Markkinakasvun hidastuminen vaikuttaa toisen vuosineljänneksen tulokseen - Nokia aikoo kasvattaa johtoasemaansa vahvasta kannattavuudesta tinkimättä


Nokian menestys langattoman viestinnän markkinoilla on jatkunut vuoden ensimmäisen puoliskon aikana ja yhtiö on kyennyt vahvistamaan johtavaa markkina-asemaansa. Yhdysvaltojen talouskasvun hidastuminen on kuitenkin viime aikoina osoittanut merkkejä leviämisestä muille maantieteellisille alueille ja langattomaan tietoliikenneteollisuuteen.

"Strategiamme mukaisesti olemme onnistuneet lisäämään markkinaosuuksiamme matkapuhelimissa ja tähtäämme johtoasemaan kolmannen sukupolven langattomissa verkkoratkaisuissa", sanoo Nokian pääjohtaja Jorma Ollila. "Markkinaolosuhteet ovat kuitenkin viime aikoina heikentyneet aiemmin arvioimaamme enemmän. Uskomme, että tämä on seurausta markkinatilanteen yleisestä vaikeutumisesta, mikä johtuu taloudellisesta epävarmuudesta, meneillään olevasta teknologiamurroksesta ja operaattoreiden aiempaa maltillisemmasta markkinoinnista."

Nokian tämänhetkisen arvion mukaan maailmanlaajuiset matkapuhelinmarkkinat kasvavat vuonna 2001 vain lievästi verrattuna vuoteen 2000, jolloin maailmassa myytiin noin 405 miljoonaa matkapuhelinta. Markkinoiden arvioidaan olevan huomattavasti suuremmat vuoden 2001 jälkipuoliskolla kuin ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Kasvun hidastumisen odotetaan vaikuttavan tilapäisesti myös joidenkin operaattoreiden kapasiteettia lisääviin verkkoinvestointeihin. Matkapuhelinten odotettua pienemmästä kysynnästä on seurauksena myös Nokian myynnin ennakoitua hitaampi kasvu, mutta Nokia uskoo, että sen matkapuhelinliiketoiminta tulee vuonna 2001 kasvamaan merkittävästi markkinoita nopeammin. Verkkoliiketoiminnan kasvun odotetaan olevan vähintään samaa luokkaa markkinoiden kasvun kanssa.

Nokia ennakoi heikentyneen markkinatilanteen vaikuttavan sen tuloskehitykseen toisella vuosineljänneksellä. Kuluvan neljänneksen kahden ensimmäisen kuukauden perusteella yhtiö arvioi, että toisen neljänneksen myynnin vuosikasvu on jonkin verran alle 10 %, kun aiempi arvio oli 20 %. Vuoden 2001 toisen neljänneksen osakekohtaisen tuloksen (pro forma, laimennettu) arvioidaan olevan 0,15 - 0,17 euroa, kun aiempi arvio oli noin 0,20 euroa. Vuoden 2000 toisen neljänneksen osakekohtainen tulos (pro forma, laimennettu) oli 0,21 euroa. Nopean käyttöpääoman kierron ja vahvan kannattavuuden perusteella yhtiö odottaa saavuttavansa edelleen vahvan positiivisen kassavirran toisella vuosineljänneksellä.

Nokia tarkentaa parhaillaan näkemystään kuluvan vuoden jälkipuoliskosta, sillä markkinakasvun hidastumisesta aiheutuvien vaikutusten odotetaan jatkuvan. Arvio vuoden 2001 jälkipuoliskon tuloksesta julkistetaan toisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksen yhteydessä 19.7.2001.

Kaikissa liiketoiminnoissa toteutetaan edelleen määrätietoisia toimenpiteitä Nokian toimintojen sopeuttamiseksi muuttuviin markkinaolosuhteisiin. Aiemmin julkistettuihin toimenpiteisiin, joilla lisätään Nokian tehokkuutta ja kilpailukykyä, kuuluvat asiakaslähtöiset toiminnalliset muutokset Nokia Networksissä, tuotannon järjestelyt Nokia Mobile Phonesin tehtailla Teksasissa Yhdysvalloissa ja Bochumissa Saksassa, sekä Nokia Internet Communicationsin sisäiset muutokset. Nämä toimenpiteet vaikuttavat alentavasti Nokian toisen vuosineljänneksen tulokseen ja ne kirjataan 190 miljoonan euron kertaluonteisena eränä, johon sisältyvät uudelleenjärjestelyistä aiheutuvat kustannukset sekä Nokia Internet Communicationsin liikearvopoistot.

