Berta Hansson från början till slut


Uppsala, June 07, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) -- Utställningsbild

Berta Hansson - Den brinnande lågan 13 juni - 1 september 2024 Bror Hjorths Hus, Uppsala

Berta Hansson   
Den brinnande lågan   

13 juni - 1 september 2024
Bror Hjorths Hus, Uppsala   

Sommarens utställning i Bror Hjorths Hus sträcker sig från Berta Hanssons första bilder av skolbarn i Fredrika till hennes allra sista målning med en vit fågel mot en mörk bakgrund. Utställningens tyngdpunkt ligger i måleri, men innehåller även skulptur, textil och teckningar, föreställande skolbarn, landskap, fåglar, porträtt och religiösa motiv. 

PRESSVISNING: Onsdag 12 juni kl 10-14


Berta Hansson (1910-1994) debuterade 1943 på galleri Färg och Form i Stockholm. Målandet och tankar kring konst hade funnits med henne sedan uppväxten i jämtländska Hammerdal. Skapandet tog fart när hon som nyexaminerad folkskollärarinna fick tjänst i västerbottniska Fredrika i mitten av 1930-talet. Skolbarnen blev hennes modeller och barnmotivet kom att följa Berta Hansson livet igenom, alltid skildrat med en kärleksfull blick.

Efter tio år lämnade Berta Hansson läraryrket och kom därefter att helt ägna sig åt konsten. Hon flyttade till Stockholm och lärde känna en grupp äldre kvinnliga etablerade konstnärer, däribland Siri Derkert, Vera Nilsson och Ninnan Santesson som alla blev viktiga förebilder och vänner. 

Berta Hansson växlade ofta mellan olika tekniker. Hon tecknade, skulpterade, gjorde textila arbeten och målade. Mot slutet av livet blev hennes syn sämre. Trots detta slocknade aldrig hennes brinnande skaparlåga. 

Delar av utställningen har tidigare visats i Växjö, men har kompletterats med en del nya inlån från privata långivare. 


PRESSVISNING:

Ons 12 juni kl 10-14 är du välkommen att få en förhandsvisning av utställningen tillsammans med museichef Tomas Järliden. 

Avtala tid med Tomas Järliden, museichef, 018-567034 / tomas@brorhjorthshus.se

PRESSBILDER:

Pressmaterial hittar du på press.brorhjorthshus.se

Frågor eller önskemål? Kontakta mattias@brorhjorthshus.se

INVIGNING: 

Tors 13 juni kl 18.00 

Tomas Järliden samtalar med Birgitta Larsson, Berta Hanssons systerdotter.

Museet öppet kl 12-20.

FÖREDRAG:

Onsdag 21 augusti kl 19.00

Se med kärlekens ögon 

Christian Åkerlund, författare, berättar om Berta Hanssons liv och konst.

VISNINGAR: 

Söndagar kl 13.00

SOMMARÖPPET: 

Tisdag–söndag kl 12–16

Fr o m 26 aug: torsdag–söndag kl 12–16

Fri entré

About Press - Bror Hjorts Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Contacts
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström

mattias@brorhjorthshus.se
018-567032

Museichef
Tomas Järliden

tomas@brorhjorthshus.se
018-567034
018-567030