"Verbeterd voorraadbeheer vergroot winst tijdens actieweken in retail"


Zaandam, 23 november 2001 - Het voorraadbeheer van winkels en distributiecentra in retail kan worden verbeterd om lege schappen tijdens èn te grote restvoorraden na afloop van promoties te voorkomen. De maatregelen die hiervoor nodig zijn variëren van spreiding van actieproducten over regionale en landelijke distributiecentra tot een verder geautomatiseerd en beter ondersteund bestelproces.

Marcel van der Wurff, afgestudeerd aan de Technische Universiteit van Eindhoven bij de Faculteit Industrial Engineering en Management Science, beschreef deze maatregelen in zijn scriptie 'Promotional DC Replenishment: riding the wave of explosive demand', waarmee hij vandaag de Ahold Award 2001 won. Hij ontving de prijs in Zaandam uit handen van Jacques Schraven, voorzitter van VNO/NCW. Aan de Award is een bedrag verbonden van Euro 5.000 en een studiereis naar de supermarkten van Ahold in de Verenigde Staten.

Volgens de jury was de scriptie van Van der Wurff 'praktisch, technisch hoogstaand en van internationale waarde.' Schraven prees daarnaast de overige kandidaten voor het feit dat ze niet ervoor schroomden actuele en omvangrijke problemen aan te pakken: 'Ze dragen daarbij oplossingen aan, waar door de wol geverfde adviesbureaus zich zeker niet voor zouden schamen'.

Gastspreker Pieter Winsemius van McKinsey & Company sprak over de kenmerken van een open netwerk als een van de drijvende krachten achter succesvolle ondernemingen. Hij legde uit dat 'ondernemingen die voldoen aan de wensen van de medewerkers op het gebied van zelfsturing en verbondenheid veelal de bedrijven zijn die erin slagen het kennisniveau binnen de organisatie op peil te houden. Persoonlijke idealen van de medewerker moeten overeenstemmen met de doelstellingen van hun onderneming.'

De Ahold Award is in 1995 ingesteld en beoogt onderwijs in èn onderzoek naar de detailhandel en foodservice te stimuleren. De jury ontving dit jaar opnieuw een groot aantal scripties van net-afgestudeerden aan het hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs.



Attachments

Ahold Award