Ahold start retail-activiteiten in Slowakije in november 2001


Zaandam, Nederland; Praag, Tsjechië; 28 juni 2001 - Ahold zal in november 2001 voor het eerst haar diensten aanbieden aan de Slowaakse consument en haar eerste winkel openen in de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Bij de opbouw van de activiteiten in Slowakije gebruikt Ahold de kennis en ervaring van haar activiteiten in Tsjechië. Dit maakte Ahold bekend op de dag van het 10-jarig lustrum in Tsjechië, een decennium waarin de onderneming zich ontwikkelde tot de favoriete winkelketen van de Tsjechische consument.

In juni 1991, nadat door de ´fluwelen revolutie´ een einde was gekomen aan het communistisch tijdperk, opende Ahold in de Tsjechische stad Jihlava haar eerste supermarkt onder de toenmalige merknaam 'Mana' (Tsjechisch voor 'hemels brood'). Als één van de eerste West-Europese investeerders in Tsjechië, stuurde Ahold haar retailspecialisten van Albert Heijn naar dit land om hun kennis en ervaring te delen met de Tsjechen. Leveranciers werden gecoached in ontwikkelingen op het gebied van productie, logistiek en distributie. De Tsjechische consument reageerde zeer enthousiast op de nieuwe westerse supermarkten met hun ongekende service en brede assortiment kwaliteitsproducten.

Inmiddels is Ahold in Tsjechië marktleider met 152 Albert-supermarkten, zes Hypernova-hypermarkten en 26 Hypernova compact-hypermarkten. In de komende jaren staat de opening van nog een groot aantal winkels gepland. De omzet is in het afgelopen decennium gegroeid van Euro 12 miljoen tot Euro 598 miljoen in 2000. Op dit moment biedt Ahold werk aan circa 10.000 Tsjechen.

Commentaar van Peter Ruzicka, President Ahold CZ
'We bieden de Tsjechische consument precies wat hij wil,' zegt Peter Ruzicka, President van Ahold CZ. 'Anders dan in de eerste jaren, waarin we meer dan 80% van ons assortiment uit het buitenland importeerden, wordt op dit moment bijna 90% van de producten in onze supermarkten in Tsjechië zelf geproduceerd. Ons brede assortiment kwaliteitsproducten bevat veel Tsjechische specialiteiten, lokaal geproduceerde versproducten, internationale artikelen en een scala aan non-food. Bij de consument zijn onze super- en hypermarktformules populair vanwege hun ruime keuze, vriendelijke service en hoge kwaliteit. De klant krijgt veel waar voor zijn geld. Veel van de kennis die we hier hebben opgedaan wordt nu gebruikt bij andere Ahold-dochterondernemingen. In Slowakije zullen we, zoals we in Polen hebben gedaan, voortbouwen op de ervaringen die we in Tsjechië hebben opgedaan, met name wat betreft de formule van de compact-hypermarkten.'

Binnen 1 jaar 10 winkels in Slowakije
In Slowakije zal Ahold starten met de bouw van Hypernova compact-hypermarkten met een omvang van gemiddeld 3.500 m2. Deze winkels bieden de klant een breed assortiment van circa 40.000 artikelen, zowel in non-food als food. Binnen twaalf maanden wil Ahold in Slowakije onder de naam Hypernova acht compact-hypermarkten en twee zeer grote hypermarkten (gemiddeld 8.000 m2) groot openen.

Attachments

91233.pdf