Active Biotech tecknar licensavtal med Oxigene kring benzamidpatent


Active Biotech tecknade 1999 ett samarbetsavtal med Oxigene, som innebar att Active Biotech skulle utvärdera en rad av Oxigenes benzamidsubstanser. Detta forskningssamarbete har resulterat i ett antal lovande produktkandidater inom Active Biotechs forskningsprogram för vidareutveckling av dessa substanser.

Avtalet rör patent som täcker substanser inom Active Biotechs forskningsprogram, Oxigenes produkt Declopramide ingår ej.

"Vi har beslutat att fokusera Oxigenes forskning och utveckling helt och hållet på vår vaskulär targeting teknologi-plattform" säger Björn Nordenvall, VD Oxigene. Active Biotech har inte bara utvecklat expertkunskap kring benzamidsubstanserna utan även påvisat potentialen hos dessa i en rad olika sjukdomstillstånd. Vi är väldigt glada över att de vill fortsätta utvecklingen av dessa substanser."

"Detta område harmonierar väl med vår kärnkompetens inom autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar, där Active Biotech har ett FoU-program som gjort snabba framsteg. Avtalet med Oxigene stärker betydligt vårt patentskydd inom detta område", säger Tomas Leanderson, Forskningschef Active Biotech.

Lund den 26 november 2001
Active Biotech AB (Publ)

Sven Andréasson
Verkställande direktör

OXiGENE är ett internationellt bioteknikbolag, världsledande inom området vaskulär targeting, d.v.s. produkter som förstör blodkärlen till cancertumörer och som dessutom kan användas mot vissa typer av blindhet. Utifrån sitt flaggskepp av Combretastatin-produkter för vaskulär targeting, utvecklar OXiGENE en rad olika innovativa produkter för att bekämpa dessa sjukdomstillstånd. Företagets mål är att inlicensiera nya läkemedel från akademiska partners, samt att utveckla nya produkter som kan förbättra effektiviteten hos traditionell cancerbehandling, och att introducera innovativa terapier som kan bekämpa cancer och andra sjukdomar.

Active Biotech är ett bioteknikföretag fokuserat på forskning och utveckling av läkemedel. Företaget har en stark forskningsportfölj med fokus i första hand på autoimmuna/inflammatoriska sjukdomar och cancer. Huvudprojekten innefattar unika substanser med immunmodulerande egenskaper(SAIK), avsedda för behandling av bl.a. multipel skleros, samt ett nytt koncept för behandling av cancer(TTS).

Active Biotech AB
Box 724, 220 07 Lund
Tel 046-19 20 00
Fax 046-19 20 50
e-post info@activebiotech.com