Nokian toimittama valtakunnallinen TETRA-verkko operatiiviseen käyttöön ensimmäisenä maailmassa


Suomen Sisäasianministeriö on avannut ensimmäisenä maailmassa operatiiviseen käyttöön digitaaliseen TETRA-standardiin (Terrestrial Trunked Radio System) perustuvan monen organisaation käyttöön tarkoitetun viranomaisverkon. VIRVE-verkko tarjoaa Suomen viranomaisten käyttöön tehokkaan ja kattavan radiojärjestelmän, joka parantaa viranomaisten toimintaedellytyksiä sekä käyttäjäryhmien sisällä että eri käyttäjäryhmien välillä. TETRA-verkko parantaa viranomaisten valmiutta suorittaa niille määritellyt tehtävät menestyksellisesti kaikissa tilanteissa.

Nokian toimittama verkko korvaa vanhentuneet, erillisistä järjestelmistä koostuvat radioverkot asteittain vuoteen 2003 mennessä. Verkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1998. Nyt käyttöönotetut alueet kattavat Kymenlaakson, Itä-Suomen läänin sekä Keski-Suomen alueiden osaverkot. Länsi-Suomen läänin ja Etelä-Suomen läänin alueen länsikuntien osaverkkojen tukiasemaverkosto on rakenteilla ja sen operaativinen käyttö alkaa vuoden 2002 aikana. Viimeisenä otetaan käyttöön Lapin alue vuonna 2003.

”VIRVE-verkon rakentaminen on sujunut aikataulun mukaisesti. Tähän asti suurin tukiasemamäärä on rakennettu Länsi-Suomen alueelle sekä Etelä-Suomeen mukaan lukien pääkaupunkiseutu. Käyttäjiä on jo kaikista VIRVE-verkkoon oikeutetuista käyttäjäorganisaatioista. Tällä hetkellä suurin käyttäjäryhmä on pelastustoimi”, sanoo VIRVE-projektin johtaja Esko Rajahalme Sisäasianministeriöstä.

”TETRA-verkko on suunniteltu erityisesti viranomaisten käyttöön sekä jokapäiväiseen toimintaan että poikkeusoloihin. Nokia toi vuonna 2000 markkinoille TETRA-verkon pakettidata- ja WAP-ominaisuuksia, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia erilaisten datasovellusten käyttöön. Esimerkkejä jo olemassa olevista sovelluksista ovat tietokantahaut, paikantamis-, reititys-, mittaus- ja hälytysohjelmat.”, sanoo johtaja Kari Suneli Nokiasta.

TETRA-verkko on ammattikäyttöön tarkoitettu digitaalinen radioverkko, joka tarjoaa viranomaisten viestiliikenteessään tarvitsemat erityisominaisuudet, mm. tehokkaat ryhmäpuhelut, puheluiden priorisointi ja hätäpuhelut. Nokia on yksi maailman johtavista TETRA-verkkojen ja -päätelaitteiden toimittajista.

Lisätietoja antaa:

Nokia Networks, Viestintäosasto
Puh. 07180 38193
Sähköposti: nokia.networks@nokia.com

www.nokia.com