Positieve impact in de orde van grootte van 2,8 miljard EUR van de eerste toepassing van de IFRS 9 norm op de reglementaire kapitaalbasis van Dexia
De norm IFRS 9 "financiële instrumenten" trad in werking op 1 januari 2018, ter vervanging van de norm IAS 39. De toepassing van deze nieuwe regels van classificatie en waardering van financiële activa onder IFRS 9 heeft belangrijke gevolgen voor de groep Dexia. In het bijzonder werden de activa die Dexia in portefeuille had voor het in resolutie trad, onder IAS 39 geboekt als "beschikbaar voor verkoop (available for sale - AFS)" en gewaardeerd tegen reële waarde. Dit leidde voor de Groep tot het aanleggen van een grote negatieve AFS-reserve, die in aanmerking werd genomen voor de berekening van het reglementaire eigen vermogen.
De IFRS 9 norm voorziet een classificatie en een waardering van activa in functie van de beheersintentie van de onderneming en de aard van de betrokken activa. Dexia is derhalve overgegaan tot de herclassificatie van een belangrijk deel van zijn activa naar "afgeschreven kostprijs" onder IFRS 9, wat in lijn is met zijn statuut van onderneming in afbouw. Deze herclassificatie leidt tot het annuleren van de latente winsten en verliezen rechtstreeks in het eigen vermogen geboekt (AFS reserve). Enkel de activa die het voorwerp kunnen uitmaken van een verkoop in de komende jaren, werden geklasseerd in de categorie "reële waarde via het eigen vermogen".
Op 1 januari 2018 heeft de toepassing van IFRS 9 dus een positieve totale netto-impact op het eigen vermogen van de Groep in de orde van grootte van 2,8 miljard EUR. De impact wordt voornamelijk verklaard door:
- Herclassificatie van leningen en vorderingen
- Herclassificate van activa beschikbaar voor verkoop naar de categorie "afgeschreven kostprijs" met een significante positieve impact ten gevolge van het tegendraaien van de negatieve latente reserves geboekt in het eigen vermogen onder IAS 39. Het bedrag van deze latente winsten en verliezen aandeel van de Groep bedraagt op 31 december 2017 -3,5 miljard EUR.
- Herclassificatie van schuldvorderingen en gestructureerde leningen, hoofdzakelijk "afgeschreven kostprijs" naar de categorie "reële waarde via resultatenrekening": de impact van de waardering tegen marktwaarde van deze activa is negatief.
- Herclassificatie van leningen en schuldvorderingen aangehouden met het oog op verkoop van de categorie "afgeschreven kostprijs" onder IAS 39 naar "reële waarde via eigen vermogen" onder IFRS 9: de verwachte impact is negatief, door de in het algemeen beschouwd sterk afgeweken creditspreads bij aanvang.
- Het opzetten van een nieuw model voor de berekening van voorzieningen voor kredietrisico: Dexia verwacht een beperkte impact van deze nieuwe methode van berekening van voorzieningen, en meer bepaald een toename van de voorzieningen in de orde van grootte van 200 miljoen EUR.
Dexia weerhield de mogelijkheid tot het handhaven van de bepalingen geboden door IAS 39 inzake het boeken van afdekkingsrelaties.
In december 2017 heeft het Europese Parlement de CRR gewijzigd, en stelde het aan de kredietinstellingen de toepassing voor van overgangsmaatregelen (phase in) die toelaten de impact op het eigen vermogen van de inwerkingstelling van het nieuwe voorzieningsmodel onder IFRS 9 op de solvabiliteitsratio's, te spreiden over 5 jaar. Deze bepalingen worden toegepast op het bedrag aan bijkomende voorzieningen voor kredietrisico op 1 januari 2018 ("statische" phase in). Ze worden eveneens toegepast op alle bijkomende bedragen aan voorzieningen verbonden met financiële activa geklasseerd onder fase 1 en fase 2 van de IFRS 9 benadering, opgebouwd tijdens de overgangsperiode van 5 jaar (dynamische phase in). Dexia maakte aan de toezichthouder duidelijk dat het deze phase in zou toepassen.
Zonder rekening te houden met de phase in, wordt de totale impact van de inwerkingstelling van IFRS 9 op de "Total Capital"-ratio van Dexia en Dexia Crédit Local op 1 januari 2018 geschat op +500 basispunten. Ter herinnering, op 31 december 2017 bedroeg de "Total Capital"-ratio van Dexia en Dexia Crédit Local respectievelijk 20,4% en 17,0%, zijnde boven het minimum van 12,125% (na rekening te hebben gehouden met de kapitaalinstandhoudingsbuffer van 1,875%) opgelegd voor het jaar 2018 door de Europese Centrale Bank in het kader van de procedure voor prudentiële controle en evaluatie (Supervisory Review and Evaluation Process, SREP)[1]