OP-Asuntoluottopankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2018


OP-ASUNTOLUOTTOPANKKI OYJ
Pörssitiedote 1.8.2018
Osavuosikatsaus

OP-Asuntoluottopankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2018

OP-Asuntoluottopankki Oyj (OPA) on osa OP Ryhmää, ja sen rooli on yhdessä OP Yrityspankki Oyj:n kanssa vastata OPn varainhankinnasta raha- ja pääomamarkkinoilta. OPA vastaa ryhmän kiinteistövakuudellisesta varainhankinnasta laskemalla liikkeeseen katettuja joukkolainoja.

Taloudellinen asema

OPAn väliluotot ja luottokanta olivat yhteensä tammi-kesäkuussa 13 608 miljoonaa euroa (13 580)*. OPA laski liikkeeseen kesäkuussa 7,25 vuoden mittaisen kansainvälisille pääomamarkkinoille suunnatun kiinteäkorkoisen kiinteistövakuudellisen joukkovelkakirjalainan, joka välitettiin kokonaisuudessaan osuuspankeille väliluottoina. Kesäkuun lopussa OPAn väliluottoja oli 116 osuuspankilla yhteensä 5 776 miljoonalla eurolla (4 776).

Yhtiön taloudellinen asema säilyi katsauskaudella vakaana. Liikevoittoa kertyi tammi-kesäkuussa 7,6 miljoonaa euroa (8,5).

*Suluissa on vertailuluku vuodelta 2017. Tuloslaskelma- ja muiden kertymätyyppisten lukujen osalta vertailuna on tammi-kesäkuun 2017 luku. Tase- ja muiden poikkileikkaustyyppisten lukujen osalta vertailuna on edellisen tilinpäätöksen (31.12.2017) luku.

Yleiseen liikkeeseen laskettujen joukkovelkakirjalainojen vakuudet

Lain kiinnityspankkitoiminnasta (688/2010) alla 12.11.2010 perustetun 15 miljardin Euro Medium Term Covered Note -ohjelman alla liikkeeseen laskettujen katettujen joukkovelkakirjalainojen vakuutena olevia luottoja oli kesäkuun 2018 lopussa 13 410 miljoonaa euroa.

Vakavaraisuus

OPAn ydinvakavaraisuus (CET1) oli kesäkuun lopussa 125,7 prosenttia (109,5). Ydinpääoman minimivaade on 4,5 prosenttia ja kiinteä lisäpääomavaatimus on 2,5 prosenttia, eli ydinpääoman vaade on yhteensä 7 prosenttia. Kokonaisvakavaraisuuden minimivaade on 8 prosenttia ja kiinteällä lisäpääomavaatimuksella lisättynä 10,5 prosenttia. Tilikauden tulosta ei ole luettu ydinpääomaan (CET1).

Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus lasketaan käyttämällä luottoriskin sisäisten luokitusten menetelmää. Operatiivisten riskien pääomavaatimus lasketaan standardimenetelmällä.

Finanssivalvonta on asettanut asuntolainoille 15 prosentin riskipainoalarajan vuoden 2018 alusta alkaen vähintään kahdeksi vuodeksi. Riskipainoalarajalla varaudutaan Finanssivalvonnan mukaan kotitalouksien velkaantuneisuuteen liittyvään järjestelmäriskiin. Riskipainoalaraja ei koske OPAa vaan kohdistuu ainoastaan OP Ryhmän tasolle.

Yhteenliittymän keskinäinen vastuu

Talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain mukaan yhteenliittymä muodostuu yhteenliittymän keskusyhteisöstä (OP Osuuskunta), keskusyhteisön jäsenluottolaitoksista ja niiden konsolidointiryhmiin kuuluvista yrityksistä sekä sellaisista luottolaitoksista, rahoituslaitoksista ja palveluyrityksistä, joiden äänivallasta edellä mainitut yhdessä omistavat yli puolet. Yhteenliittymää valvotaan konsolidoidusti. OP Osuuskunnan jäsenluottolaitoksia olivat 30.6.2018 yhteensä 157 osuuspankkia sekä OP Yrityspankki Oyj, OPA, OP-Korttiyhtiö Oyj ja OP Asiakaspalvelut Oy (ent. OP-Prosessipalvelut Oy).

