Ahold emissie ter financiering van recente acquisities


Zaandam, 10 april 2000 - Koninklijke Ahold heeft vandaag voorlopige gegevens bekend gemaakt van de wereldwijde emissie van gewone aandelen en/of achtergestelde converteerbare obligaties met een omvang van circa Euro 3 miljard. Het syndicaat dat de emissie voorbereidt staat onder leiding van de joint global bookrunners ABN AMRO Rothschild, Goldman Sachs Inter-national en Merrill Lynch International. De emissie omvat tevens een 'green shoe' van 15%.

De opbrengst van de emissie wordt gebruikt voor de financiering van de acquisitie door Ahold van de grote institutionele distributeur U.S. Foodservice in Amerika, de 50/50 joint venture met de Scandinavische marktleider ICA Groep en enkele kleinere overnames in Spanje en Latijns-Amerika.

Aandelen Ahold staan genoteerd in Effectenbeurzen van Amsterdam en Zurich en, in de vorm van ADR´s (American Depositary Receipts), aan de New York Stock Exchange. Ahold heeft momenteel 646 miljoen gewone uitstaande aandelen en 144 miljoen cumulatief preferente financieringsaandelen.

Gedetailleerde informatie over de emissie zal worden opgenomen in het voorlopig prospectus, dat uiterlijk 1 mei 2000 bij het bankensyndicaat verkrijgbaar zal zijn. Inschrijven op de emissie is mogelijk van 1 mei tot en met uiterlijk 15 mei 2000.

U.S. Foodservice
U.S. Foodservice is met een omzet op jaarbasis van circa $7 miljard de tweede foodservice-onderneming in de VS. De onderneming distribueert voeding en gerelateerde produkten naar ruim 143.000 institutionele klanten, waaronder restaurants, sportstadions, cafetaria's, overheidsinstellingen en scholen. Het brede assortiment van U.S. Foodservice omvat huismerken, A-merken en ook apparatuur voor keukens en restaurants.

ICA Groep
De ICA Groep is marktleider in Zweden en vooraanstaand in Noorwegen. De onderneming levert aan 3.100 aangesloten supermarkten, hypermarkten en discountwinkels en behaalde in 1999 een omzet van Euro 6,6 miljard. Begin 1999 ontstond de ICA Groep uit een fusie tussen ICA Handlarnas AB uit Zweden en Hakon Gruppen AS uit Noorwegen. De ICA Groep heeft een 50% belang in Statiol Retail met een omzet van Euro 2,9 miljard. Statoil Retail heeft 1.500 benzinestations met winkels in Denemarken, Noorwegen en Zweden. Ahold zal de omzet van Statoil Retail niet consolideren.