- Jeg er glad for at rapporten ble avlevert så hurtig og at det fremgår av den at Telenors nett er sikrere enn det inntrykket en kan få på bakgrunn av denne spesielle saken. Telenor har aldri tidligere vært berørt av en så omfattende skade, og nå vil vi sette ressurser inn på å øke fremdriften i den videre sikringen av våre nett både i Kristiansand og i resten av landet”, sier konsernsjef Tormod Hermansen.
Den foreløpige rapporten som er oversendt Samferdselsdepartementet, viser at Telenor i forkant av kabelbruddet hadde gjennomført et omfattende arbeid med å legge om kablene i Baneheia. Dette skjedde i forbindelse med Statens Vegvesen sitt anleggsarbeid på E18 i Baneheia-området. Selve bruddstedet ligger i randsonen av Vegvesenets anleggsområde og omfattet vitale kabler. Vegvesenet var på forhånd informert om hvor Telenors kabeltrase lå, og var dessuten orientert om at entrepenørene måtte følge gjeldende rutiner for gravemelding/påvisning av kabeltraseèr.
Telenor har siden tidlig på 90-tallet arbeidet med å sikre telenettet ved bygging av såkalte ringstrukturer. Landsnettet - nettet mellom byene i Norge og mellom Norge og utlandet - består av ni ringer, og pr i dag er fem av disse ringene lukket. En lukket ring fungerer slik at trafikken kan kjøres to veier til vitale noder/sentraler, og vil dermed beskytte trafikken i langt større grad mot følgene av slike graveskader som vi opplevde på mandag.
Av rapporten fremgår det at samtlige ringer er planlagt lukket innen 1. oktober i år. Hadde uhellet skjedd etter denne ferdigstillelsen, ville konsekvensene av kabelbruddet blitt betydelig mindre. Det fremgår også at tre av fire landsnett-ringer i Kristiansand var lukket på skadedagen, og at trafikken i den ene av disse ble lagt om automatisk etter kabelbruddet, mens de to øvrige var berørt av kabelbruddet. To ringer med eldre teknologi, var imidlertid ikke lagt over på den nye, moderne og mer trafikksikre strukturen, og medvirket derfor til at konsekvensene av kabelbruddet ble så omfattende.
Kabelbruddet har medført at Telenor i dag har besluttet å fremskynde etableringen av automatisk beskyttelse i Kristiansand.
Telenor har i dag også satt ned en ekspertgruppe som skal analysere det aktuelle hendelsesforløpet og Telenors håndtering av den situasjonen som oppsto. Gruppen skal vurdere tiltak som kan øke nettets motstandsdyktighet, herunder tiltak som kan isolere eller begrense skadevirkninger for kundene i feilsituasjoner på grunn av graveuhell eller andre årsaker. Det skal spesielt vurderes tiltak som kan sikre nødetatenes tilgjengelighet og kommunikasjonsbehov i slike situasjoner.
Telenors konsernsjef har innkalt ledelsen i Statens Vegvesen til et møte i morgen for å gjennomgå saken. Telenor er også i kontakt med Justisdepartementet og Luftfartsverket for å drøfte videre framdrift når det gjelder den pågående sikringen av flyplasser og nødsamband.