Keskusyhteisö on velvollinen antamaan jäsenluottolaitoksilleen ohjeita niiden sisäisestä valvonnasta sekä riskienhallinnasta, niiden toiminnasta maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden turvaamiseksi sekä yhtenäisten tilinpäätösperiaatteiden noudattamisesta yhteenliittymän yhdistellyn tilinpäätöksen laatimisessa.

Keskusyhteisö on velvollinen suorittamaan yhteenliittymälaissa tarkoitettuna tukitoimena jäsenluottolaitokselle määrän, joka on tarpeen jäsenluottolaitoksen selvitystilan estämiseksi. Lisäksi keskusyhteisö vastaa jäsenluottolaitoksen niistä veloista, joita ei saada suoritetuksi jäsenluottolaitoksen varoista.

Jäsenpankki on velvollinen suorittamaan keskusyhteisölle osuutensa määrästä, jonka keskusyhteisö on suorittanut joko toiselle jäsenpankille tukitoimena taikka toisen jäsenpankin velkojalle maksuna erääntyneestä velasta, johon velkoja ei ole saanut suoritusta jäsenpankilta. Jäsenpankilla on lisäksi keskusyhteisön maksukyvyttömyystilanteessa osuuskuntalaissa tarkoitettu rajaton lisämaksuvelvollisuus keskusyhteisön veloista.

Jäsenpankin vastuu määrästä, jonka keskusyhteisö on jonkin jäsenpankin puolesta tämän velkojalle suorittanut, jakautuu jäsenpankkien kesken niiden viimeksi vahvistettujen taseiden loppusumman mukaisessa suhteessa. OP Ryhmän vakuutusyhtiöt eivät kuulu keskinäisen vastuun piiriin.

Katetun joukkolainan haltijalla on lain kiinnitysluottopankkitoiminnasta 25 §:n mukaisesti OPAn selvitystilan tai konkurssin estämättä oikeus saada suoritus koko joukkovelkakirjalainan laina-ajalta sopimusehtojen mukaisesti joukkovelkakirjalainan vakuudeksi merkityistä varoista ennen muita saatavia.

Henkilöstö

OPAn palveluksessa oli katsauskauden lopussa viisi henkilöä. OPA on digitalisoinut toimintaansa ja ostaa kaikki keskeiset tukipalvelut OP Osuuskunnalta ja sen tytäryhtiöiltä, mikä vähentää OPAn oman henkilöstön tarvetta.

Hallinto

Hallituksen kokoonpano on seuraava:

     
Puheenjohtaja Harri Luhtala Talousjohtaja, OP Osuuskunta
Jäsenet Elina Ronkanen-Minogue Tasehallinnan ja keskuspankin johtaja, OP Osuuskunta
  Hanno Hirvinen Head of Group Treasury, OP Yrityspankki Oyj
     
     

OPAn toimitusjohtajana toimii Lauri Iloniemi. Toimitusjohtajan varahenkilönä toimi Hanno Hirvinen 2.7.2018 asti ja 3.7.2018 alkaen Sanna Eriksson.

Riskiasema

OPAn merkittävimmät yksittäiset riskilajit ovat luottoriski, rakenteellinen rahoitusriski, maksuvalmiusriski ja korkoriski. OPAn keskeiset luottoriskimittarit osoittavat luottoriskitilanteen olevan vakaa, eikä OPAn hallituksen asettama likviditeettiriskin riskiraja ole ylittynyt. OP Ryhmän maksuvalmiuden hoito on keskitetty OP Yrityspankkiin, ja tästä syystä myös OPA voi hyödyntää OP Ryhmän maksuvalmiusreservejä. OPA on suojannut korkoriskiään koronvaihtosopimuksilla. Koronvaihtosopimuksilla on vaihdettu asuntoluottojen ja väliluottojen korot ja liikkeeseen laskettujen joukkovelkakirjalainojen korot samaan korkoperustaan. Kaikki johdannaissopimukset on solmittu suojaustarkoituksessa, ja niiden vastapuolena on OP Yrityspankki Oyj. OPAn korkoriskiä voidaan pitää pienenä, ja se on ollut asetetun limiitin puitteissa.

