OP-Asuntoluottopankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.–30.9.2019


OP-Asuntoluottopankki Oyj
Pörssitiedote 29.10.2019 klo 10.00
Osavuosikatsaus

OP-Asuntoluottopankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.–30.9.2019

OP-Asuntoluottopankki Oyj (OPA) on osa OP Ryhmää, ja sen rooli on yhdessä OP Yrityspankki Oyj:n kanssa vastata OP:n varainhankinnasta raha- ja pääomamarkkinoilta. OPA vastaa ryhmän kiinteistövakuudellisesta varainhankinnasta laskemalla liikkeeseen katettuja joukkovelkakirjalainoja.

Taloudellinen asema

OPAn väliluotot ja luottokanta olivat syyskuun lopussa 13 724 miljoonaa euroa (13 771)*. OPA laski liikkeeseen helmikuussa 10 vuoden mittaisen kansainvälisille pääomamarkkinoille suunnatun kiinteäkorkoisen kiinteistövakuudellisen 1,25 miljardin euron suuruisen joukkovelkakirjalainan, josta välitettiin miljardi euroa väliluottoina osuuspankeille. Syyskuun lopussa OPAn väliluottoja oli 121 osuuspankilla yhteensä 7 776 miljoonalla eurolla (6 776).

Yhtiön taloudellinen asema säilyi katsauskaudella vakaana. Tulos ennen veroja oli tammi–syyskuussa 11,8 miljoonaa euroa (12,1).

*Suluissa on vertailuluku vuodelta 2018. Tuloslaskelma- ja muiden kertymätyyppisten lukujen osalta vertailuna on tammi–syyskuun 2018 luku. Tase- ja muiden poikkileikkaustyyppisten lukujen osalta vertailuna on edellisen tilinpäätöksen (31.12.2018) luku.

Yleiseen liikkeeseen laskettujen joukkovelkakirjalainojen vakuudet

Lain kiinnityspankkitoiminnasta (688/2010) alla 12.11.2010 perustetun 20 miljardin Euro Medium Term Covered Note -ohjelman liikkeeseen laskettujen katettujen joukkovelkakirjalainojen vakuutena olevia luottoja oli syyskuun 2019 lopussa 13 804 miljoonaa euroa.

Vakavaraisuus

OPAn ydinvakavaraisuus (CET1) oli syyskuun lopussa 65,8 prosenttia (136,4). Vakavaraisuus laski EKP:n kiinteistövakuudel-lisia vähittäisvastuita koskevan päätöksen seurauksena. Päätös kasvatti asuntoluottojen keskimääräiset riskipainot noin kaksinkertaisiksi aikaisemmasta. Ydinpääoman minimivaade on 4,5 prosenttia ja kiinteä lisäpääomavaatimus on 2,5 pro-senttia, eli ydinpääoman vaade on yhteensä 7 prosenttia. Kokonaisvakavaraisuuden minimivaade on 8 prosenttia ja kiinteällä lisäpääomavaatimuksella lisättynä 10,5 prosenttia. Tilikauden tulosta ei ole luettu ydinpääomaan (CET1).

Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus lasketaan käyttämällä luottoriskin sisäisten luokitusten menetelmää. Operatiivisten riskien pääomavaatimus lasketaan standardimenetelmällä.

Yhteenliittymän keskinäinen vastuu

Talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain mukaan yhteenliittymä muodostuu yhteenliittymän keskusyhteisöstä (OP Osuuskunta), keskusyhteisön jäsenluottolaitoksista ja niiden konsolidointiryhmiin kuuluvista yrityksistä sekä sellaisista luottolaitoksista, rahoituslaitoksista ja palveluyrityksistä, joiden äänivallasta edellä mainitut yhdessä omistavat yli puolet. Yhteenliittymää valvotaan konsolidoidusti. OP Osuuskunnan jäsenluottolaitoksia olivat 30.9.2019 yhteensä 149 osuuspankkia sekä OP Yrityspankki Oyj, OPA, OP-Korttiyhtiö Oyj ja OP Asiakaspalvelut Oy (ent. OP-Prosessipalvelut Oy).

Keskusyhteisö on velvollinen antamaan jäsenluottolaitoksilleen ohjeita niiden sisäisestä valvonnasta sekä riskienhallinnasta, niiden toiminnasta maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden turvaamiseksi sekä yhtenäisten tilinpäätösperiaatteiden noudatta-misesta yhteenliittymän yhdistellyn tilinpäätöksen laatimisessa.

Keskusyhteisö on velvollinen suorittamaan yhteenliittymälaissa tarkoitettuna tukitoimena jäsenluottolaitokselle määrän, joka on tarpeen jäsenluottolaitoksen selvitystilan estämiseksi. Lisäksi keskusyhteisö vastaa jäsenluottolaitoksen niistä veloista, joita ei saada suoritetuksi jäsenluottolaitoksen varoista.

Jäsenpankki on velvollinen suorittamaan keskusyhteisölle osuutensa määrästä, jonka keskusyhteisö on suorittanut joko toiselle jäsenpankille tukitoimena taikka toisen jäsenpankin velkojalle maksuna erääntyneestä velasta, johon velkoja ei ole saanut suoritusta jäsenpankilta. Jäsenpankilla on lisäksi keskusyhteisön maksukyvyttömyystilanteessa osuuskuntalaissa tarkoitettu rajaton lisämaksuvelvollisuus keskusyhteisön veloista.

