettopalkkiotuotot + sijoitustoiminnan nettotuotot + liiketoiminnan muut tuotot)
× 100

Tuloslaskelma, teur 1-3/2017 1-3/2016 1-12/2016
Korkokate 18 156 18 866 76 171
  Korkotuotot 17 713 24 300 84 978
  Korkokulut -443 5 434 8 807
Nettopalkkiotuotot -12 393 -12 156 -47 757
Sijoitustoiminnan nettotuotot 1 2 7
Liiketoiminnan muut tuotot 1 1 22
Tuotot yhteensä 5 765 6 713 28 443
Henkilöstökulut 93 89 321
Poistot ja arvonalentumiset 209 209 836
Liiketoiminnan muut kulut 1 102 956 4 243
Kulut yhteensä 1 404 1 254 5 400
Saamisten arvonalentumiset 80 -67 -400
Tulos ennen veroja 4 441 5 392 22 643
Tuloverot 888 1 078 4 566
Tilikauden tulos 3 553 4 313 18 077

Laaja tuloslaskelma, teur 1-3/2017 1-3/2016 1-12/2016
       
Tilikauden tulos 3 553 4 313 18 077
       
Erät, joita ei siirretä tulosvaikutteisiksi      
Etuuspohjaisten eläkejärjestelyiden uudelleen määrittämisestä johtuvat erät     -138
Tuloverot etuuspohjaisten eläkejärjestelyiden uudelleen määrittämisestä johtuvista eristä     28
Tilikauden laaja tulos yhteensä 3 553 4 313 17 967

Tunnusluvut 1-3/2017 1-3/2016 1-12/2016
Oman pääoman tuotto (ROE), % 3,8 4,7 4,8
Kulujen osuus tuotoista, % 24 19 19

Liiketoiminnan rahavirta, teur 1-3/2017 1-3/2016
Kauden voitto 3 553 4 313
Kauden voittoon tehdyt oikaisut 2 817 2 305
Liiketoiminnan varojen lisäys (-)
tai vähennys (+)
-548 394 16 088
Saamiset luottolaitoksilta -1 000 000  
Saamiset yleisöltä ja julkisyhteisöiltä 465 039 33 771
Muut varat -13 433 -17 683
Liiketoiminnan velkojen lisäys (+)
tai vähennys (-)
-818 083 804 248
Velat luottolaitoksille ja keskuspankeille -830 000 790 000
Muut velat 11 917 14 248
     
Maksetut tuloverot -1 251 -921
Saadut osingot 1 2
A. Liiketoiminnan rahavirta yhteensä -1 361 356 826 955
Investointien rahavirta    
B. Investointien rahavirta yhteensä    
Rahoituksen rahavarat    
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat, lisäykset 992 263  
Maksetut osingot ja osuuspääoman korot -9 038 -16 282
C. Rahoituksen rahavirta yhteensä 983 225 -16 282
D. Valuuttakurssien muutosten vaikutus rahavaroihin   0
Rahavarojen nettomuutos (A+B+C+D) -378 132 810 673
Rahavarat tilikauden alussa 451 787 245 120
Rahavarat tilikauden lopussa 73 864 1 056 002
Rahavarojen muutos -377 923 810 882
Saadut korot 9 089 6 564
Maksetut korot -12 193 -8 966
Kauden voittoon tehdyt oikaisut    
Erät, joihin ei liity maksutapahtumaa    
Valuuttatoiminnan realisoitumaton nettotulos   0
Saamisten arvonalentumiset -80 68
Muut 2 898 2 237
Oikaisut yhteensä 2 817 2 305
Rahavarat    
Vaadittaessa maksettavat saamiset luottolaitoksilta 73 864 1 056 002
Rahavarat yhteensä 73 864 1 056 002

