För Gittan Jönsson är det nu eller alltid


Uppsala, June 09, 2023 (GLOBE NEWSWIRE) -- Utställningsbild med text

Gittan Jönsson Nu eller alltid 14 juni - 27 augusti 2023 Bror Hjorths Hus, Uppsala

Utställning ”Nu eller alltid” gör nedslag i Gittan Jönssons långa och omfattande konstnärskap med fokus på måleri från de senaste fem åren. Som utställningstiteln anger kunde den lika gärna omfamnat ett större tidsspann. Fanny Ambjörnsson, professor i genusvetenskap, inviger utställningen onsdag den 14:e juni kl 18.00. Utställningen pågår 14 juni-27 aug 2023 på Bror Hjorths Hus i Uppsala.  

PRESSVISNING: Tisdag 13 juni kl 10-14.

Gittan Jönsson (född 1948) har under hela sitt konstnärskap konsekvent arbetat med ämnen som rör makt, jämställdhet, orättvisor och olika levnadsvillkor. Hon betraktar  samtiden och funderar över hur den blivit som den är. Vad lämnar vi över till kommande generationer? Med skärpa, rättframhet och humor väjer Gittan Jönsson inte för tunga ämnen. Svåra händelser, långt borta och nära, skildras med värme och empati. Så är det nu och så har det alltid varit.

Gittan Jönsson är en av den feministiska konstens pionjärer i Sverige och aktiv i kvinnorörelsen sedan 1970-talet. Hennes alter ego ”Dammsugerskan”, ibland med karaktärsdrag från andra betydelsefulla kvinnor i historien, syns i många bilder och porslinsfiguriner. Hon behöver fortfarande städa upp i världen och i konstnärens fortsatta skapande tillkommer ständigt nya medsystrar. För Gittan Jönsson är det inte ”nu eller aldrig” utan ”nu eller alltid”!


PRESSVISNING:

Du är välkommen att få en förhandsvisning av utställningen tillsammans med konstnären tisdag 13 juni kl 10-14. 
Avtala tid med: Tomas Järliden, utställningskommissarie, 018-567034 eller tomas@brorhjorthshus.se

PRESSBILDER:

Pressmaterial hittar du på press.brorhjorthshus.se

Frågor eller önskemål? Kontakta mattias@brorhjorthshus.se

INVIGNING: 

Utställningen invigs ons 14 juni kl 18.00 av Fanny Ambjörnsson, professor i genusvetenskap vid Stockholm universitet.  

MÖT KONSTNÄREN:

Onsdag 24 aug kl 19.00 berättar Gittan Jönsson om sitt konstnärskap i anslutning till utställningen. 

SOMMARÖPPET:

14 juni–27 aug: tis–sön kl 12–16

(Övriga året:  tors–sön kl 12–16)


About Press - Bror Hjorts Hus
Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Contacts
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström

mattias@brorhjorthshus.se
018-567032

Museichef
Tomas Järliden

tomas@brorhjorthshus.se
018-567034
018-567030