Graffitikonstnären tuftar mattor


Uppsala, Sept. 01, 2023 (GLOBE NEWSWIRE) -- Detalj av tuftad matta av Jonathan Josefsson

Jonathan Josefsson OLLIO Evigt sökande 9 sep - 15 okt 2023 Bror Hjorths Hus, Uppsala

Jonathan Josefsson OLLIO
på Bror Hjorths Hus 

Med grunden i graffitimåleri har Jonathan Josefsson OLLIO (född 1978) experimenterat sig fram i sitt konstnärskap.  Idag jobbar han med många olika material, tekniker och uttryck. I utställningen ”Evigt sökande” blandas tuftade mattor med måleri på duk och en unik väggmålning. Utställningen invigs 9 september och pågår t o m 15 oktober. 

Pressvisning 7 september kl 10-14 (se mer nedan)

Graffitimåleriets snabbhet, färgrikedom och variation framgår tydligt i Jonathan Josefssons arbeten. Arbetet är lekfullt och improviserat, men med en idé om slutresultatet. Sedan utbildningen på HDK-Valand i början av 2000-talet har OLLIO gjort tuftade mattor med samma utgångspunkt och tillvägagångssätt. I utställningen blandas dessa textila uttryck med målningar. Dessutom gör OLLIO en målning direkt på museets konsthallsvägg. 

Utomhusmåleriet är fortfarande en stor del av OLLIOs konstnärskap och något som han ofta gör både i form av offentliga uppdrag och på eget initiativ för sin egen skull. Vissa platser återkommer han till flera gånger om året. Det är en del av konstnärskapet som är svårt att visa i utställningsform. Därför ger OLLIO, på eget förlag, ut böcker där han dokumenterat sina väggmålningar. 

Utställningen invigs på Kulturnatten, då Jonathan Josefsson också ger en visning och håller en graffitiworkshop.


PRESSVISNING:

Du är välkommen att få en förhandsvisning av utställningen tillsammans med konstnären tors 7 sep kl 10-14. Avtala tid med: Tomas Järliden,  utställningskommissarie, 018-567034 eller tomas@brorhjorthshus.se

PRESSBILDER:

Pressmaterial hittar du bifogat eller på press.brorhjorthshus.se

Frågor eller önskemål? Kontakta mattias@brorhjorthshus.se

INVIGNING: 

Utställningen invigs på Kulturnatten 9 september kl 19 av museichef Tomas Järliden i samtal med konstnären.  

SPECIALVISNING:

9 sep kl 16 visar OLLIO sin utställning. 

GRAFFITIWORKSHOP:

9 sep kl 17.30-19.30 håller OLLIO en workshop för vuxna och ungdomar.  

MÖT KONSTNÄREN:

Onsdag 27 sep kl 19.00 berättar Jonathan Josefsson om sitt konstnärskap i utställningen. 

ÖPPET:
Tors-sön kl 12-16.
Kulturnatten 9 september kl 12-20. 

About Press - Bror Hjorts Hus
Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Contacts
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström

mattias@brorhjorthshus.se
018-567032

Museichef
Tomas Järliden

tomas@brorhjorthshus.se
018-567034
018-567030