Tulevaisuuden näkymät

OPAn vakavaraisuuden arvioidaan pysyvän vahvana, riskiaseman vakaana ja luottosalkun laadun hyvänä. Tämä mahdollistaa uusien kiinteistövakuudellisten joukkovelkakirjalainojen liikkeeseen laskun myös vuonna 2018.

Laatimisperiaatteet

Osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2018 on laadittu IAS 34 -standardin (Osavuosikatsaukset) mukaisesti.

Osavuosikatsauksen luvut ovat tilintarkastamattomia. Kaikki luvut on pyöristetty, joten yksittäisten lukujen yhteenlaskettu summa saattaa poiketa esitetystä summaluvusta.

Osavuosikatsaus on julkistettu suomen ja englannin kielellä. Suomenkielinen osavuosikatsaus on virallinen, jota käytetään, mikäli havaitaan ristiriitaisuuksia kieliversioiden välillä.

OPAn lähipiirin muodostavat emoyhtiö OP Osuuskunta tytäryhtiöineen, OP Ryhmän eläkevakuutusyhtiöt
OP-Eläkekassa ja OP-Eläkesäätiö sekä yhtiön hallintohenkilöt. Lähipiirille myönnetyissä lainoissa noudatetaan normaaleja luottoehtoja. Lainat on sidottu yleisesti käytössä oleviin viitekorkoihin. Lähipiiriliiketoiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia katsauskaudella.

Uudet standardit ja tulkinnat

IFRS 9 Rahoitusinstrumentit

OPA otti käyttöön 1.1.2018 IASB:n heinäkuussa 2014 julkaiseman ja EU:n marraskuussa 2016 hyväksymän IFRS 9 -standardin "Rahoitusinstrumentit". OPAn kannalta merkittävin muutos oli, että myönnetyistä luotoista kirjataan aiempaa etupainotteisemmin arvonalentumisia perustuen odotettavissa oleviin luottotappioihin (ECL). IFRS 9 -standardi aiheutti muutoksia myös laatimisperiaatteisiin, oikaisuja taseeseen aiemmin kirjattujen saamisten määriin ja rahoitusinstrumenttien luokitteluun. Kirjanpitoarvoihin tehdyt oikaisut kirjattiin siirtymäpäivänä avaavan taseen kertyneisiin voittovaroihin.  IFRS 9 -standardiin siirtymän vaikutukset rahoitusinstrumenttien luokitteluun ja arvostamiseen on esitetty OPAn vuoden 2017 tilinpäätöksen liitetiedoissa ja osavuosikatsauksessa 1.1.-31.3.2018. OPA ei ole oikaissut aikaisempien vuosien vertailutietoja.

IFRS 15 -standardin käyttöönotto 1.1.2018

OPA on soveltanut IFRS 15 -standardia Myyntituotot asiakassopimuksista 1.1.2018 lähtien. IFRS 15 -standardi koskee OPAssa pääosin efektiivisen koron laskentaan kuulumattomia palkkioita.

Nettopalkkiotuottojen liitetieto esitetään osavuosikatsauksessa. Nettopalkkiototot on jaoteltu asiakassopimuksista kirjattujen palkkiotuottojen ja -kulujen mukaisin ryhmiin.

IFRS 15 -standardi ei muuttanut standardin soveltamisalaan kuuluvien palkkioiden tuloutusajankohtaa verrattuna aikaisempiin käytäntöihin. IFRS 15 -standardiin siirtymisellä ei ollut taloudellista vaikutusta OPAn tulokseen. OPA siirtyi noudattamaan IFRS 15 -standardia takautuvalla menetelmällä.

