Aktias ekonomiska prognos: Finland är på väg mot en recession – lyckligtvis hägrar en vändning till det bättre vid horisonten


Aktia Bank Abp
Pressmeddelande
4.1.2024 kl. 8.00

Enligt Aktias chefsekonom Lasse Corin ser den ekonomiska situationen sämre ut än väntat 2024, eftersom året bjuder på fler utmaningar än positiva drivkrafter. Byggnadsinvesteringarna, exporten, konsumtionen och arbetsmarknaden påverkar den ekonomiska tillväxten negativt. Lyckligtvis kan en vändning mot snabbare tillväxt redan anas, även om tillväxttakten ännu inte räcker till för en korrigering i den offentliga ekonomin.

I den ekonomiska prognos som Aktia publicerade i dag förutspår chefsekonom Lasse Corin att exporten minskar med 2,2 procent och konsumtionen med 0,4 procent i år, men 2025 ser ut att bli ett år av tillväxt.

”Utsikterna för Finlands export är svaga, eftersom ekonomin nu klart svalnar i våra viktiga exportländer USA, Sverige och Tyskland. Eftersom också industrins exportorderstock är exceptionellt dålig ser den närmaste framtiden inte särskilt ljus ut och uppmuntrar således inte till investeringar”, säger Corin.

Kapacitetsbrist är för närvarande inte en utmaning med tanke på industriföretagens tillväxt. ”Den ekonomiska tillväxten i våra viktigaste exportländer kommer antagligen att tillta 2025 och det återspeglas både i vår export och investeringsbehoven”, fortsätter Corin.

Antalet bygglov fortsatte sjunka under hela 2023, och den årliga ökningen av byggnadsinvesteringar verkar inte bli positiv under 2024. Detta har en stor inverkan, eftersom investeringarna i bostadsbyggnader står för cirka 26 procent av alla investeringar i Finland på årsnivå.

”Vi förväntar oss att Finlands export minskar med 2,2 procent under 2024 men piggnar till och når en tillväxt på 3,1 procent under 2025”, förutspår Corin.

Konsumtionen minskar trots att köpkraften ökar

Året 2024 blir svagt för den privata konsumtionen. I synnerhet har intresset för sällanköpsvaror minskat, vilket tyder på försiktighet. År 2025 får vi se en vändning till det bättre.

”Hushållen börjar spara i stället för att konsumera, eftersom den ekonomiska osäkerheten ökar och sysselsättningsutsikterna försämras. Därför förväntar vi oss att konsumtionen kommer att krympa med 0,4 procent 2024 och växa med 1,7 procent 2025”, säger Corin.

Löneförhöjningarna som avtalades 2023 i kombination med den kraftigt avtagande inflationen har vänt köpkraften uppåt.

”Vi förväntar oss att samma utveckling fortsätter under 2024, eftersom löneförhöjningarna har slagits fast och inflationen fortsätter att avta. Det finns klart fler löntagare nu, vilket dämpar prisuppgångens negativa inverkan på konsumtionen. Köpkraften förbättras ytterligare av att räntenivån sjunker, vilket stärker konsumtionsmöjligheterna för hushåll med lån”, påminner Corin.

Svagare arbetsmarknad

Utöver det försämrade ekonomiska läget har också utsikterna på arbetsmarknaden blivit dystrare. Som helhet är situationen dock inte så hopplös som man kunde anta trots att ekonomin har försämrats på grund av exporten, konsumtionen och byggandet, vilket oundvikligen återspeglas på arbetsmarknaden.

Arbetsmarknaden befinner sig dock i ett brytningsskede. Arbetskraftsbristen är ett växande problem och man vill inte släppa taget om arbetskraft lika lätt som tidigare, eftersom det är svårare att hitta ny arbetskraft.

”Vi förväntar oss att arbetslösheten kommer att stiga under 2024. Situationen torde bli lättare redan nästa år, då arbetslösheten enligt vår prognos sjunker till 7,5 procent på årsnivå” säger Corin.


Mer information:

Lasse Corin, chefsekonom, tfn 040 8080 635, lasse.corin(a)aktia.fi

Mia Smeds, kommunikationsdirektör, tfn 044 5460 379, mia.smeds(a)aktia.fi

 

Aktia är en finländsk kapitalförvaltare, bank och livförsäkrare som har skapat välstånd och välfärd generation efter generation redan under 200 års tid. Vi tillhandahåller våra kunder digitala tjänster i ett flertal kanaler och ger personlig service på våra verksamhetsställen i huvudstadsregionen samt i Åbo-, Tammerfors-, Vasa- och Uleåborgsregionerna. Vår prisbelönta kapitalförvaltnings fonder säljs även internationellt. Vi sysselsätter cirka 860 personer på olika håll i Finland. Aktias förvaltade kundmedel (AuM) 30.9.2023 uppgick till 13,3 miljarder euro och balansomslutningen till 11,9 miljarder euro. Aktias aktie noteras på Nasdaq Helsinki Oy (AKTIA). aktia.com


Bilaga



Attachments

Aktia talousennuste 01_24_SV