Nokia odottaa ensimmäiseltä vuosineljännekseltä vankkaa kasvua ja hyvää kannattavuutta haasteellisemmasta toimintaympäristöstä huolimatta


Nokia on pystynyt vahvistamaan johtoasemaansa langattoman viestinnän alueella viime kuukausien vaikean markkinatilanteen aikana. Nokia Networks on voittanut useita kolmannen sukupolven teknologioihin perustuvia verkkosopimuksia ja se tähtää markkinoiden johtoasemaan. Lisäksi Nokian matkapuhelinten vahva tuotevalikoima ja ylivoimainen toimituskyky ovat auttaneet sitä vahvistamaan markkinajohtajuuttaan edelleen yli vuonna 2000 saavutetun 32 % markkinosuuden.

"Kuluvan vuoden ensimmäiset kuukaudet ovat tuoneet meille luottamusta vahvuuksiimme ja suorituskykyymme. Huolimatta vaikeammista markkinolosuhteista olemme pystyneet etenemään monilla alueilla hyvin. Kokonaisuutena odotamme ensimmäiseltä neljännekseltä vankkaa kasvua ja ennakoitua korkeampaa kannattavuutta", toteaa Nokian pääjohtaja Jorma Ollila.

Vuoden 2001 kahden ensimmäisen kuukauden perusteella Nokia arvioi, että sen osakekohtainen tulos ensimmäiseltä neljännekseltä on todennäköisesti 0,19 euron luokkaa, mikä vastaa yhtiön aiempaa arviota. Yhtiö odottaa ensimmäisellä vuosineljänneksellä Nokia Networksin liikevaihdon kasvun olevan 30-35 % ja Nokia Mobile Phonesin 15-20 % viime vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna. Tämän perusteella liikevaihdon kokonaiskasvu olisi noin 20 %, kun aiemmin ilmoitettu kasvuarvio oli 25-30 %. Kaikki nämä arviot riippuvat luonnollisesti markkinoiden kehityksestä kuluvan neljänneksen viimeisillä viikoilla.

Ensimmäisen vuosineljänneksen arvioitua hitaampi kasvu johtuu pääasiassa vaativien markkinaolosuhteiden ennakoitua voimakkaammasta vaikutuksesta. Erityisesti Yhdysvalloissa taloudellinen epävarmuus on kasvanut viime viikkojen aikana. Hitaamman kasvun ja vuoden ensimmäisten kuukausien vaikeiden markkinaolosuhteiden vuoksi arvioimme nyt, että vuonna 2001 maailmassa myydään 450-500 miljoonaa matkapuhelinta.

"Nykyisen kaltaiset haasteellisemmat ajat koettelevat yhtiöiden kyvykkyyttä. Uskomme, että todella hyvät yhtiöt selviytyvät haasteista entistä vahvempina. Nokian markkina-asema ja poikkeuksellisen vahva tuotevalikoima ovat mahdollistaneet sen menestyksen nykyisessäkin toimintaympäristössä. Aiomme jatkossakin ottaa täyden hyödyn johtavasta markkina-asemastamme ja tuotemerkistämme sekä hyötyä suurista volyymeistä tuotekehityksessä, jakelussa ja ostoissa," sanoo Jorma Ollila.

Nokia jatkaa strategiaansa vahvistaa markkinaosuuttaan voimakkaasti kannattavuudesta tinkimättä. Yhtiö näkee markkinoilla suuria mahdollisuuksia ja tulee käyttämään kaikki vahvuutensa palvellakseen asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla myös kiristyvässä taloudellisessa tilanteessa. Omat varastomme samoin kuin Nokian valmistamien matkapuhelinten varastot jälleenmyyjillä ovat alemmalla tasolla kuin viime vuoden lopussa, mikä mahdollistaa meille terveen toimitusvirran.

Nokia on reagoinut muuttuneeseen markkinatilanteeseen vauhdittamalla meneillä olevia toiminnan tehokkuuteen tähtääviä ohjelmia ja etsimällä uusia kustannussäästöjä. Nämä toimenpiteet ovat käynnissä kaikissa liiketoiminnoissa vaarantamatta kuitenkaan tarvittavia investointeja tutkimukseen ja tuotekehitykseen, joita seuraavan sukupolven teknologioihin siirtyminen edellyttää. Nokian kassavirta ensimmäisellä neljänneksellä on edelleen vahvan positiivinen.

Olemme muodostamassa viimeaikaisten tapahtumien pohjalta näkemystämme toisen vuosineljänneksen ja koko vuoden kehityksestä ja palaamme siihen ensimmäisen neljänneksen tuloksen julkistuksen yhteydessä 20. huhtikuuta.

On otettava huomioon, että tähän katsaukseen sisältyvät muut kuin jo toteutuneita seikkoja kuvaavat lausumat ovat tulevaisuudennäkymiin liittyviä kannanottoja. Näitä ovat esimerkiksi: 1) lausumat koskien yhtiön kykyä kehittää ja tarjota uusia tuotteita ja teknologioita; 2) ennakoinnit markkinoiden kasvusta ja kehittymisestä; 3) ennakoinnit kasvusta tai kannattavuudesta; 4) lausumat, joissa esiintyy sana "uskoa", "odottaa", "ennakoida", "arvioida" tai muu vastaava ilmaisu. Koska tällaisiin kannanottoihin sisältyy riskejä ja epävarmuuksia, todelliset tulokset voivat poiketa huomattavasti niistä tuloksista, joita yhtiöltä nyt odotetaan. Tekijöitä, jotka saattaisivat aiheuttaa poikkeamia, voivat olla esimerkiksi 1) yleinen taloudellinen tilanne, kuten talouskasvu yhtiön maantieteellisillä päämarkkina-alueilla tai valuuttakurssien vaihtelut; 2) alan olosuhteet, kuten tuotteiden kysyntä, kilpailutilanne, hinnoittelu, tuoteuutuuksien, kuten Internet-yhteensopivien puhelimien, hyväksyttävyys, kilpailijoiden uutuustuotteet, teknologiamuutosten vaikutukset mukaan luettuna yhtiön menestys uusilla kolmannen sukupolven markkinoilla, yhtiön kyky hankkia keskeytymättä ja kohtuuhintaan komponentteja kolmansilta osapuolilta, tarve kaupanrahoitukseen ja yhtiön kyky ja halukkuus tarjota tällaista rahoitusta, sekä yhtiön strategisesti tärkeiden yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden menestys ja taloudellinen tilanne; 3) toimintaedellytykset, kuten tuotannon jatkuva menestys ja siitä saatava tehokkuushyöty, tuotekehityksen jatkuva menestys tai kysynnässä tapahtuvien muutosten aiheuttamat vaihto-omaisuuteen liittyvät riskit sekä 4) ne riskitekijät, jotka mainitaan yhtiön toimittamassa, 31.12.1999 päättynyttä vuotta koskevassa asiakirjassa Form 20-F ss. 21 – 23.


Lisätietoja antaa:

Yhtymäviestintä, Suomi
Puh. 07180 34424
Investor Relations, Suomi
Puh. 07180 34289
Investor Relations, USA
Puh. +1 972 894 4555

www.nokia.com