Alla on kerrottuna aiemmin ainoastaan tilinpäätöksessä esitettyyn nettopalkkiotuottojen erittelyyn tehdyt muutokset:

  • Palkkiokulut "Antolainauksesta" on nimetty "Luotonannosta osuuspankeille"
  • Palkkiokulut "Toimitusmaksut pankeille" on nimetty " Luottojen hoitopalkkio osuuspankeille"
  • Palkkiokulut "Arvopapereista" on nimetty "Joukkovelkakirjojen liikkeeseenlasku"

Vaihtoehtoisten tunnuslukujen laskentakaavat

Vaihtoehtoisia tunnuslukuja esitetään kuvaamaan liiketoiminnan taloudellista kehitystä ja parantamaan vertailukelpoisuutta eri raportointikausien välillä.

Käytettyjen vaihtoehtoisten tunnuslukujen laskentakaavat on esitetty alla.

Oman pääoman tuotto (ROE), % = Vuositasoiseksi muutettu kauden voitto / Oma pääoma (kauden alun ja lopun keskiarvo) × 100

Kulujen osuus tuotoista, % = (Henkilöstökulut + poistot ja arvonalentumiset + liiketoiminnan muut kulut) / (Korkokate + nettopalkkiotuotot + sijoitustoiminnan nettotuotot + liiketoiminnan muut tuotot)
× 100

Tuloslaskelma, teur 1-6/2018 1-6/2017 4-6/2018 4-6/2017 1-12/2017
Korkokate 36 338 36 258 17 531 18 102 74 984
  Korkotuotot 28 512 34 199 13 707 16 486 65 692
  Korkokulut -7 826 -2 059 -3 824 -1 615 -9 292
Nettopalkkiotuotot -25 923 -24 892 -12 759 -12 499 -49 910
Sijoitustoiminnan nettotuotot 1 1 0 0 2
Liiketoiminnan muut tuotot 2 1 0 0 232
Tuotot yhteensä 10 419 11 368 4 772 5 603 25 309
Henkilöstökulut 185 169 97 76 328
Poistot ja arvonalentumiset 418 418 209 209 836
Liiketoiminnan muut kulut 2 381 2 130 1 170 1 029 4 528
Kulut yhteensä 2 983 2 718 1 476 1 314 5 692
Saamisten arvonalentumiset 168 -132 112 -212 -276
Tulos ennen veroja 7 604 8 519 3 408 4 077 19 341
Tuloverot 1 520 1 703 682 815 3 868
Tilikauden tulos 6 083 6 815 2 726 3 262 15 473

*Saamisten arvonalentumiset on laskettu vuonna 2018 IFRS 9 -standardin mukaisesti.

Laaja tuloslaskelma, teur 1-6/2018 1-6/2017 4-6/2018 4-6/2017 1-12/2017
           
Tilikauden tulos 6 083 6 815 2 726 3 262 15 473
           
Erät, joita ei siirretä tulosvaikutteisiksi          
Etuuspohjaisten eläkejärjestelyiden uudelleen määrittämisestä johtuvat erät         1
Tuloverot etuuspohjaisten eläkejärjestelyiden uudelleen määrittämisestä johtuvista eristä         0
Tilikauden laaja tulos yhteensä 6 083 6 815 2 726 3 262 15 473

Tunnusluvut 1-6/2018 1-6/2017 4-6/2018 4-6/2017 1-12/2017
Oman pääoman tuotto (ROE), % 3,2 3,7 3,0 3,5 4,1
Kulujen osuus tuotoista, % 29 24 31 23 22

Liiketoiminnan rahavirta, teur 1-6/2018 1-6/2017
Kauden voitto 6 083 6 815
Kauden voittoon tehdyt oikaisut 5 893 6 046
Liiketoiminnan varojen lisäys (-)
tai vähennys (+)
-39 467 -1 467 167
Saamiset luottolaitoksilta -1 000 000 -2 000 000
Saamiset yleisöltä ja julkisyhteisöiltä 972 933 534 961
Muut varat -12 400 -2 128
Liiketoiminnan velkojen lisäys (+)
tai vähennys (-)
-957 048 377 263
Velat luottolaitoksille ja keskuspankeille -967 000 370 000
Muut velat 9 952 7 263
     
