Pan Marine ASA - Oppdrett av piggvar i Kina


Pan Marine ASA har inngått festeavtale på tomteareal for piggvaroppdrett i Qingdao i Kina. Målsetting er å bli ledende produsent av piggvar i Asia, hvor det er et betydelig markedspotensiale for levende piggvar. Piggvar er et relativt nytt produkt i Asia, og i Kina omsettes det i år ca. 350 tonn levende piggvar fra mindre lokale oppdrettsanlegg til priser på NOK 200-400 kr/ kg.

Pan Marine ASA vil i første omgang etablere et piggvaranlegg med en produksjonskapasitet på ca. 200 tonn pr. år, og med målsetting om å utvide anlegget etter hvert som produksjonen er etablert. Den inngåtte festeavtalen gir betydelige ekspansjonsmuligheter.

I tillegg har Pan Marine ASA sitt datterselskap, Norway Marine Culture AS, under bygging et industrielt piggvaranlegg på Tjeldbergodden, hvor en utnytter kjølevannet fra Statoils metanolfabrikk. Første byggetrinn vil kunne gi en årlig produksjon på nærmere 1.500 tonn piggvar, og en forventer at areal og vannressurser gir muligheter for videre utvidelser til en totalproduksjon på 6-7.000 tonn pr. år.

Pan Marine ASA har med dette lagt grunnlaget for å bli en ledende global aktør innen piggvaroppdrett.

Pan Marine ASA sitt datterselskap i Kina, Pan Fish Shanghai Ltd, forventer ferdigstillelse av sitt nye distribusjonssenter for levende, fersk og frossen sjømat 1. september i år. En forventer at Kinas forestående medlemskap i Verdens Handelsorganisasjon vil føre til økt aktivitet og handel med omverdenen. Det nye distribusjonssenteret vil forstå import og eksport av sjømat, prosessering og distribusjon i Kina. Kina er allerede verdens største produsent og konsument av sjømat.