Kinnevik: Delårsrapport 1 januari - 31 mars 2001


FÖRVALTNING
Kinneviks styrelse har till bolagsstämman den 18 maj föreslagit att Transcom WorldWide S.A. (Transcom) skall delas ut till aktieägarna. I syfte att tydliggöra en sådan uppdelning redovisas Transcom separat i denna delårsrapport. Aktierna i Transcom redovisas i balansräkningen per den 31 mars som ett externt aktieinnehav. Transcoms resultat- och balansräkning ingår således ej i Kinnevikkoncernens utfall för första kvartalet 2001. Utöver utdelning av Transcom har styrelsen föreslagit en kontantutdelning uppgående till 1 krona per aktie.
 
Sedan 1976 har Kinnevikaktien, genom kursstegring och utdelningar, inklusive värdet av erbjudanden om teckning av aktier, givit en genomsnittlig effektiv avkastning om 24% per år. Under de senaste 5 åren har Kinnevikaktien givit en genomsnittlig effektiv avkastning om 44% per år.
 
Värdet av koncernens innehav av börsnoterade värdepapper uppgick per den 31 mars 2001 till 12.514 Mkr. Den 25 april 2001 uppgick värdet till 15.393 Mkr, vilket innebär att den sk dolda reserven på koncernens börsportfölj vid samma datum uppgick till 3.420 Mkr.
 
Nettoomsättningen de första tre månaderna uppgick till 1.599 (1.376) Mkr. Korsnäs Holdingkoncernens nettoomsättning uppgick till 1.532 (1.298) Mkr. För övriga dotterbolag uppgick nettoomsättningen till 68 (79) Mkr.
 
Rörelseresultatet uppgick till 188 (872) Mkr. I resultatet ingår resultat av företagsutveckling och resultat vid försäljning av värdepapper med 0 (752) Mkr. Korrigerat för dessa engångseffekter ökade rörelseresultatet från 120 Mkr till 188 Mkr, dvs med 57%.
 
Resultatandelar i intresseföretag uppgick netto till -609 (-308) Mkr, varav Millicom International Cellular S.A. (MIC) uppgick till -602 Mkr. MICs resultat efter finansnetto uppgick till -192 MUSD, varav -203 MUSD utgjorde värdeanpassad nedskrivning av aktier i Tele2 AB (Tele2). Marknadsvärdet av MIC's aktier i Tele2 har sedan den 31 mars 2001 ökat med 125 MUSD, vilket motsvarar en värdeökning på 408 Mkr på Kinneviks andel i MIC.
 
De finansiella intäkterna och kostnaderna uppgick netto till -75 (-56) Mkr.
 
Resultatet efter finansiella intäkter och kostnader uppgick till -496 (508) Mkr.
 
Periodens nettoresultat uppgick till -558 (497) Mkr.
 
Resultat per aktie för perioden uppgick till -8,87 (7,90) kr.
 
Jämförelsetalen pro forma för perioden januari-mars 2000 avser Kinnevikkoncernen med numera ingående bolag.
 
MELLERSTA SVERIGES LANTBRUKS AB
Den stränga vintern har medfört att de höstsådda grödorna tagit skada, men det verkar i dagsläget som om grödorna kommer att överleva.
 
Utvecklingen på de ekologiskt odlade grödorna är positiv. I år kommer 33% av arealen att odlas enligt ekologiska principer.
 
Under första kvartalet har vårt polska intressebolag Rolnyvik förvärvat tre närliggande lantbruksegendomar i nordöstra Polen från den polska staten. Egendomarna omfattar totalt 4.676 hektar samt innehåller 750 mjölkkor och 900 ungdjur.
 
Nettoomsättningen för perioden uppgick till 7 (5) Mkr och rörelseresultatet blev 0 (-1) Mkr. Resultat från den polska verksamheten ingår ej då driften övertogs efter första kvartalets utgång.
 
KORSNÄS HOLDING AB
Korsnäs Holding AB är moderbolag till Korsnäs AB, som tillsammans med sina dotterbolag bildar Korsnäskoncernen.
 
Den goda efterfrågan på Korsnäs produkter har fortsatt under kvartalet. Samtidigt har goda priser och en gynnsam valutakursutveckling bidragit till ett stabilt första kvartal.
 
