Telenors kulturpris til forfatteren Ingvar Ambjørnsen


Juryen for Telenors kulturpris har enstemmig tildelt Ingvar Ambjørnsen prisen for 2001. I sin begrunnelse viser juryen bl.a. til at Ingvar Ambjørnsen spenner over er vidt spekter i sitt forfatterskap og kommuniserer til lesere i alle samfunnslag. Som barne- og ungdomsbokforfatter har han nådd lesere i alle aldre. Som outsidernes dikter er han blitt talerør for ellers marginaliserte grupper. Flere av hans bøker er blitt filmatisert og dramatisert og er utgitt på flere språk.

Ingvar Ambjørnsen debuterte midt på 70-tallet med diktsamlingen Pepsikyss som han utga på eget forlag. Gjennombruddet kom med romanen Hvite niggere (1986) der han gir stemme til de outsiderne som preget de motkulturelle miljøene i Norge på 70-tallet.

Outsidere er hovedpersoner også i de fire romanene om Elling som Ambjørnsen utga på 90-tallet. Med Elling-bøkene har forfatteren klart å gjøre skildringer av psykiatriske grensetilfeller til folkelesning. Bøkene om Elling har vært viktige bidrag til å øke nordmenns aksept for psykiske lidelser. Publikumssuksessen til teateroppsetningen og filmen om Elling er klare bevis på dette.

Telenors kulturpris "Grenseløs kommunikasjon" deles hvert år ut til personer som har gjort en spesiell innsats for norsk kulturliv. Kulturprisen skal gå til skapende, utøvende eller formidlende virksomhet innen eller på tvers av flere kunstneriske uttrykksformer. Prisen er i år delt ut av stedfortredende konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas.

Telenors kulturpris deles i år ut for syvende gang. Tidligere prisvinnere er skuespiller Svein Tindberg, billedkunstner Wenche Øien, koreograf Kjersti Alveberg, sanger og komponist Kari Bremnes, forfatter og filmregissør Torun Lian og skuespiller Juni Dahr. Juryen har bestått av representanter fra norsk kulturliv og Telenor; Bjørn Kruse, Håvard Rem, Line Rosvoll, Stein Roger Bull og Oda Nesbye. Kunsthistoriker Kirsten Røvig Håberg er juryens formann.