Svensk forsker vant Telenors Forskningspris 2000


De senere års utvikling innen Internett, data, tele og TV-distribusjon har ført til økt etterspørsel etter båndbredde i overføringsnettene. Dette gjenspeiles i den offentlige debatt vi har hatt om utbygging av et bredbåndsnett i Norge. Et slikt nett vil kunne realiseres ved hjelp av mange typer teknologier og nett, avhengig av markedsgrunnlag, topografi, eksisterende løsninger og teknologiutviklingen.

På dette grunnlag har tema for årets nordiske forskningspris fra Telenor vært «Muliggjørende teknologier for avanserte IKT-systemer og tjenester». Juryen mottok forslag på en rekke svært godt kvalifiserte kandidater, som representerte et bredt spenn innen området, fra internett-teknologi og -programvare til radiosystemer og materialfysikk. Priskomiteen samlet seg likevel enstemmig om årets vinner.

«Professor Peter Andrekson har i løpet av imponerende kort tid rukket å gjøre banebrytende arbeider på flere områder innen et felt som nå er i sterk vekst, og som kan bli avgjørende for etablering av nødvendig kapasitet i kommunikasjonsnettene. Vi har over noen år nå sett veksten innen Internett, der etterspørselen etter kapasitet øker i takt med at brukerne blir mer vant til de nye tjenestene», sier juryformann og visekonsernsjef i Telenor, Ole Petter Håkonsen.

«Videre ser vi en trend som går mot sammensmelting av innhold i tradisjonell kringkasting og data- og kommunikasjonstjenester. Dette vil trolig drive frem behov for overføring av video og store datafiler i en helt annen grad enn tidligere. Vi mener dette vil kunne få store konsekvenser både for arbeids- og privatliv om noen år, på linje med det bilismen førte til i forrige århundre», fortsetter Håkonsen.

Professor Peter Andrekson nyter høy anerkjennelse i det internasjonale fagmiljøet innen sitt felt. Han leder nå en gruppe som er svært aktiv i å bidra med nye resultater innen optisk teknologi.

Telenors nordiske forskningspris er tidligere tildelt dr. Gisle Bjøntegaard, Telenor (1997), professor Stephen Pink, Universitetet i Luleå (1998) og Telepatologigruppen i Tromsø (1999). I 1997 ble det dessuten delt ut en tilleggspris på NOK 50 000 til Birger Møller-Pedersen, Dag Belsnes og Øistein Haugen for deres arbeid med definering av SDL92 ved Norsk Regnesentral.

For mer informasjon om Telenors Forskningspris og prisvinner, se www.fou.telenor.no