Nokia soitti maailman ensimmäisen 3G WCDMA -äänipuhelun kaupallisessa 3GPP-standardin mukaisessa järjestelmässä


Nokia on tänään soittanut maailman ensimmäisen 3GPP (3rd Generation Partnership Program) Release 99 -standardin mukaisen AMR (Adaptive Multi Rate) -äänikoodekkiin perustuvan WCDMA-puhelun. Puhelu soitettiin 3GPP-standardin mukaisessa kaupallisessa verkkoympäristössä käyttäen Nokian 3GPP -standardin mukaisten WCDMA- ja GSM-toimisten puhelinten ensimmäisiä kaupallisia versioita.

WCDMA-puhelu soitettiin Nokian Oulun ja Salon laboratorioiden välillä Radiolinjan ja Soneran edustajien kesken. Tapaus on jälleen uusi virstanpylväs Nokian 3G-toiminnassa.

3G-puhelulla voitiin osoittaa Nokian kaupallisten 3G-verkkoelementtien ja Nokian kaksitoimisen WCDMA/GSM -päätelaitteen ensimmäisen version olevan 3GPP Release 99 -standardin joulukuun 2000 version mukaisia. Se myös varmistaa, että jatkossa verkkoelementit on päivitettävissä ainoastaan ohjelmistopäivityksellä ja mahdollistaa toiminnallisuuksien jatkokehittelyn.

Jatkossa verkkoelementit päivitetään 3GPP Release 99 -standardin kesäkuun 2001 version mukaisiksi. Verkon ohjelmistopäivitykset mahdollistavat kaupallisten 3G-verkkojen avaamisen päätelaitteille, jotka ovat maaliskuun 2001 tai sitä myöhempien versioiden mukaisia. Toimitetut ja asennetut verkkoelementit päivitetään säännöllisesti uusimmilla ohjelmistoversioilla.

Yhteyden muodostamisessa käytettiin Nokia 3G Mobile Services Switching Centre (MSC)
-keskusta, Nokia Radio Network Controller (RNC) -radioverkko-ohjainta, Nokia UltraSite WCDMA Supreme Indoor -tukiasemaa sekä ensimmäistä Nokian 3G -päätelaitetta.

"Vaikka olemme testanneet WCDMA-puheluita ja datansiirtoa testijärjestelmissä jo vuonna 1999, on nyt soitettu puhelu merkittävä virstanpylväs kaupallisen 3G-järjestelmämme päästä päähän
-toiminnallisuuden kehittämisessä", sanoo Nokia Networksin matkapuhelinverkoista vastaava johtaja J.T. Bergqvist.

"Tämä avaa oven nopealle edistykselle tulevina kuukausina. Kun 3G-järjestelmämme kaikki elementit on nyt menestyksekkäästi yhdistetty, voidaan tulevat kehitysaskeleet toteuttaa kaupallisiin järjestelmiin perustuen. Järjestelmäkehitys ja testausaktiviteetit vaikuttavat jatkossa suoraan niihin. Uskomme, että useat merkittävät operaattorit ottavat ensimmäiset 3G-verkot kaupalliseen käyttöön vuoden 2002 jälkimmäisellä puoliskolla, ja tämä saavutus on merkittävä askel 3G-verkkojen toteutuksessa aikataulujen mukaisesti", hän lisää.

"Ensimmäinen täydellinen puhelu WCDMA:sta GSM:ään soitettiin käyttäen Nokian kaksitoimisen GSM/WCDMA -puhelimen ensimmäistä kaupallista versiota", sanoo Nokia Mobile Phonesin teknologiajohtaja Yrjö Neuvo. "3G-päätelaitteidemme kehitys etenee aikataulun mukaisesti. Arvioimme Nokian ensimmäisten GSM/WCDMA-puhelinten tulevan markkinoille vuoden 2002 jälkipuoliskolla."

"Nyt tehty ensimmäinen 3G-äänipuhelu on merkittävä askel Soneran 3G-verkkojen ja palvelujen kehittymisen kannalta. On hyvin vaikuttavaa nähdä ensimmäistä kertaa 3GPP Release 99 standardin mukaisen verkkojärjestelmän ja päätelaiteen toimivan yhdessä ilman simulaattoreita tai kokeellisia laitteita", sanoo johtaja Mika Matturi Sonerasta.

"Tämä on hyvin tärkeä todiste Nokian UMTS -laitteiden kehittyneisyydestä ja vahvistaa, että 3G verkkomme on toteutettavissa aikataulun mukaisesti," sanoo johtaja Kari Partanen Radiolinjasta.
Lisätietoja antavat:

Nokia Networks,
Viestintäosasto
Puh. 07180 38195

Nokia Mobile Phones
Viestintäosasto
Puh. 07180 08000

www.nokia.com