OP-Asuntoluottopankki Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1.–31.12.2019


OP-Asuntoluottopankki Oyj
Pörssitiedote 4.2.2020 klo 10.00
Tilinpäätöstiedote

OP-Asuntoluottopankki Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1.–31.12.2019

OP-Asuntoluottopankki Oyj (OPA) on osa OP Ryhmää, ja sen rooli on yhdessä OP Yrityspankki Oyj:n kanssa vastata OP:n varainhankinnasta raha- ja pääomamarkkinoilta. OPA vastaa ryhmän kiinteistövakuudellisesta varainhankinnasta laskemalla liikkeeseen katettuja joukkovelkakirjalainoja.

Taloudellinen asema

OPAn väliluotot ja luottokanta olivat joulukuun lopussa 14 335 miljoonaa euroa (13 771). OPA laski liikkeeseen helmikuussa 10 vuoden mittaisen kansainvälisille pääomamarkkinoille suunnatun kiinteäkorkoisen kiinteistövakuudellisen 1,25 miljardin euron suuruisen joukkovelkakirjalainan, josta välitettiin miljardi euroa väliluottoina osuuspankeille. Lisäksi OPA laski liikkeeseen marraskuussa 7 vuoden mittaisen kansainvälisille pääomamarkkinoille suunnatun kiinteäkorkoisen kiinteistövakuudellisen 1 miljardin euron suuruisen joukkovelkakirjalainan, josta välitettiin 929,7 miljoonaa euroa väliluottoina osuuspankeille. Joulukuun lopussa OPAn väliluottoja oli 122 osuuspankilla yhteensä  8 706 miljoonalla eurolla (6 776).

Yhtiön taloudellinen asema säilyi katsauskaudella vakaana. Tulos ennen veroja oli 14,9 miljoonaa euroa (16,2).

*Suluissa on vertailuluku vuodelta 2018. Tuloslaskelma- ja muiden kertymätyyppisten lukujen osalta vertailuna on tammi–joulukuun 2018 luku. Tase- ja muiden poikkileikkaustyyppisten lukujen osalta vertailuna on edellisen tilinpäätöksen (31.12.2018) luku.

Yleiseen liikkeeseen laskettujen joukkovelkakirjalainojen vakuudet

Lain kiinnityspankkitoiminnasta (688/2010) alla 12.11.2010 perustetun 20 miljardin Euro Medium Term Covered Note -ohjelman liikkeeseen laskettujen katettujen joukkovelkakirjalainojen vakuutena olevia luottoja oli joulukuun 2019 lopussa 14 551 miljoonaa euroa.

Vakavaraisuus

OPAn ydinvakavaraisuus (CET1) oli joulukuun lopussa 69,8 prosenttia (136,4). Vakavaraisuus laski EKP:n huhtikuussa antaman kiinteistövakuudellisia vähittäisvastuita koskevan päätöksen seurauksena. Päätös kasvatti asuntoluottojen keskimääräiset riskipainot noin kaksinkertaisiksi aikaisemmasta. Ydinpääoman minimivaade on 4,5 prosenttia ja kiinteä lisäpääomavaatimus on 2,5 prosenttia, eli ydinpääoman vaade on yhteensä 7 prosenttia. Kokonaisvakavaraisuuden minimivaade on 8 prosenttia ja kiinteällä lisäpääomavaatimuksella lisättynä 10,5 prosenttia. Tilikauden tulosta ei ole luettu ydinpääomaan (CET1).

Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus lasketaan käyttämällä luottoriskin sisäisten luokitusten menetelmää. Operatiivisten riskien pääomavaatimus lasketaan standardimenetelmällä.