Tase, teur 31.3.2017 31.3.2016 31.12.2016
Saamiset luottolaitoksilta 2 926 634 1 799 372 2 304 556
Johdannaissopimukset 181 599 273 010 220 461
Saamiset asiakkailta 8 574 074 9 576 120 9 039 563
Sijoitusomaisuus 40 40 40
Aineettomat hyödykkeet 1 531 2 366 1 739
Muut varat 69 644 96 506 56 212
Verosaamiset 823   460
Varat yhteensä 11 754 344 11 747 413 11 623 031
Velat luottolaitoksille 1 058 000 2 165 000 1 888 000
Johdannaissopimukset 17 299 6 202 6 233
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat 10 221 615 9 092 027 9 277 801
Varaukset ja muut velat 89 292 122 733 77 375
Verovelat 0 1 483  
Velat yhteensä 11 386 207 11 387 445 11 249 409
Oma pääoma      
  Osakepääoma 60 000 60 000 60 000
  Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto 245 000 245 000 245 000
  Kertyneet voittovarat 63 137 54 968 68 622
Oma pääoma yhteensä 368 137 359 968 373 622
Velat ja oma pääoma yhteensä 11 754 344 11 747 413 11 623 031

Taseen ulkopuoliset sitoumukset, teur 31.3.2017 31.3.2016 31.12.2016
Asiakkaan hyväksi annetut peruuttamattomat sitoumukset 8 205 8

Oman pääoman muutoslaskelma, teur Osake-pääoma Muut rahastot Kertyneet voittovarat Oma pääoma yhteensä
         
Oma pääoma 1.1.2016 60 000 245 000 66 937 371 937
Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto        
Tilkauden tulos     4 313 4 313
Tilikauden muut laajan tuloksen erät        
Muut muutokset     -16 282 -16 282
Oma pääoma 31.3.2016 60 000 245 000 54 968 359 968
         
Oma pääoma 1.1.2017 60 000 245 000 68 622 373 622
Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto        
Tilikauden tulos     3 553 3 553
Tilikauden muut laajan tuloksen erät        
Muut muutokset     -9 038 -9 038
Oma pääoma 31.3.2017 60 000 245 000 63 137 368 137

Omat varat ja vakavaraisuus on esitetty EU:n vakavaraisuusasetuksen
(EU 575/2013) mukaisesti.

Omat varat  ja vakavaraisuus, teur 31.3.2017 31.12.2016
     
Oma pääoma 368 137 373 622
Ydinpääoma (CET1) ennen vähennyksiä 368 137 373 622
Aineettomat hyödykkeet -1 531 -1 739
Eläkevastuun ylikate -67 -67
Osuus tuloksesta, jota ei ole tarkastettu -3 553 -18 077
Arvonalentumiset - odotetut tappiot alijäämä -2 883 -2 612
Ydinpääoma (CET1) 360 103 351 126
Ensisijainen pääoma (T1) 360 103 351 126
Omat varat yhteensä 360 103 351 126
     
Kokonaisriski    
Luotto- ja vastapuoliriski 280 341 286 845
Operatiivinen riski 40 554 33 898
Yhteensä 320 894 320 743
     
Suhdeluvut, %    
Ydinpääomien (CET1) vakavaraisuussuhde 112,2 109,5
Tier 1 -vakavaraisuussuhde 112,2 109,5
Vakavaraisuussuhde 112,2 109,5
     
Basel I -lattia    
Omat varat 360 103 351 126
Basel I -lattian pääomavaatimus 314 653 322 006
Puskuri Basel I -lattiaan 45 450 29 120

Taseen luokittelu 31.3.2017, teur        
Varat Lainat ja saamiset Käypään arvoon tulos-
vaikutteisesti kirjattavat
Myytävissä olevat Yhteensä
Saamiset luottolaitoksilta ja keskuspankeilta 2 926 634     2 926 634
Johdannaissopimukset   181 599   181 599
Saamiset asiakkailta 8 574 074     8 574 074
Osakkeet ja osuudet     40 40
Muut saamiset 69 644     69 644
Muut varat 2 353     2 353
Yhteensä 11 572 705 181 599 40 11 754 344
         
Velat   Käypään arvoon tulos-
vaikutteisesti kirjattavat
Muut
velat
Yhteensä
Velat luottolaitoksille     1 058 000 1 058 000
Johdannaissopimukset   17 299   17 299
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat     10 221 615 10 221 615
Muut velat     89 293 89 293
Yhteensä   17 299 11 368 908 11 386 207
Yleiseen liikkeeseen laskettujen velkakirjojen arvostusero (käyvän arvon ja kirjanpitoarvon erotus) 31.03.2017     237 788 237 788

