Motsatserna attraherar i konstnärsparets utställning


Uppsala, Nov. 28, 2022 (GLOBE NEWSWIRE) --

Lena Lervik & Thomas Qvarsebo
Skulptörparet
3 dec - 29 jan 2023

Bror Hjorths Hus, Uppsala

Välkommen på pressvisning: tors 1 dec kl 10-15 (se mer nedan)

Lena Lervik och Thomas Qvarsebo har varit ett par sedan de träffades på konsthögskolan på 1970-talet. De har varsitt eget konstnärligt uttryck och formspråk. Enkelt uttryckt; Lenas skulpturer är mjuka och böljande, Thomas skulpturer är kantiga i tydliga plan och vinklar. De har sällan ställt ut tillsammans, men i utställningen Skulptörparet på  Bror Hjorths Hus (3 dec-29 jan 2023) möts deras skulpturer i samma rum.

Lervik och Qvarsebo arbetar i varsin ateljé, Lena hemma på Södermalm och Thomas på Långholmen. De pratar ofta med varandra om sina skulpturer och ger sin syn på den andres arbeten. Med åren har de blivit varandras förtrogna kritiker, ett pågående samtal, ett lyssnande och reflekterande.

Lena Lervik (f. 1940) har under hela sitt konstnärskap gestaltat kvinnor, mödrar, gudinnor och madonnor. Moderskapet, fruktbarheten och det kvinnliga väsendet är centrala teman i hennes skulpturer. Vanligen arbetar hon i lera, men många skulpturer har också gjutits i brons. Hennes skulpturer återfinns i ett flertal kyrkor och andra offentliga miljöer runt om i Sverige. Utanför Lunds Domkyrka står t ex
Skyddsmantelmadonna i brons. I utställningen är hon med i terracotta, tillsammans med andra madonnor, symbolfyllda Mariabilder och reliefer.

Thomas Qvarsebos (f. 1947) skulpturer bär spår av antiken och ett intresse för arkitektur och den mänskliga kroppen. Han har ofta utfört porträttskulpturer och friskulpturer i corténstål eller brons, men på senare tid också i rostfritt och plexiglas. Hans skulpturer finns på många platser i det offentliga rummet. I Uppsala står hans skulptur Glunten och magistern i Carolinabacken. På Bror Hjorths Hus märks intresset för antiken i verk som Nike och Venus, och för arkitektur i Katedral. Men även musiken låter sig höras i Kören, Flöjtspel och det nya verket Jazz på svenska


PRESSVISNING:

Du är välkommen att få en förhandstitt på utställningen tillsamans med konstnärerna tors 1 dec kl 10-15. 

Avtala tid med: Tomas Järliden,  utställningskommissarie, 018-567034 eller tomas@brorhjorthshus.se

PRESSBILDER:

Pressmaterial hittar du på press.brorhjorthshus.se

Frågor eller önskemål? Kontakta mattias@brorhjorthshus.se

INVIGNING: 

Utställningen invigs lör 3 dec kl 14 av författaren och journalisten Ulrika Knutson. 

MÖT KONSTNÄRERNA:

Onsdag 18 januari kl 19.00 visar konstnärerna själva sin utställning och berättar om sitt skapande. 

ÖPPETTIDER:

Hela året: Tors–sön kl 12–16
Jul, nyår, trettondedag: 26–30/12, 1–8/1 kl 12–16 (stängt 23-25/12 & 31/12)

Kvällsöppet 8 dec & 12 jan kl 18-20

About Press - Bror Hjorts Hus
Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Contact
Museichef
Tomas Järliden

tomas@brorhjorthshus.se
018-567034
018-567030