Nettoomsättningen för Korsnäskoncernen under första kvartalet uppgick till 1.532 (1.298) Mkr och rörelseresultatet blev 230 (155) Mkr. Vinstmarginalen var 15 (12)%. Resultatet efter finansnetto uppgick till 270 (168) Mkr.
 
Korsnäs Skog
Virkesmarknaden har under första kvartalet 2001 kännetecknats av sjunkande massaveds- och sågtimmerpriser. Råvarulagren i Sverige är normala för säsongen. Korsnäs vedlager ligger under planerad nivå för barrmassaved medan lagret för björkmassaved ligger över planerad nivå. Korsnäs egna avverkningar har under perioden koncentrerats till uttag från avverkningsrätter och ej egen skog för att kompensera en tidsmässig eftersläpning av uttag från avverkningsrätter. Samtidigt har avverkningstakten legat efter plan vilket påverkat kvartalsresultatet negativt. Importen från Ryssland och Baltikum fungerar bra men har påverkats av svåra avverkningsförhållanden under senaste halvåret. Korsnäs försäljning av sågtimmer till externa sågverk påverkas av en vikande marknad och det är svårt att placera ytterligare timmervolymer.
 
Övergången från att driva avverkningsarbeten med anställd personal och egna maskiner till att helt köpa tjänster i entreprenadform är inne i slutskedet. Ett arbete med att anpassa organisationen till ett nytt arbetssätt, baserat helt på entreprenadupphandling för avverkning samt stora delar av skogsvårdsarbetena, har inletts. Fokusering görs på att långsiktigt försörja industrirörelsen med vedråvara till konkurrenskraftiga priser, vilket innebär en översyn av hela organisationen från fält- till huvudkontor.
 
Nettoomsättningen under perioden uppgick till 435 (381) Mkr och rörelseresultatet nådde 64 (71) Mkr.
 
Korsnäs Industrirörelse
Marknadsläget har under perioden präglats av stark efterfrågan på kartongprodukter och fluffmassa, samtidigt som efterfrågan på säckpapper minskat. Leveranserna ligger sammanlagt ca 2% över motsvarande tid föregående år. Prisnivåerna har förbättrats. De successiva prisökningarna under senare delen av 2000 står sig, vilket i kombination med den svaga svenska kronan medfört att medelpriset på avsaluprodukter från Korsnäsverken ligger ca 8% högre än motsvarande tid föregående år. De totala intäkterna är därmed ca 10% högre än första kvartalet förra året.
 
På kostnadssidan fortsätter effekterna av inledda personalöversyner att visa sig i reducerade personalkostnader. Åtgärder i syfte att sänka kostnadsnivån fortgår. Beslut har under kvartalet fattats att successivt avveckla produktionen av olönsamma produktvarianter, och att inleda en anpassning av personal- och kapacitetsnivåer på enskilda produktområden. På kostnadssidan har industrirörelsen också dragit nytta av sjunkande råvarupriser, men samtidigt har de höga energipriserna under perioden haft en betydande negativ inverkan på resultatet. De inledda organisationsförändringarna, med syfte att öka organisationens effektivitet och kompetens, genomförs enligt plan. Ett omfattande utbildningsprogram för samtliga anställda genomförs för närvarande. Den 1 februari 2001 utsågs Per Lindberg till ny verkställande direktör. Lindberg kommer närmast från Applied Value Corporation, Chicago, USA, ett till Kinnevik närstående konsultbolag. I sin roll som seniorkonsult har Lindberg under de senaste två åren bl a varit verksam inom Korsnäs.
 
Produktionsutfallet inom Korsnäsverken för perioden uppgick till totalt 164.000 ton, en ökning med 3% jämfört med samma period föregående år. Produktionen av treskiktskartong som startades 1999 efter ombyggnaden av PM5 löper mycket väl med successivt ökande kapacitet och med ett kvalitetsutfall som väl motsvarar kundens ställda förväntningar. Produktionen på övriga maskiner löper planenligt.
 
Den förbättrade prisnivån i kombination med kostnadssänkande åtgärder har medfört en betydande resultatförbättring för verksamheten inom Korsnäsverken.
 