"Vaikka markkinoiden heikkenemisellä on ollut väistämätön vaikutus Nokian myynnin kasvuun, tuotteemme ovat säilyneet vahvoina, markkina-asemamme on vahvistunut ja olemme kyenneet edelleen lisäämään toimintamme tehokkuutta. Tämän seurauksena Nokia on edelleen pystynyt säilyttämään korkean kannattavuuden", Jorma Ollila toteaa.

"Olemme tehostaneet toimintaamme vastataksemme muuttuviin markkinaolosuhteisiin nopeuttamalla sellaisia meneillään olevia ohjelmia, jotka lisäävät tehokkuutta ja kustannussäästöjä. Yhdistettyinä Nokian terveeseen taloudelliseen asemaan ja laadukkaaseen toimintaan näiden toimenpiteiden pitäisi mahdollistaa se, että hitaamman kasvun kauden päätyttyä olemme vahvempia kuin aikaisemmin. Edistääksemme siirtymistä seuraavan sukupolven palveluihin tulemme yhdessä operaattoriasiakkaidemme kanssa jatkamaan uusien teknologioiden käyttöönottoa nopeassa tahdissa."

On otettava huomioon, että tähän katsaukseen sisältyvät muut kuin jo toteutuneita seikkoja kuvaavat lausumat ovat tulevaisuudennäkymiin liittyviä kannanottoja. Näitä ovat esimerkiksi: 1) tuotteiden toimituksiin liittyvät ajankohdat; 2) yhtiön kyky kehittää ja tarjota uusia tuotteita ja teknologioita; 3) ennakoinnit markkinoiden kasvusta ja kehittymisestä; 4) ennakoinnit kasvusta tai kannattavuudesta; 5) lausumat, joissa esiintyy sana "uskoa", "odottaa", "ennakoida", "arvioida" tai muu vastaava ilmaisu. Koska tällaisiin kannanottoihin sisältyy riskejä ja epävarmuuksia, todelliset tulokset voivat poiketa huomattavasti niistä tuloksista, joita yhtiöltä nyt odotetaan. Tekijöitä, jotka saattaisivat aiheuttaa poikkeamia, voivat olla esimerkiksi 1) alan olosuhteet, kuten tuotteiden kysyntä, kilpailutilanne, hinnoittelu, tuoteuutuuksien, kuten Internet-yhteensopivien puhelimien, hyväksyttävyys, kilpailijoiden uutuustuotteet, teknologiamuutosten vaikutukset mukaan luettuna yhtiön menestys uusilla kolmannen sukupolven markkinoilla, operaattoreiden uutuustuotteiden ja -palveluiden esittely ja markkinointi, yhtiön kyky hankkia keskeytymättä ja kohtuuhintaan komponentteja kolmansilta osapuolilta, tarve kaupanrahoitukseen ja yhtiön kyky ja halukkuus tarjota tällaista rahoitusta, sekä yhtiön strategisesti tärkeiden yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden menestys ja taloudellinen tilanne; 2) toimintaedellytykset, kuten tuotannon jatkuva menestys ja siitä saatava tehokkuushyöty, tuotekehityksen jatkuva menestys tai kysynnässä tapahtuvien muutosten aiheuttamat vaihto-omaisuuteen liittyvät riskit; 3) yleinen taloudellinen tilanne, kuten talouskasvu yhtiön maantieteellisillä päämarkkina-alueilla ja langattomassa tietoliikenneteollisuudessa, tai valuuttakurssien vaihtelut, mukaan lukien euron ja Yhdysvaltain dollarin välisen vaihtokurssin vaikutukset sekä 4) ne riskitekijät, jotka mainitaan yhtiön toimittamassa, 31.12.1999 päättynyttä vuotta koskevassa asiakirjassa Form 20-F ss. 21 - 23.


Lisätietoja antaa:

Nokia
Yhtymäviestintä, Suomi
Puh. 07180 34424
Investor Relations, Suomi
Puh. 07180 34289
Investor Relations, USA
Puh. +1 972 894 4880

www.nokia.com