Clean Motion AB delårsrapport för januari-juni 2023


Elfordonstillverkaren Clean Motion AB presenterar sin delårsrapport för januari-juni 2023. Bolaget redovisar en försäljning på 2 266 (573) TSEK och ett rörelseresultat på -4 309 (-3 035) TSEK. Resultatförsämringen beror på att vi påbörjat nedskrivning av Zbee utveckling. Rörelseresultat exklusiva avskrivningar var markant bättre.
 För perioden april-juni var rörelseresultatet exklusive avskrivningar (EBITDA) -618 (-1 668) TSEK.

Göran Folkesson, VD kommenterar;
” När vi nu blickar tillbaka på det första halvåret av 2023, vill jag dela med mig av Clean Motion ABs framsteg, en resa fylld av beslutsamhet, innovation och genomförande. Detta halvår har varit särskilt anmärkningsvärt, eftersom vi nu också börjat se de ekonomiska frukterna av vårt arbete. Neom-projektet i Saudiarabien har ju redan lett till en första order och därmed de första intäkterna från EVIG. Under maj och juni har vi uppnått ett positivt resultat före avskrivningar.

Låt mig först ta upp vår framgång i Neom-projektet i Saudiarabien. Efter månader av förberedelser och kvalitetssäkring har det första kundfordonet nu lämnat vår produktionsanläggning. Denna leverans symboliserar inte bara en enskild transaktion utan representerar början på en betydligt större affär. Vi har lämnat vårt förslag på förändringar av fordonet till projektet och förväntar oss nästa order i närtid. Dessutom har vi påbörjat diskussioner med andra delar av Neoms organisation om nya förstudier för andra potentiella användningsområden för våra fordon. Varje steg vi tar öppnar dörrar till nya möjligheter.

I början av juli hade vi ju en brandincident på testanläggningen i Spanien. Vi levererade förra veckan vår rapport till IDIADA och har efter det haft konstruktiva diskussioner med IDIADA. Vi har kommit överens om föreslagna förändringar och de lägger nu en ny testplanering medan vi förbereder frakten av nästa testfordon till Spanien, och ser fram emot ett framgångsrikt samarbete. Det innebär givetvis att EU-typgodkännandet kommer att försenas, hur mycket är oklart, innan testplaneringen är klar, men mycket av de tester som gjordes på det förra fordonet kommer att kunna återanvändas. Tack vare vår Neomaffär så kommer detta inte att behöva ha någon större påverkan på vår affär. Vi kommer helt enkelt att prioritera Neomleveranser till dess att EU-typgodkännandet är färdigt.

Ett fordon byggs just nu för den kommande IAA Mobility-mässan i München. Mellan den 5:e och 8:e september kommer vi att presentera EVIG i Valeos monter. Detta evenemang erbjuder oss en plattform att visa upp vår teknik, engagera oss med intressenter och stärka vårt varumärke på den internationella scenen. IAA är en av de mest kända fordonsutställningarna i världen.

På ämnet internationellt samarbete: I april tog vi ett steg framåt genom en ansökan till ett EU-projekt inom Horizon Europe. Ansökan gjordes ihop med 12 andra projektpartners och med en total budget på 240 MSEK. Vår andel är 23,5 MSEK, varav 15,4 MSEK finansieras av EU. Vi har fått reda på att vår ansökan har godkänts och konsortiet är nu i kontraktsförhandlingsfas med EU. Planerad projektstart är januari 2024 och innebär att vi får tillgång till resurser som kommer att stärka vår utvecklingsbudget och synbarhet. Detta projekt kommer att ge oss möjligheten att utöka vårt produktsortiment och samtidigt effektivisera vårt komponentinköp. Inom ramen för projektet kommer vi dels att kunna göra rationaliseringar av EVIG samt utveckla en fyrhjulig variant, projektnamn ”4ever”.

Beträffande Zbee, så tror vi fortsatt på en affär men utanför Europa. Häromveckan fick en kund den första Zbee levererad till Bonaire i Karibien.

Slutligen vill jag understryka vikten av vårt arbete i ljuset av den nuvarande klimatkrisen. Med en uppvärmning som närmar sig, eller har nått 1,5 grader, och med skrämmande konsekvenser som hetta, översvämningar, skogsbränder och ovanliga väderfenomen, känner vi alla tyngden av vårt ansvar. I Clean Motion AB arbetar vi outtröttligt för att göra vår del i denna globala kamp.

Avslutningsvis vill jag uttrycka min tacksamhet till var och en av er. Ert stöd och förtroende driver oss framåt varje dag. Låt oss tillsammans fortsätta denna resa mot en grönare, hållbarare framtid.”

Rapporten i sin helhet bifogas.
Länk till Bolagets finansiella rapporter: https://www.cleanmotion.se/sv/investors/reports/1

Lerum, 2023-08-22

För mer information, vänligen kontakta:
Göran Folkesson VD                         
Clean Motion AB                        
Tel: +46 735 320 273                         
Email: goran.folkesson@cleanmotion.se

Denna information är sådan information som Clean Motion AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning MAR. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2023-08-22 kl. 17:40 CET.

Om Clean Motion AB
Clean Motion AB är ett svenskt bolag som tillverkar och säljer verkligt hållbara fordon för städer. Fordonen är närproducerade och baserade på energi- och resurseffektivitet, för att maximera införandet av elfordon globalt. Bolagets vision är att erbjuda stadsmobilitet-laddad med solenergi och erbjuder därför lätta elfordon med låg energiförbrukning för att möta 2000-talets urbana transportutmaningar.
Clean Motion AB är listat på First North Growth Market vid Nasdaq Stockholm. Certified Adviser är G&W Fondkommission. För ytterligare information, vänligen besök: www.cleanmotion.se.

Bilaga



Attachments

Interim Report Clean Motion 2023 January-June