Valutaamorteringen sänks till 10-15 miljarder kr under 2001


Riksgäldskontoret har idag beslutat att amortera valutaskulden med motsvarande 10-15 miljarder kronor under 2001. Beslutet innebär att kontoret utnyttjar möjligheten att avvika med ±15 miljarder kronor från den av regeringen beslutade riktvärdet för amorteringstakten.

I juli beslutade regeringen att sänka riktvärdet för valutaamorteringarna under 2001 till 25 miljarder kronor. Regeringen hänvisade i beslutet till kronans låga värde och att Riksgäldskontoret utnyttjat det avvikelseintervall som gavs i det ursprungliga riktlinjebeslutet. Regeringen ansåg det angeläget att Riksgäldskontoret skulle ges möjlighet att ytterligare dra ned växlingstakten i det fall det bedömdes lämpligt för att minska kostnaderna för statsskuldens förvaltning.

Under 2001 har kronan försvagats i såväl handelsvägda termer (TCW) som mot dollar och euro. I ett läge då kronan framstår som påtagligt undervärderad finns det enligt Riksgäldskontoret uppenbara kostnadsskäl att minska något på amorteringstakten.

Beslutet att minska på valutaamorteringstakten är inte ett avsteg från målet att på sikt reducera valutaskuldens andel av statsskulden. Regeringen betonade i sitt beslut i juli att den principiella utgångspunkten och ambitionen även i fortsättningen är att valutaskulden långsiktigt skall minska. Tidigare analyser har visat att skuld i utländsk valuta är mer riskfylld samtidigt som inga uppenbara kostnadsbesparingar föreligger.