Faaborg, Danmark, 2012-06-15 12:03 CEST (GLOBE NEWSWIRE) -- Finanstilsynet har netop afsluttet en ordinær undersøgelse af Sparekassen Faaborg og har anvist nedskrivninger i banken på 134 mio. kr. Herudover forventer banken at nedskrive yderligere et beløb, således de samlede nedskrivninger i 2. kvartal 2012 bliver 237 mio. kr. Det skal præciseres, at beløbet ikke er tabt.
Kun omkring 10 % af nedskrivningerne relaterer sig til den almindelige bankforretning. Ud over den almindelige bankforretning har banken også et engagement med Fonden for Sparekassen Faaborg. Den resterende del af nedskrivningerne – ca. 90 % - er koncentreret om udlån relateret til Fonden.
Fonden blev stiftet ved bankens aktieselskabsomdannelse i 1990 og ejer i dag ca. 45 % af aktiekapitalen i banken. Fondens engagement er frem til finanskrisens start i 2008 forløbet uden problemer. Fonden er havnet i en svær og kompleks økonomisk situation på grund af finanskrisen, herunder de faldende aktiekurser og ejendomspriser.
Banken har med Finanstilsynet drøftet den komplekse situation og udlånet relateret til Fonden, og banken har taget Finanstilsynets vurderinger, herunder markering af nye krav til indhold og struktur i sparekassefonde, til efterretning. Som tidligere nævnt stammer ca. 90 % af bankens nye nedskrivninger fra udlån relateret til Fonden. Nedskrivningerne er en kombination af anvisninger fra Finanstilsynet og nedskrivninger, som banken – i forlængelse af en omstruktureringsplan, der er sat i gang i Fonden – forventer at udgiftsføre yderligere i 2. kvartal på udlånet relateret til Fonden. Banken er således interesseret i helt rene linjer, og i at der bliver skabt ro omkring Fonden i en årrække, så den igen kan få en økonomisk rentabel drift.
Solvens
Sparekassen Faaborgs solvensbehov er af Finanstilsynet opgjort til 12,9 % ud fra bankens balance pr. 31. marts 2012 fratrukket de nedskrivninger, der er pålagt banken. Banken er enig i Finanstilsynets opgørelse. Da banken foretager yderligere nedskrivning på lånene relateret til Fonden, kan solvensbehovet herefter opgøres til 12,3 %.
Finanstilsynet har anvendt kreditreservationsmetoden til udregning af solvensbehovet, medens banken, som hidtil, har anvendt en af Lokale Pengeinstitutter udviklet beregningsmodel, men slutresultatet er enslydende.
Banken har estimeret sin solvens pr. 30. juni 2012 til 14,8 % efter nedskrivninger i 2. kvartal på 237 mio. kr.
Afstanden mellem solvens og solvensbehovet, den solvensmæssige overdækning, er 2,5 procentpoint, hvilket vurderes acceptabelt, specielt under hensyntagen til, at de nye strammere nedskrivningsregler er anvendt på bankens udlån og kreditter, ligesom bankens eksponering mod Fonden er dækket solidt af.
Kapital og likviditet
Sparekassen Faaborg har efter nedskrivningerne i 2. kvartal fortsat en solid egenkapital på ca. 750 mio. kr. Finanskrisen har sat sit præg på bankens polstring, men formuen og reserverne har vist sig tilstrækkeligt store til at klare den samfundsøkonomiske krise.
De af banken i 2008 igangsatte aktiviteter med at nedbringe udlånet og øge indlånet til sikring af den nødvendige funding og likviditet i 2012 og 2013 er fulgt til fulde. Banken har således allerede nu et indlånsoverskud på ca. 500 mio. kr. Likviditetsoverdækningen er på 1.500 mio. kr. over lovens krav.
Tilsynsdiamanten
Sparekassen Faaborg ligger fortsat inden for grænseværdierne for alle de 5 pejlemærker i Finanstilsynets tilsynsdiamant.
Opdatering af regnskabsforhold vedr. 2012
Sparekassen Faaborg koncernens forventninger til et basisresultat før nedskrivninger på udlån m.v. på et højere niveau end i 2011 fastholdes med samme usikkerhedsfaktorer som beskrevet i årsrapporten 2011.
Banken offentliggør halvårsrapport den 13. august 2012. Basisindtjeningen udvikler sig positivt, men kan ikke absorbere de betydelige nedskrivninger i 1. og 2. kvartal. Der forventes således et underskud pr. 1. halvår på ca. 220 mio. kr. efter skat.
Vision
Sparekassen Faaborg er godt i gang med at føre sin strategi om tilpasning af kundeporteføljen og kontrolleret vækst gennem filialdækningen på Fyn ud i livet. De øgede nedskrivninger påvirker ikke denne strategi på nogen negativ måde. Strategien om at dreje fokus endnu mere over på privatkunder og mindre og mellemstore erhvervskunder på Fyn er mere aktuel end nogensinde. Banken har i specielt det sidste års tid tilpasset sin organisation hertil og er – som nævnt – godt i gang med at føre strategien ud i livet.
Adm. direktør Claus Sejling, tlf.nr. 6361 1814