Aktia korrigerar rapporteringen för 2023 på grund av tekniskt fel i ränteberäkningen för ett begränsat antal företagskonton


Aktia Bank Abp
Börsmeddelande
4.7.2024 kl. 15.00

Aktia korrigerar rapporteringen för 2023 på grund av tekniskt fel i ränteberäkningen för ett begränsat antal företagskonton

Aktia Bank Abp:s rapporterade räntenetto och därmed resultatet för 2023, vilka utgör jämförelsesiffror för 2024 års rapportering, korrigeras på grund av en korrigering av krediteringsräntan för ett antal företagskonton.

Orsaken till korrigeringen är att Aktia i samband med en systemuppdatering har upptäckt ett teknisk fel i ränteberäkningen för ett begränsat antal företagskonton med specifika, från standardvillkor avvikande räntevillkor. På grund av det tekniska felet har de berörda kontona inte erhållit full ränta enligt avtal. Övriga konton har inte påverkats av systemfelet.

Korrigeringen av räntenettot 2023 uppgår till -3,6 miljoner euro. Den totala korrigeringen per 31.12.2023 minskar balanserade vinstmedel med 3,1 miljoner euro då latent skatt samt krediteringsräntan hänförlig till 2022 beaktas.

Det tekniska felets inverkan på det första halvåret 2024 estimeras till ca -1 miljon euro och ingår i andra kvartalets räntenetto. Detta påverkar dock inte Aktias utsikter för 2024, vilka offentliggjordes i samband med delårsrapporten för första kvartalet.

Korrigeringen har nu gjorts och räntan har räknats om. Den retroaktiva korrigeringen omfattar åren 2022 och 2023 och räntan för dessa år, liksom för innevarande år, kommer att betalas ut i enlighet med villkoren i kontoavtalen.

 -Vi beklagar djupt det inträffade. Berörda kunder kommer att kontaktas inom kort. Inga åtgärder fordras av kunderna, säger Anssi Huhta, Aktias direktör med ansvar för bankverksamheten och ställföreträdare för vd.

Korrigerade kvartals- och helårsresultat för 2023 finns som bilaga till detta börsmeddelande.

Aktia Bank Abp

Mera information:
Oscar Taimitarha, direktör för investerarrelationer, tfn 040 562 2315, ir (at) aktia.fi

Distribution:
Nasdaq Helsinki Oy
Massmedier
www.aktia.com

Aktia är en finländsk kapitalförvaltare, bank och livförsäkrare som har skapat välstånd och välfärd generation efter generation redan under 200 års tid. Vi tillhandahåller våra kunder digitala tjänster i ett flertal kanaler och ger personlig service på våra verksamhetsställen i huvudstadsregionen samt i Åbo-, Tammerfors-, Vasa- och Uleåborgsregionerna. Vår belönade kapitalförvaltnings fonder säljs även internationellt. Vi sysselsätter ca 850 personer på olika håll i Finland. Aktias förvaltade kundtillgångar (AuM) uppgick 31.3.2024 till 14,1 miljarder euro och balansomslutningen till 12,1 miljarder euro. Aktias aktie noteras på Nasdaq Helsinki Oy (AKTIA). aktia.com.

Bilaga



Pièces jointes

Restatement_tabell_SV