Jäsenpankin vastuu määrästä, jonka keskusyhteisö on jonkin jäsenpankin puolesta tämän velkojalle suorittanut, jakautuu jäsenpankkien kesken niiden viimeksi vahvistettujen taseiden loppusumman mukaisessa suhteessa. OP Ryhmän vakuutus-yhtiöt eivät kuulu keskinäisen vastuun piiriin.

Katetun joukkolainan haltijalla on lain kiinnitysluottopankkitoiminnasta 25 §:n mukaisesti OPAn selvitystilan tai konkurssin estämättä oikeus saada suoritus koko joukkovelkakirjalainan laina-ajalta sopimusehtojen mukaisesti joukkovelkakirjalainan vakuudeksi merkityistä varoista ennen muita saatavia.

Henkilöstö

OPAn palveluksessa oli katsauskauden lopussa kuusi henkilöä. OPA on digitalisoinut toimintaansa ja ostaa kaikki keskeiset tukipalvelut OP Osuuskunnalta ja sen tytäryhtiöiltä, mikä vähentää OPAn oman henkilöstön tarvetta.

Hallinto

Hallituksen kokoonpano on seuraava:   

Puheenjohtaja Vesa Aho Talousjohtaja, OP Osuuskunta
Jäsenet Kaisu Christie Johtaja, asuntorahoitus ja asumisen palvelut, OP Osuuskunta
  Lauri Iloniemi Johtaja, keskuspankki ja tasehallinta, OP Yrityspankki Oyj

OPAn toimitusjohtajana toimi 31.5.2019 asti Lauri Iloniemi. 1.6.2019 alkaen OPAn toimitusjohtajana toimii Sanna Eriksson.

Toimitusjohtajan varahenkilönä toimi 31.5.2019 asti Sanna Eriksson. Toimitusjohtajan sijaisena toimii 1.6.2019 alkaen Keskuspankin päällikkö Pekka Moisio.

Hallituksen jäsen Hanno Hirvinen erosi OP-Asuntoluottopankki Oyj:n hallituksen jäsenyydestä 31.5.2019.

Hallituksen jäseneksi Hirvisen tilalle nimitettiin 1.6.2019 alkaen Keskuspankki ja tasehallinta -organisaation johtaja Lauri Iloniemi.

Tilintarkastajaksi tilikaudeksi 2019 valittiin varsinaisessa yhtiökokouksessa 19.3.2019 tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab. KPMG Oy Ab:n nimeämänä päävastuullisena tilintarkastajana toimii KHT Tiia Kataja.

Riskiasema

OPAn merkittävimmät yksittäiset riskilajit ovat luottoriski, rakenteellinen rahoitusriski, maksuvalmiusriski ja korkoriski. OPAn keskeiset luottoriskimittarit osoittavat luottoriskitilanteen olevan vakaa, eikä OPAn hallituksen asettama likviditeettiriskin riskiraja ole ylittynyt. OP Ryhmän maksuvalmiuden hoito on keskitetty OP Yrityspankkiin, ja tästä syystä myös OPA voi hyödyntää OP Ryhmän maksuvalmiusreservejä. OPA on suojannut korkoriskiään koronvaihtosopimuksilla. Koronvaihtosopimuksilla on vaihdettu asuntoluottojen ja väliluottojen korot ja liikkeeseen laskettujen joukkovelkakirjalainojen korot samaan korkoperustaan. Kaikki johdannaissopimukset on solmittu suojaustarkoituksessa, ja niiden vastapuolena on OP Yrityspankki Oyj. OPAn korkoriskiä voidaan pitää pienenä, ja se on ollut asetetun limiitin puitteissa.

Tulevaisuuden näkymät

OPAn vakavaraisuuden arvioidaan pysyvän edelleen erittäin vahvana ja luottosalkun laadun hyvänä. Tämä mahdollistaa uusien kiinteistövakuudellisten joukkovelkakirjalainojen liikkeeseen laskun myös jatkossa.

Vuoden 2019 raporttien julkaisuajankohdat:   

Toimintakertomus ja tilinpäätös 2019                            vko 9
Selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä 2019              vko 9            

Vuoden 2019 tilinpäätöstiedotteen ja vuoden 2020 osavuosikatsausten julkaisupäivät

Tilinpäätöstiedote 1.1.–31.12.2019                                4.2.2020
Osavuosikatsaus 1.1.–31.3.2020                                  28.4.2020
Puolivuosikatsaus 1.1.–30.6.2020                                 21.7.2020
Osavuosikatsaus 1.1.–30.9.2020                                  22.10.2020

Helsingissä 29.10.2019                           

OP-Asuntoluottopankki Oyj
Hallitus         

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Sanna Eriksson, puh. +358 10 252 2517

JAKELU       
LSE London Stock Exchange                
Euronext Dublin (Irish Stock Exchange)
Kansallinen tiedotevarasto (Offically Appointed Mechanism, OAM)
Keskeiset tiedotusvälineet 
op.fi


Attachments

OP-Asuntoluottopankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2019