Maksetut tuloverot -1 392 -1 947
Saadut osingot 1 1
A. Liiketoiminnan rahavirta yhteensä -985 929 -1 078 988
Investointien rahavirta    
Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin 0 0
B. Investointien rahavirta yhteensä 0 0
Rahoituksen rahavarat    
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat, lisäykset 995 413 1 986 645
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat, vähennykset 0 -1 250 000
Maksetut osingot ja osuuspääoman korot -15 472 -9 038
C. Rahoituksen rahavirta yhteensä 979 940 727 608
D. Valuuttakurssien muutosten vaikutus rahavaroihin 0 0
Rahavarojen nettomuutos (A+B+C+D) -5 989 -351 381
Rahavarat tilikauden alussa 363 609 451 787
Rahavarat tilikauden lopussa 358 038 100 824
Rahavarojen muutos -5 571 -350 963
     
Saadut korot 18 412 32 310
Maksetut korot -19 210 -8 945
Kauden voittoon tehdyt oikaisut    
Erät, joihin ei liity maksutapahtumaa    
Valuuttatoiminnan realisoitumaton nettotulos 0 0
Saamisten arvonalentumiset -168 131
Yleiseen liikkeeseen laskettujen velkakirjojen hintaerojaksotukset 4 542 4 213
Muut 1 519 1 702
Oikaisut yhteensä 5 893 6 046
Rahavarat    
Vaadittaessa maksettavat saamiset luottolaitoksilta 358 038 100 824
Rahavarat yhteensä 358 038 100 824

Tase, teur 30.6.2018 30.6.2017 31.12.2017
Saamiset luottolaitoksilta 6 134 207 3 953 593 5 139 778
Johdannaissopimukset 124 424 151 770 129 810
Saamiset asiakkailta 7 832 253 8 504 785 8 803 822
Sijoitusomaisuus 40 40 40
Aineettomat hyödykkeet 486 1 322 904
Muut varat 61 786 58 340 49 386
Verosaamiset 554 703 705
Varat yhteensä 14 153 750 12 670 553 14 124 444
Velat luottolaitoksille 1 871 000 2 258 000 2 838 000
Johdannaissopimukset 16 722 40 330 38 025
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat 11 813 060 9 916 185 10 796 102
Varaukset ja muut velat 82 211 84 638 72 259
Verovelat 0 0 0
Velat yhteensä 13 782 993 12 299 153 13 744 387
Oma pääoma      
  Osakepääoma 60 000 60 000 60 000
  Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto 245 000 245 000 245 000
  Kertyneet voittovarat 65 756 66 399 75 057
Oma pääoma yhteensä 370 756 371 399 380 057
Velat ja oma pääoma yhteensä 14 153 750 12 670 553 14 124 444

Taseen ulkopuoliset sitoumukset, teur 30.6.2018 30.6.2017 31.12.2017
Asiakkaan hyväksi annetut peruuttamattomat sitoumukset 2 8 3

Oman pääoman muutoslaskelma, teur Osake-pääoma Muut rahastot Kertyneet voittovarat Oma
pääoma yhteensä
         
Oma pääoma 1.1.2017 60 000 245 000 68 622 373 622
Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto        
Tilikauden tulos     6 815 6 815
Tilikauden muut laajan tuloksen erät        
Muut muutokset     -9 038 -9 038
Oma pääoma 30.6.2017 60 000 245 000 66 399 371 399
         
Oma pääoma 31.12.2017 60 000 245 000 75 057 380 057
IFRS 9 -siirtymän vaikutus 1.1.2018     90 90
Oma pääoma 1.1.2018 60 000 245 000 75 147 380 147
Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto        
Tilikauden tulos     6 083 6 083
Tilikauden muut laajan tuloksen erät        
Muut muutokset     -15 474 -15 474
Oma pääoma 30.6.2018 60 000 245 000 65 756 370 756

Omat varat ja vakavaraisuus on esitetty EU:n vakavaraisuusasetuksen (EU 575/2013) mukaisesti.

