Nokia, IBM, Luottokunta ja Radiolinja pilotoivat uutta langatonta wallet-maksusovellusta ja WIM-teknologiaa


Nokia ilmoitti tänään langatonta kaupankäyntiä koskevasta yhteistyöstään IBM:n, Luottokunnan ja Radiolinjan kanssa. Yritykset aloittavat yhdessä kokeilun, joka mahdollistaa vaivattomat, helppokäyttöiset ja turvalliset korttimaksut uuden langattoman sovelluksen avulla. Kokeilulla yritykset haluavat osoittaa sitoutumistaan langattoman maksamisen konseptiin ja WIM (Wireless Identity Module)-teknologiaan.

Yhteistyön tarkoituksena on esitellä kuluttajille uusi tapa maksuliikenteen hoitamiseksi helposti ja turvallisesti. Uutta maksusovellusta voidaan käyttää ikäänkuin langattomana kukkarona tilisiirtoihin ja kanta-asiakastiedon välittämiseen, ja WIM-teknologian avulla huolehditaan maksutapahtumien kiistämättömästä hyväksymisestä. Kokeilussa käytetään Nokian matkapuhelimia, jotka on varustettu maksusovelluksella ja WIM-toiminnoilla sekä Radiolinjan GSM SIM/WIM-kortilla. WAP Forumin WIM-spesifikaatioiden mukainen sirukortti tukee matkapuhelinten standardoituja avaintoimintoja ja mahdollistaa sähköisen allekirjoituksen käytön.

Luottokunta toimittaa kauppiaille kokeilussa tarvittavan Digitaalisen Maksupääte -palvelun. Digitaalinen Maksupääte hyväksyy Radiolinjan WPKI:n (Wireless Public Key Infrastructure) välittämät sähköiset allekirjoitukset samanaikaisesti Internetin WAP-kauppapaikoilta saapuvien luottokorttimaksujen valtuutuksien kanssa. Luottokunta on kehittänyt palvelun yhdessä Suomen IBM:n kanssa. IBM tarjoaa maksukokeilussa tarvittavan infrastruktuurin ja toimii kokeilun järjestelmäintegraattorina. Verkko-operaattori Radiolinja toimittaa SIM/WIM-sirukortit ja varmennetietokannan, sekä toimii luotettuna kolmantena osapuolena.

Osapuolet valitsevat parhaillaan sopivia kauppiaita mukaan kokeiluun, joka alkaa Suomessa loppuvuoden aikana. Alkava kokeilu osoittaa yritysten suuntautuvan yhä enemmän yhteistyössä suunniteltujen päästä-päähän -ratkaisujen kehittämiseen. Toimivien langattomien markkinapaikkojen rakentamiseen osallistuvat samoja teknologioita tukevat erilaiset osapuolet kuten operaattorit, pankit, järjestelmätoimittajat ja laitevalmistajat.

Nokia esitteli tänään langattoman wallet-maksusovelluksen Nokia 6310 -puhelimella Mobile Commerce World Europe 2001 -konferenssin yhteydessä Lontoossa.

Nokia on johtava langattoman tulevaisuuden rakentaja. Kokemus ja innovatiivisuus sekä käyttäjäystävälliset tuotteet ja turvalliset ratkaisut ovat tehneet yhtiöstä maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan ja yhden johtavista matkapuhelin-, kiinteiden ja IP-verkkojen toimittajista. Nokian tavoitteena on parantaa yritysten tehokkuutta ja rikastuttaa ihmisten jokapäiväistä elämää yhdistämällä langattomuuden edut Internetiin. Nokialla on laaja omistajapohja ja sen osake on listattu kuudessa pörssissä.

IBM Corporation on maailman suurin tietotekniikkayritys, joka kehittää ja markkinoi alan palveluja, ratkaisuja, laitteistoja ja ohjelmistoja. IBM Corporationin liikevaihto oli vuonna 2000 88,4 miljardia dollaria ja yhtiön palveluksessa on 316 000 työntekijää 164 maassa.

LUOTTOKUNTA on pankkien ja kaupan yhdessä omistama luottolaitos ja ostovoiman välittäjä. Päätuotteita ovat Visa- ja Business Eurocard -korttipalvelut sekä Lounassetelit. Luottokunta tarjoaa kaupalle maksutapahtumien vastaanottopalveluita Visa-, Visa Electron-, Eurocard/MasterCard- sekä Maestro-korteille. Luottokunnan kokonaisvaihto viime vuonna oli 19,4 Mrd markkaa.

Vuonna 1988 perustettu Oy Radiolinja Ab avasi GSM-verkkonsa ensimmäisenä maailmassa vuonna 1991. Radiolinja on langattomaan matkaviestintään keskittynyt operaattori, joka tarjoaa digitaalisia matkaviestinpalveluja yksityisille ja yrityksille. Radiolinja tuottaa ja aktiivisesti kehittää erilaisia mobiilipalveluja, jotta suomalaiset voisivat viestiä ajasta ja paikasta riippumatta. Radiolinja-konserniin kuuluvat mm. Oy Radiolinja Ab, tytäryhtiöt Radiolinja Eesti AS, UAB Radiolinja, SIA Radiolinja Latvija ja Ecosite Oy. Konsernin liikevaihto vuonna 2000 oli 614 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä yli 1000. Radiolinja on osa Elisa-konsernia.

Lisätietoja:
Nokia Mobile Phones
Viestintäosasto
Puh. 07180 08000
www.nokia.fi
www.nokia.com