OPA on osana OP Ryhmää ottamassa käyttöön uuden maksukyvyttömyyden määritelmän. Uuden määritelmän mukainen prosessi tunnistaa maksukyvyttömyyksiä aikaisempaa herkemmin mm. julkisten maksuhäiriöiden perusteella ja henkilöasiakkaissa laajentamalla maksukyvyttömyyden velallisen kaikkiin vastuihin. Uudistuksen odotetaan lisäävän maksukyvyttömyyshavaintojen määrää ja heikentävän luottoriskiparametrejä. Määritelmän käyttöönotossa sovelletaan ns. kaksivaiheista käyttöönottoa, jossa ensimmäisessä vaiheessa muutetaan maksukyvyttömyyden määritelmä suunnitelman mukaan maaliskuussa 2020 ja myöhemmin toisessa vaiheessa kalibroidaan luottoriskiparametrit. Uuden maksukyvyttömyyden määritelmän käyttöönotosta aiheutuvan valvojan velvoitteen arvioidaan heikentävän OPAn CET1-vakavaraisuutta 16 prosenttiyksikköä ensimmäisessä vaiheessa. Vakavaraisuusvaikutuksessa on huomioitu myös määritelmämuutoksesta aiheutuva tilinpäätöksen odotettavissa olevien luottotappioiden (ECL) kasvu, jonka arvioidaan olevan alle 5 prosenttia vuoden 2019 tuloksesta.

Yhteenliittymän keskinäinen vastuu

Talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain mukaan yhteenliittymä muodostuu yhteenliittymän keskusyhteisöstä (OP Osuuskunta), keskusyhteisön jäsenluottolaitoksista ja niiden konsolidointiryhmiin kuuluvista yrityksistä sekä sellaisista luottolaitoksista, rahoituslaitoksista ja palveluyrityksistä, joiden äänivallasta edellä mainitut yhdessä omistavat yli puolet. Yhteenliittymää valvotaan konsolidoidusti. OP Osuuskunnan jäsenluottolaitoksia olivat 31.12.2019 yhteensä 147 osuuspankkia sekä OP Yrityspankki Oyj, OPA ja OP-Korttiyhtiö Oyj.

Keskusyhteisö on velvollinen antamaan jäsenluottolaitoksilleen ohjeita niiden sisäisestä valvonnasta sekä riskienhallinnasta, niiden toiminnasta maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden turvaamiseksi sekä yhtenäisten tilinpäätösperiaatteiden noudattamisesta yhteenliittymän yhdistellyn tilinpäätöksen laatimisessa.

Keskusyhteisö on velvollinen suorittamaan yhteenliittymälaissa tarkoitettuna tukitoimena jäsenluottolaitokselle määrän, joka on tarpeen jäsenluottolaitoksen selvitystilan estämiseksi. Lisäksi keskusyhteisö vastaa jäsenluottolaitoksen niistä veloista, joita ei saada suoritetuksi jäsenluottolaitoksen varoista.

Jäsenpankki on velvollinen suorittamaan keskusyhteisölle osuutensa määrästä, jonka keskusyhteisö on suorittanut joko toiselle jäsenpankille tukitoimena taikka toisen jäsenpankin velkojalle maksuna erääntyneestä velasta, johon velkoja ei ole saanut suoritusta jäsenpankilta. Jäsenpankilla on lisäksi keskusyhteisön maksukyvyttömyystilanteessa osuuskuntalaissa tarkoitettu rajaton lisämaksuvelvollisuus keskusyhteisön veloista.

Jäsenpankin vastuu määrästä, jonka keskusyhteisö on jonkin jäsenpankin puolesta tämän velkojalle suorittanut, jakautuu jäsenpankkien kesken niiden viimeksi vahvistettujen taseiden loppusumman mukaisessa suhteessa. OP Ryhmän vakuutusyhtiöt eivät kuulu keskinäisen vastuun piiriin.

Katetun joukkolainan haltijalla on lain kiinnitysluottopankkitoiminnasta 25 §:n mukaisesti OPAn selvitystilan tai konkurssin estämättä oikeus saada suoritus koko joukkovelkakirjalainan laina-ajalta sopimusehtojen mukaisesti joukkovelkakirjalainan vakuudeksi merkityistä varoista ennen muita saatavia.

Henkilöstö

OPAn palveluksessa oli katsauskauden lopussa kuusi henkilöä. OPA on digitalisoinut toimintaansa ja ostaa kaikki keskeiset tukipalvelut OP Osuuskunnalta ja sen tytäryhtiöiltä, mikä vähentää OPAn oman henkilöstön tarvetta.

