OP-Asuntoluottopankki Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2018


OP-Asuntoluottopankki Oyj
Pörssitiedote 5.2.2019 klo 10.00
Tilinpäätöstiedote

OP-Asuntoluottopankki Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2018

OP-Asuntoluottopankki Oyj (OPA) on osa OP Ryhmää, ja sen rooli on yhdessä OP Yrityspankki Oyj:n kanssa vastata OP:n varainhankinnasta raha- ja pääomamarkkinoilta. OPA vastaa ryhmän kiinteistövakuudellisesta varainhankinnasta laskemalla liikkeeseen katettuja joukkolainoja.

Taloudellinen asema

OPAn väliluotot ja luottokanta kasvoivat 13 771 miljoonaan euroon (13 580)*. OPA laski liikkeeseen kesäkuussa 7,25 vuoden mittaisen kansainvälisille pääomamarkkinoille suunnatun kiinteäkorkoisen miljardin euron suuruisen kiinteistövakuudellisen joukkovelkakirjalainan, joka välitettiin kokonaisuudessaan osuuspankeille väliluottoina.

Marraskuun miljardin euron väliluotto toteutettiin väliluottomallin laajennuksella jo olemassa olevaan jvk-lainaan, joka erääntyy vuonna 2024. Joulukuun lopussa OPAn väliluottoja oli 122 osuuspankilla yhteensä 6 776  miljoonalla eurolla (4 776).

Yhtiön taloudellinen asema säilyi katsauskaudella vakaana. Liikevoitto oli 16,2 miljoonaa euroa (19,3).

*Suluissa on vertailuluku vuodelta 2017. Tuloslaskelma- ja muiden kertymätyyppisten lukujen osalta vertailuna on tammi-joulukuun 2017 luku. Tase- ja muiden poikkileikkaustyyppisten lukujen osalta vertailuna on edellisen tilinpäätöksen (31.12.2017) luku.

Yleiseen liikkeeseen laskettujen joukkovelkakirjalainojen vakuudet

Lain kiinnityspankkitoiminnasta (688/2010) alla 12.11.2010 perustetun Euro Medium Term Covered Note -ohjelman enimmäismäärä korotettiin joulukuussa 15 miljardista 20 miljardiin euroon ja sen alla liikkeeseen laskettujen katettujen joukkovelkakirjalainojen vakuutena olevia luottoja oli joulukuun 2018 lopussa 13 700 miljoonaa euroa.

Vakavaraisuus

OPAn ydinvakavaraisuus (CET1) oli joulukuun lopussa 136,4 prosenttia (109,5). Ydinpääoman minimivaade on 4,5 prosenttia ja kiinteä lisäpääomavaatimus on 2,5 prosenttia, eli ydinpääoman vaade on yhteensä 7 prosenttia. Kokonaisvakavaraisuuden minimivaade on 8 prosenttia ja kiinteällä lisäpääomavaatimuksella lisättynä 10,5 prosenttia. Tilikauden tulosta ei ole luettu ydinpääomaan (CET1).

Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus lasketaan käyttämällä luottoriskin sisäisten luokitusten menetelmää. Operatiivisten riskien pääomavaatimus lasketaan standardimenetelmällä.

Finanssivalvonta on asettanut asuntolainoille 15 prosentin riskipainoalarajan vuoden 2018 alusta alkaen vähintään kahdeksi vuodeksi. Riskipainoalarajalla varaudutaan Finanssivalvonnan mukaan kotitalouksien velkaantuneisuuteen liittyvään järjestelmäriskiin. Riskipainoalaraja ei koske OPAa vaan kohdistuu ainoastaan OP Ryhmän tasolle.

Yhteenliittymän keskinäinen vastuu

Talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain mukaan yhteenliittymä muodostuu yhteenliittymän keskusyhteisöstä (OP Osuuskunta), keskusyhteisön jäsenluottolaitoksista ja niiden konsolidointiryhmiin kuuluvista yrityksistä sekä sellaisista luottolaitoksista, rahoituslaitoksista ja palveluyrityksistä, joiden äänivallasta edellä mainitut yhdessä omistavat yli puolet. Yhteenliittymää valvotaan konsolidoidusti. OP Osuuskunnan jäsenluottolaitoksia olivat 31.12.2018 yhteensä 156 osuuspankkia sekä OP Yrityspankki Oyj, OPA, OP-Korttiyhtiö Oyj ja OP Asiakaspalvelut Oy (ent. OP-Prosessipalvelut Oy).

Keskusyhteisö on velvollinen antamaan jäsenluottolaitoksilleen ohjeita niiden sisäisestä valvonnasta sekä riskienhallinnasta, niiden toiminnasta maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden turvaamiseksi sekä yhtenäisten tilinpäätösperiaatteiden noudattamisesta yhteenliittymän yhdistellyn tilinpäätöksen laatimisessa.

Keskusyhteisö on velvollinen suorittamaan yhteenliittymälaissa tarkoitettuna tukitoimena jäsenluottolaitokselle määrän, joka on tarpeen jäsenluottolaitoksen selvitystilan estämiseksi. Lisäksi keskusyhteisö vastaa jäsenluottolaitoksen niistä veloista, joita ei saada suoritetuksi jäsenluottolaitoksen varoista.