Taseen luokittelu 31.12.2016, teur         
Varat Lainat ja saamiset Käypään arvoon tulos-
vaikutteisesti kirjattavat
Myytävissä olevat Yhteensä
Saamiset luottolaitoksilta ja keskuspankeilta 2 304 556     2 304 556
Johdannaissopimukset   220 461   220 461
Saamiset asiakkailta 9 039 563     9 039 563
Osakkeet ja osuudet     40 40
Muut saamiset 56 212     56 212
Muut varat 2 199     2 199
Yhteensä 11 402 530 220 461 40 11 623 031
         
Velat   Käypään arvoon tulos-
vaikutteisesti kirjattavat
Muut
velat
Yhteensä
Velat luottolaitoksille     1 888 000 1 888 000
Johdannaissopimukset   6 233   6 233
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat     9 277 801 9 277 801
Muut velat     77 375 77 375
Yhteensä   6 233 11 243 176 11 249 409
Yleiseen liikkeeseen laskettujen velkakirjojen arvostusero (käyvän arvon ja kirjanpitoarvon erotus) 31.12.2016     277 485 277 485

Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat on arvostettu kirjanpidossa jaksotettuun hankintamenoon. Näille velkakirjoille on arvioitu käypä arvo markkinoilta saatavilla olevan informaation ja vakiintuneiden arvostusmenetelmien avulla. Kyseisen käyvän arvon ja kirjanpitoarvon ero esitetään taseen luokittelu
-liitteessä arvostuserona.

Johdannaissopimukset 31.3.2017, teur Nimellisarvot / jäljellä oleva juoksuaika
  Alle 1 v 1-5 v yli 5 v Yhteensä
Korkojohdannaiset        
Suojaus 2 756 837 8 216 977 7 124 058 18 097 871
Yhteensä 2 756 837 8 216 977 7 124 058 18 097 871
         
  Käyvät arvot Luotto-
vasta-arvo
 
  Varat Velat  
Korkojohdannaiset        
Suojaus 181 599 17 299 394 236  
Yhteensä 181 599 17 299 394 236  
         
         
Johdannaissopimukset 31.12.2016, teur Nimellisarvot / jäljellä oleva juoksuaika
  Alle 1 v 1-5 v yli 5 v Yhteensä
Korkojohdannaiset        
Suojaus 2 759 875 8 216 977 6 838 247 17 815 099
Yhteensä 2 759 875 8 216 977 6 838 247 17 815 099
         
  Käyvät arvot Luotto-
vasta-arvo
 
  Varat Velat  
Korkojohdannaiset        
Suojaus 220 461 6 233 414 976  
Yhteensä 220 461 6 233 414 976  

Taseen ryhmittely arvostusmenetelmän mukaisesti, teur
       
31.3.2017 Käyvän arvon arvostus tilikauden lopussa
  Tasearvo Taso 1 Taso 2
Toistuvasti käypiin arvoihin arvostetut varat      
Johdannaisopimukset 181 599   181 599
Yhteensä 181 599   181 599
Toistuvasti käypiin arvoihin arvostetut velat      
Johdannaisopimukset 17 299   17 299
Yhteensä 17 299   17 299
Rahoitusvelat, joita ei ole arvostettu käypiin arvoihin      
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat 10 221 615 10 095 600 363 804
Yhteensä 10 221 615 10 095 600 363 804
       
31.12.2016 Käyvän arvon arvostus tilikauden lopussa
  Tasearvo Taso 1 Taso 2
Toistuvasti käypiin arvoihin arvostetut varat      
Johdannaisopimukset 220 461   220 461
Yhteensä 220 461   220 461
Toistuvasti käypiin arvoihin arvostetut velat      
Johdannaisopimukset 6 233   6 233
Yhteensä 6 233   6 233
Rahoitusvelat, joita ei ole arvostettu käypiin arvoihin      
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat 9 277 801 9 189 185 366 101
Yhteensä 9 277 801 9 189 185 366 101
OP-Asuntoluottopankki Oyj:llä ei ole siirtoja käyvän arvon arvostuksen tasojen välillä.

Taloudellinen informaatio 2017

Vuoden 2017 osavuosikatsausten julkaisupäivät:

Osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2017                 2.8.2017
Osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2017                 1.11.2017 

Helsingissä 27.4.2017

OP-Asuntoluottopankki Oyj
Hallitus

Lisätietoja: toimitusjohtaja Lauri Iloniemi, puh. +358 10 252 3541

JAKELU
LSE London Stock Exchange
Kansallinen tiedotevarasto (Offically Appointed Mechanism, OAM)
Keskeiset tiedotusvälineet
op.fi