Omat varat  ja vakavaraisuus, teur 30.6.2018 31.12.2017
     
Oma pääoma 370 756 380 057
Ydinpääoma (CET1) ennen vähennyksiä 370 756 380 057
Aineettomat hyödykkeet -486 -904
Eläkevastuun ylikate -66 -65
Osuus tuloksesta, jota ei ole tarkastettu -6 083 -15 473
Arvonalentumiset - odotetut tappiot alijäämä -2 641 -2 676
Ydinpääoma (CET1) 361 481 360 940
Ensisijainen pääoma (T1) 361 481 360 940
Omat varat yhteensä 361 481 360 940
     
Kokonaisriski    
Luotto- ja vastapuoliriski 255 023 289 070
Operatiivinen riski 32 602 40 554
Yhteensä 287 626 329 623
     
Suhdeluvut, %    
Ydinpääomien (CET1) vakavaraisuussuhde 125,7 109,5
Tier 1 -vakavaraisuussuhde 125,7 109,5
Vakavaraisuussuhde 125,7 109,5
     
Pääomavaatimus    
Omat varat 361 481 360 940
Pääomavaatimus 30 201 34 610
Puskuri pääomavaatimukseen 331 280 326 329

Nettopalkkiotuotot, teur 1-6/2018 1-6/2017 4-6/2018 4-6/2017 1-12/2017
           
Palkkiotuotot          
Luotonanto 3 107 3 489 1 556 1 660 6 465
Yhteensä 3 107 3 489 1 556 1 660 6 465
           
Palkkiokulut          
Luotonannosta osuuspankeille 3 023 3 416 1 511 1 625 6 336
Luottojen hoitopalkkio osuuspankeille 25 970 24 941 12 771 12 514 49 936
Joukkovelkakirjojen liikkeeseenlasku 30 16 27 15 92
Muut 7 7 6 5 11
Yhteensä 29 030 28 381 14 315 14 158 56 375
           
Nettopalkkiotuotot -25 923 -24 892 -12 759 -12 499 -49 910

Taseen luokittelu 30.6.2018, teur   
Varat Jaksotettu hankintameno Käypään arvoon tulos-
vaikutteisesti kirjattavat
Käypään arvoon muun laajan tuloksen erien kautta kirjattavat Yhteensä
Saamiset luottolaitoksilta 6 134 207     6 134 207
Johdannaissopimukset   124 424   124 424
Saamiset asiakkailta 7 832 253     7 832 253
Osakkeet ja osuudet     40 40
Muut saamiset 61 786     61 786
Muut varat 1 040     1 040
Yhteensä 14 029 285 124 424 40 14 153 750
 
Velat   Käypään arvoon tulos-
vaikutteisesti kirjattavat
Jaksotettu hankintameno Yhteensä
Velat luottolaitoksille     1 871 000 1 871 000
Johdannaissopimukset   16 722   16 722
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat     11 813 060 11 813 060
Muut velat     82 211 82 211
Yhteensä   16 722 13 766 271 13 782 993
Yleiseen liikkeeseen laskettujen velkakirjojen arvostusero (käyvän arvon ja kirjanpitoarvon erotus) 30.6.2018     140 453 140 453

Taseen luokittelu 31.12.2017, teur   
Varat Lainat ja saamiset Käypään arvoon tulos-
vaikutteisesti kirjattavat
Myytävissä olevat Yhteensä
Saamiset luottolaitoksilta 5 139 778     5 139 778
Johdannaissopimukset   129 810   129 810
Saamiset asiakkailta 8 803 822     8 803 822
Osakkeet ja osuudet     40 40
Muut saamiset 49 386     49 386
Muut varat 1 609     1 609
Yhteensä 13 994 594 129 810 40 14 124 444
 
