Utredningsrapport avseende olycka inskickad, lånefinansiering säkrad


Clean Motion har nu färdigställt och skickat in utredningsrapporten avseende olyckan i Spanien som kommunicerades den 6/7. Troligen har en battericell blivit överhettad under laddning vilket resulterat i branden. Det europeiska typgodkännandet kommer att bli försenat beroende på olyckan men bolaget räknar med att kunna leverera produktionsvolymerna till andra geografier. Det innebär dock en viss fördröjning avseende kassaflöde och bolagets styrelse och huvudägare har erbjudit en kortsiktig lånefinansiering omfattande 2,3 miljoner att avropa efter behov.

Slutsatsen av utredningsrapporten är att branden troligen startade i en battericell som överhettats under laddning. Förmodligen var detta orsakat av en djupurladdning av cellen. Batteriövervakningsfunktionen (BMS) var inte fullt ut implementerad i testfordonet. BMS-systemet är nu uppdaterat för att förhindra liknande förlopp. Bolaget har också beslutat att införa en redundant övervakning av batteriet vilket gör att liknande förlopp inte ens kommer att kunna ske om BMS-funktionen på något sätt skulle störas.
Bolaget väntar fortfarande på besked om leverans av nytt testfordon till provbanan i Spanien, men räknar med att kunna skicka ner det under månaden. Detta innebär en försening av EU-typgodkännandet.
Bolaget ser att behovet av fordon på marknader där EU-typgodkännande inte är nödvändigt kommer att kunna ta upp planerad produktion, dock med viss tidsinverkan på kassaflödet. Med hänsyn till detta har bolagets styrelse och huvudägare erbjudit en kortsiktig lånefinansiering omfattande upp till 2,3 MSEK vilken kan avropas efter behov. Bedömningen är att det kommer att räcka till positivt kassaflöde nås. Räntan på lånet är satt till 8% på årsbasis.

För mer information, vänligen kontakta:
Göran Folkesson
VD, Clean Motion AB
Tel: +46 735 320 273
Email: goran.folkesson@cleanmotion.se

Denna information är sådan information som Clean Motion AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning MAR. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2023-08-14 kl. 14:00 CET.

Om Clean Motion AB
Clean Motion AB är ett svenskt bolag som tillverkar och säljer verkligt hållbara fordon för städer. Fordonen är närproducerade och baserade på energi- och resurseffektivitet, för att maximera införandet av elfordon globalt. Bolagets vision är att erbjuda stadsmobilitet-laddad med solenergi och erbjuder därför lätta elfordon med låg energiförbrukning för att möta 2000-talets urbana transportutmaningar.

Clean Motion AB är listat på First North Growth Market vid Nasdaq Stockholm. Certified Adviser är G&W Fondkommission. För ytterligare information, vänligen besök: https://www.cleanmotion.se/.