Nettoomsättningen för Korsnäs förpackningsverksamhet har ökat med 37 % jämfört med de tre första månaderna i fjol. Detta beror huvudsakligen på förvärvet av UPM-Kymmenes säckverksamhet. Integreringsprocessen fortsätter i linje med förväntningarna och de förvärvade enheterna visade ökade intäkter för perioden. Den 5 februari 2001 tillträdde Peter Buckley som VD för förpackningsverksamheten med ansvar för samtliga konverteringsfabriker. Buckley har lång branscherfarenhet från Jefferson Smurfit där han innehavt olika chefsbefattningar, den senaste som VD för säckdivisionen.
 
Trots att resultatet för förpackningsverksamheten har börjat återhämta sig, är det fortfarande på en otillfredsställande nivå. Säcktillverkningen har genomgått en konsolideringsfas i Skandinavien och Tyskland, där tidigare fem tillverkningsenheter koncentrerats till två enheter, en i Danmark och en i Tyskland. Detta har negativt påverkat produktiviteten. Vidare har marknaden i framförallt Tyskland varit svag under perioden. Lägre produktionskostnader till följd av betydande omstrukturering skapar dock en stark framtida plattform.
 
Marknaden för furuträvaror har under en längre tid varit under en stark press. Korsnäs Sågverk har trots detta haft en god efterfrågan på sina produkter. Trävarumarknaden bedöms fortsättningsvis under året att sakta stärkas, speciellt inom segmentet specialanpassade produkter.
 
Produktionen ligger 15% lägre än mot föregående år. Det är framförallt inkörningskostnader för den nya råsorteringsanläggningen som har förorsakat minskad produktion. Anläggningen är nu intrimmad, vilket förväntas ge högre produktion under resten av året.
 
Leveransvolymen är 7% lägre till ett medelpris 6% högre än föregående år.
 
Nettoomsättningen för Korsnäs industrirörelse uppgick under första kvartalet till 1.377 (1.173) Mkr och rörelseresultatet nådde 166 (84) Mkr.
 
WORLDWIDE LOYALTY B.V.
Worldwide Loyalty B.V. har till uppgift att leverera lojalitetsprogram till sina kunder genom kundklubben Collect. Bolaget startade sin verksamhet i Sverige i april 1998 för att förbättra kundlojaliteten hos till Kinnevik närstående bolag. Under hösten 1998 lanserades Collect för sina klienter Comviq, Kabelvision, Tele2 och Viasat. Under 1999 och 2000 anslöt sig energibolaget Sydkraft, resebyråkedjan Big Travel, fondförvaltaren Moderna Fonder och biluthyrningsfirman Hertz. Verksamheten bedrivs primärt i Sverige och Danmark samt i Norge genom intressebolaget Trumf. Trumfs största kunder är Norska Shell, dagligvaruföretaget Norgesgruppen samt Sparebanken Nor. Under förra året anslöt sig Tele2 och Viasat till Trumf. Trumf relanserades under våren 2000 som Collect Trumf.
 
Verksamheten kommer under 2001 att huvudsakligen koncentreras i Skandinavien.
 
Antalet medlemmar i Collect uppgår till 1.608.000 varav 782.000 i Sverige, 54.000 i Danmark och 772.000 i Norge.
 
Nettoomsättningen för årets första kvartal uppgick till 15 (12) Mkr och rörelseresultatet uppgick till -17 (-5) Mkr. Resultat var belastat med engångs- och avvecklingskostnader om 12 Mkr. Trumf omsatte 47 Mkr under samma period.
 
CIS CREDIT INTERNATIONAL SERVICES AB
CIS etablerades 1995 och erbjuder alla funktioner som ingår i ett företags ekonomiavdelning. CIS erbjuder samtidigt ett fullständigt utbud av tjänster inom kompletterande områden som kreditinformation, kundsupport, inkasso, lön och redovisning.
 
CIS kunder får tillgång till specialister som sköter hanteringen på ett effektivt sätt, samt till effektiva och flexibla affärssytem med moderna webb-gränssnitt. För kunderna innebär detta bl a högre kvalitet till lägre kostnad, samt möjlighet till ökad fokusering på kärnverksamheten.
 