Velat   Käypään arvoon tulos-
vaikutteisesti kirjattavat
Muut
velat
Yhteensä
Velat luottolaitoksille     2 838 000 2 838 000
Johdannaissopimukset   38 025   38 025
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat     10 796 102 10 796 102
Muut velat     72 259 72 259
Yhteensä   38 025 13 706 362 13 744 387
Yleiseen liikkeeseen laskettujen velkakirjojen arvostusero (käyvän arvon ja kirjanpitoarvon erotus) 31.12.2017     158 358 158 358

Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat on arvostettu kirjanpidossa jaksotettuun hankintamenoon. Näille velkakirjoille on arvioitu käypä arvo markkinoilta saatavilla olevan informaation ja vakiintuneiden arvostusmenetelmien avulla. Kyseisen käyvän arvon ja kirjanpitoarvon ero esitetään taseen luokittelu -liitteessä arvostuserona.

Johdannaissopimukset 30.6.2018, teur Nimellisarvot / jäljellä oleva juoksuaika
  Alle 1 v 1-5 v yli 5 v Yhteensä
Korkojohdannaiset        
Suojaus 4 556 703 8 092 527 6 453 674 19 102 904
Yhteensä 4 556 703 8 092 527 6 453 674 19 102 904
         
  Käyvät arvot Luotto-
vasta-arvo
 
  Varat Velat  
Korkojohdannaiset        
Suojaus 124 424 16 722 317 485  
Yhteensä 124 424 16 722 317 485  

Johdannaissopimukset 31.12.2017, teur Nimellisarvot / jäljellä oleva juoksuaika
  Alle 1 v 1-5 v yli 5 v Yhteensä
Korkojohdannaiset        
Suojaus 2 648 299 7 824 977 8 561 488 19 034 765
Yhteensä 2 648 299 7 824 977 8 561 488 19 034 765
         
  Käyvät arvot Luotto-
vasta-arvo
 
  Varat Velat  
Korkojohdannaiset        
Suojaus 129 810 38 025 334 303  
Yhteensä 129 810 38 025 334 303  

Taseen ryhmittely arvostusmenetelmän mukaisesti, teur
       
30.6.2018 Käyvän arvon arvostus tilikauden lopussa
  Tasearvo Taso 1 Taso 2
Toistuvasti käypiin arvoihin arvostetut varat      
Johdannaissopimukset 124 424   124 424
Yhteensä 124 424   124 424
Toistuvasti käypiin arvoihin arvostetut velat      
Johdannaissopimukset 16 722   16 722
Yhteensä 16 722   16 722
Rahoitusvelat, joita ei ole arvostettu käypiin arvoihin      
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat 11 813 060 11 711 042 242 471
Yhteensä 11 813 060 11 711 042 242 471

31.12.2017 Käyvän arvon arvostus tilikauden lopussa
  Tasearvo Taso 1 Taso 2
Toistuvasti käypiin arvoihin arvostetut varat      
Johdannaissopimukset 129 810   129 810
Yhteensä 129 810   129 810
Toistuvasti käypiin arvoihin arvostetut velat      
Johdannaissopimukset 38 025   38 025
Yhteensä 38 025   38 025
Rahoitusvelat, joita ei ole arvostettu käypiin arvoihin      
Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat 10 796 102 10 710 871 243 589
Yhteensä 10 796 102 10 710 871 243 589

OP-Asuntoluottopankki Oyj:llä ei ole siirtoja käyvän arvon arvostuksen tasojen välillä.

Taloudellinen informaatio 2018

Vuoden 2018 osavuosikatsausten julkaisupäivät:

Osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2018                                       31.10.2018

Helsingissä 1.8.2018

OP-Asuntoluottopankki Oyj
Hallitus

Lisätietoja: toimitusjohtaja Lauri Iloniemi, puh. +358 10 252 3541

JAKELU
LSE London Stock Exchange
Euronext Dublin (Irish Stock Exchange)
Kansallinen tiedotevarasto (Offically Appointed Mechanism, OAM)
Keskeiset tiedotusvälineet
op.fi