Hallinto

Hallituksen kokoonpano on seuraava:

Puheenjohtaja Vesa Aho Talous- ja rahoitusjohtaja, OP Osuuskunta
Jäsenet Kaisu Christie Johtaja, Asuntorahoitus ja asumisen palvelut, OP Osuuskunta
  Lauri Iloniemi Johtaja, Keskuspankki ja tasehallinta, OP Yrityspankki Oyj

OPAn toimitusjohtajana toimi 31.5.2019 asti Lauri Iloniemi. 1.6.2019 alkaen OPAn toimitusjohtajana toimii Sanna Eriksson.

Toimitusjohtajan sijaisena toimi 31.5.2019 asti Sanna Eriksson. Toimitusjohtajan sijaisena toimii 1.6.2019 alkaen Keskuspankin päällikkö Pekka Moisio.

Hallituksen jäsen Elina Ronkanen-Minogue erosi OP Ryhmän palveluksesta ja sen myötä OP-Asuntoluottopankki Oyj:n hallituksen jäsenyydestä 28.2.2019.

Hallituksen jäseneksi Ronkanen-Minoguen tilalle nimitettiin 19.3.2019 alkaen asuntorahoitus ja asumisen palvelut -toimintoalueen johtaja Kaisu Christie.

Hallituksen jäsen Hanno Hirvinen erosi OPAn hallituksen jäsenyydestä 31.5.2019.

Hallituksen jäseneksi Hirvisen tilalle nimitettiin 1.6.2019 alkaen Keskuspankki ja tasehallinta -organisaation johtaja Lauri Iloniemi.

Tilintarkastajaksi tilikaudeksi 2019 valittiin varsinaisessa yhtiökokouksessa 19.3.2019 tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab. KPMG Oy Ab:n nimeämänä päävastuullisena tilintarkastajana toimii KHT Tiia Kataja.

Riskiasema

OPAn merkittävimmät yksittäiset riskilajit ovat luottoriski, rakenteellinen rahoitusriski, maksuvalmiusriski ja korkoriski. OPAn keskeiset luottoriskimittarit osoittavat luottoriskitilanteen olevan vakaa, eikä OPAn hallituksen asettama likviditeettiriskin riskiraja ole ylittynyt. OP Ryhmän maksuvalmiuden hoito on keskitetty OP Yrityspankkiin, ja tästä syystä myös OPA voi hyödyntää OP Ryhmän maksuvalmiusreservejä. OPA on suojannut korkoriskiään koronvaihtosopimuksilla. Koronvaihtosopimuksilla on vaihdettu asuntoluottojen ja väliluottojen korot ja liikkeeseen laskettujen joukkovelkakirjalainojen korot samaan korkoperustaan. Kaikki johdannaissopimukset on solmittu suojaustarkoituksessa, ja niiden vastapuolena on OP Yrityspankki Oyj. OPAn korkoriskiä voidaan pitää pienenä, ja se on ollut asetetun limiitin puitteissa.

Katsauskauden jälkeiset tapahtumat

Tammikuussa 2020 OPA laski liikkeeseen 8,25-vuotisen kansainvälisille pääomamarkkinoille suunnatun 1 miljardin euron suuruisen joukkovelkakirjalainan.

Tulevaisuuden näkymät

OPAn vakavaraisuuden arvioidaan pysyvän edelleen erittäin vahvana ja luottosalkun laadun hyvänä. Tämä mahdollistaa uusien kiinteistövakuudellisten joukkovelkakirjalainojen liikkeeseen laskun myös jatkossa.

Vuoden 2019 raporttien julkaisuajankohdat

Toimintakertomus ja tilinpäätös 2019                                 vko 9
Selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä 2019                   vko 9

Vuoden 2020 osavuosikatsausten julkaisupäivät

Osavuosikatsaus 1.1.–31.3.2020                                       28.4.2020
Puolivuosikatsaus 1.1.–30.6.2020                                      21.7.2020
Osavuosikatsaus 1.1.–30.9.2020                                       22.10.2020

Helsingissä 4.2.2020

OP-Asuntoluottopankki Oyj
Hallitus

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Sanna Eriksson, puh. +358 10 252 2517

JAKELU
LSE London Stock Exchange
Euronext Dublin (Irish Stock Exchange)
Kansallinen tiedotevarasto (Officially Appointed Mechanism, OAM)
Keskeiset tiedotusvälineet
op.fi

 


Attachments

OP Asuntoluottopankki Oyj tilinpäätöstiedote 2019