CIS är idag etablerat i sex europeiska länder.
 
Per den 31 mars 2001 hade CIS 236 anställda, vilket motsvarar en ökning med 17% jämfört med samma tid föregående år.
 
Nettoomsättningen uppgick till 31 (28) Mkr och rörelseresultatet blev till -4 (2) Mkr. Resultatförsämringen är i stort hänförbar till expansionen avseende affärsområde outsourcing samt utvecklingskostnader för personaladministrativa system.
 
INTRESSEBOLAG
 
MILLICOM INTERNATIONAL
CELLULAR S.A. (MIC) 34%
 
Marknadsvärdet på Kinneviks innehav av MIC-aktier uppgick per den 31 mars 2001 till 3.153 Mkr. Den 25 april 2001 var marknadsvärdet 4.150 Mkr. MIC noteras på Nasdaq i New York samt på Luxemburgs Fondbörs.
 
MIC är en av världens ledande operatörer för mobiltelefonitjänster med verksamhet i Asien, Latin Amerika, Ryssland och Afrika. Dessutom ingår MACH, det ledande GSM-clearing bolaget i världen.
 
Antalet abonnenter i MIC uppgick per den 31 mars 2001 till 3.422.623, vilket innebär en ökning med 55% under den senaste 12-månadersperioden. Antalet abonnenter proportionellt till MICs ägarandel uppgick till 2.340.304, en ökning med 63%. Det av MIC minoritetsägda bolaget Tele2s abonnentstock är ej medräknad i ovan nämnda abonnentsiffror.
 
MIC är för närvarande delägare i 34 bolag i 21 länder som tillsammans utgör en marknad omfattande 570 miljoner människor.
 
Nettoomsättningen uppgick till 170 (126) MUSD. Resultat efter finansnetto uppgick till -192 (5) MUSD. MICs resultat har belastats med värdeanpassad nedskrivning av marknadsnoterade aktier med 203 MUSD.
 
ÖVRIGA INTRESSEBOLAG
OCH ÖVRIGA PLACERINGAR
 
Övriga intressebolag består bland annat av Viking Telecom AB 24%, Cherryföretagen AB 29% samt Goodguy Svenska AB 47%. Resultatet från övriga intressebolag uppgick netto till -10 (13) Mkr.
 
Övriga placeringar består främst av 16% av aktierna i Tele2 AB, 9% av aktierna i Modern Times Group MTG AB samt 8% av aktierna i Metro International S.A.
 
TRANSCOM WORLDWIDE S.A.
 
Som ovan nämnts redovisas dotterbolaget Transcom WorldWide S.A. separat som en konsekvens av den föreslagna utdelningen.
 
FINANSIELL STÄLLNING
 
Koncernens likviditet, inklusive marknadsvärdet av kortfristiga placeringar och outnyttjade kreditlöften var per den 31 mars 2001 4.116 (7.376) Mkr.
 
Koncernens räntebärande nettoupplåning uppgick till 5.667 (5.464) Mkr.
 
Den genomsnittliga räntekostnaden för perioden uppgick till 4,9% (4,7%) (räknat som räntekostnader i relation till genomsnittliga räntebärande skulder exklusive pensionsskulder).
 
Koncernens investeringar (exklusive investeringar i finansiella anläggningstillgångar) under perioden uppgick till 82 (205) Mkr.
 
Soliditeten uppgick per den 31 mars 2001 till 54% (36%). Efter hänsyn tagen till övervärde i börsnoterade värdepapper uppgick soliditeten till 54% (75%).
 
Nettoflödet av koncernens in- och utflöden av utländsk valuta uppgår på årsbasis till ett nettoinflöde om ca 1.500 Mkr.
 
NÄSTA RAPPORTTILLFÄLLE
Delårsrapporten för perioden januari-juni 2001 offentliggöres den 7 augusti 2001.
 
Stockholm 2001-04-26
Verkställande direktören
 
Delårsrapporten har ej varit föremål för särskild granskning av bolagets revisorer.
 
Rapporten kan laddas ner från medföljande länk:

Pièces jointes

Kinnevik: Delårsrapport 1 januari - 31 mars 2001