Jäsenpankki on velvollinen suorittamaan keskusyhteisölle osuutensa määrästä, jonka keskusyhteisö on suorittanut joko toiselle jäsenpankille tukitoimena taikka toisen jäsenpankin velkojalle maksuna erääntyneestä velasta, johon velkoja ei ole saanut suoritusta jäsenpankilta. Jäsenpankilla on lisäksi keskusyhteisön maksukyvyttömyystilanteessa osuuskuntalaissa tarkoitettu rajaton lisämaksuvelvollisuus keskusyhteisön veloista.

Jäsenpankin vastuu määrästä, jonka keskusyhteisö on jonkin jäsenpankin puolesta tämän velkojalle suorittanut, jakautuu jäsenpankkien kesken niiden viimeksi vahvistettujen taseiden loppusumman mukaisessa suhteessa. OP Ryhmän vakuutusyhtiöt eivät kuulu keskinäisen vastuun piiriin.

Katetun joukkolainan haltijalla on lain kiinnitysluottopankkitoiminnasta 25 §:n mukaisesti OPAn selvitystilan tai konkurssin estämättä oikeus saada suoritus koko joukkovelkakirjalainan laina-ajalta sopimusehtojen mukaisesti joukkovelkakirjalainan vakuudeksi merkityistä varoista ennen muita saatavia.

Henkilöstö

OPAn palveluksessa oli katsauskauden lopussa viisi henkilöä. OPA on digitalisoinut toimintaansa ja ostaa kaikki keskeiset tukipalvelut OP Osuuskunnalta ja sen tytäryhtiöiltä, mikä vähentää OPAn oman henkilöstön tarvetta.

OP Ryhmän henkilöstön lakisääteistä työeläketurvaa hoitavan OP-Eläkekassan edustajisto päätti 31.7.2018 noin 1 068 miljoonan euron eläkevastuun ja työeläketurvan hoidon siirtämisestä Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmariselle. Siirtyvä vakavaraisuuspääoma oli 263 miljoonaa euroa. Päätöstä edelsi kilpailutus, jossa OP-Eläkekassan hallitus pyysi tarjoukset suurimmilta työeläkeyhtiöiltä. Siirron kohteena oleva kanta vastaa 90,8 prosenttia OP-Eläkekassan koko eläkevastuusta. Siirto toteutui 31.12.2018. Siirto pienensi OP-Asuntoluottopankki Oyj:n eläkekuluja ja paransi tulosta ennen veroja 150 tuhatta euroa.

Hallinto

Hallituksen kokoonpano on seuraava:

Puheenjohtaja Vesa Aho Talousjohtaja, OP Osuuskunta
Jäsenet Elina Ronkanen-Minogue Tasehallinnan ja keskuspankin johtaja, OP Osuuskunta
  Hanno Hirvinen Head of Group Treasury, OP Yrityspankki Oyj

OPAn toimitusjohtajana toimii Lauri Iloniemi. Toimitusjohtajan varahenkilönä toimi Hanno Hirvinen 2.7.2018 asti ja Sanna Eriksson 3.7.2018 alkaen.

Hallituksen puheenjohtaja toimi Harri Luhtala 31.10.2018 saakka. Hallituksen jäseneksi Luhtalan tilalle nimitettiin 1.11.2018 alkaen Vesa Aho, joka valittiin samalla hallituksen puheenjohtajaksi.

Riskiasema

OPAn merkittävimmät yksittäiset riskilajit ovat luottoriski, rakenteellinen rahoitusriski, maksuvalmiusriski ja korkoriski. OPAn keskeiset luottoriskimittarit osoittavat luottoriskitilanteen olevan vakaa, eikä OPAn hallituksen asettama likviditeettiriskin riskiraja ole ylittynyt. OP Ryhmän maksuvalmiuden hoito on keskitetty OP Yrityspankkiin, ja tästä syystä myös OPA voi hyödyntää OP Ryhmän maksuvalmiusreservejä. OPA on suojannut korkoriskiään koronvaihtosopimuksilla. Koronvaihtosopimuksilla on vaihdettu asuntoluottojen ja väliluottojen korot ja liikkeeseen laskettujen joukkovelkakirjalainojen korot samaan korkoperustaan. Kaikki johdannaissopimukset on solmittu suojaustarkoituksessa, ja niiden vastapuolena on OP Yrityspankki Oyj. OPAn korkoriskiä voidaan pitää pienenä, ja se on ollut asetetun limiitin puitteissa.

Tulevaisuuden näkymät

OPAn vakavaraisuuden arvioidaan pysyvän vahvana, riskiaseman vakaana ja luottosalkun laadun hyvänä. Tämä mahdollistaa uusien kiinteistövakuudellisten joukkovelkakirjalainojen liikkeeseen laskun myös vuonna 2019.

Vuoden 2019 osavuosikatsausten julkaisupäivät

Osavuosikatsaus 1.1.-31.3.2019                  7.5.2019
Osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2019                  30.7.2019
Osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2019                  29.10.2019

Helsingissä 5.2.2019

OP-Asuntoluottopankki Oyj
Hallitus

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Lauri Iloniemi, puh. +358 10 252 3541

JAKELU
LSE London Stock Exchange
Euronext Dublin (Irish Stock Exchange)
Kansallinen tiedotevarasto (Offically Appointed Mechanism, OAM)
Keskeiset tiedotusvälineet
op.fi


Attachments

OP-Asuntoluottopankki Oyjn tilinpäätöstiedote 2018