Rekordresultat for Telenor


Den underliggende driften har vært god gjennom 2001. Driftsinntektene eksklusive salgsinntekter økte i fjor med 11 prosent til 40,6 milliarder kroner. Det er i første rekke fastnettvirksomheten og mobilvirksomheten som bidrar til et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 9,5 milliarder kroner justert for spesielle poster. Dette er en økning på 11 prosent fra året før.

Telenor har hatt salgsgevinster på 26,4 milliarder kroner før skatt gjennom salg av konsernets eierandeler i VIAG Interkom og Esat Digifone samt salg av Telenor Media. Samtidig har Telenor foretatt nedskrivninger på i alt 16 milliarder kroner, i hovedsak i form av goodwill. De største nedskrivingene var Sonofon med 7,5 milliarder i andre kvartal og DTAC/UCOM med 3,4 milliarder i fjerde kvartal. Som følge av salgene er Telenors balanse vesentlig styrket. Ved utgangen av 2001 var netto rentebærende gjeld 13,2 milliarder kroner, en reduksjon i løpet av året på 27 milliarder kroner.

Telenor investerte i 2001 for i alt 18,8 milliarder kroner. Den største enkeltinvesteringen var i det malaysiske mobilselskapet Digi.Com med 3,2 milliarder kroner. I februar i år overtok Telenor de resterende aksjene i det ungarske mobilselskapet Pannon GSM for 8,2 milliarder kroner slik at konsernet nå eier 100 prosent av selskapet. Telenors relative andel av abonnenter i mobilselskaper konsernet har eierandeler i utgjør etter dette 8,6 millioner abonnenter.

I forbindelse med et svekket marked for IT-relatert virksomhet i fjor høst, ble det satt i verk en rekke tiltak som blant annet redusert bruk av konsulenter, bemanningsreduksjoner, innføring av stillingsstopp og reduksjon i reisekostnader. Et mer gjennomgripende program for operasjonell effektivisering har som mål at Telenors kostnadsbase i 2004 skal være redusert med brutto fire milliarder kroner i forhold til kostnadsbasen for 2001.

"Vi er fornøyd med den posisjon Telenor har opparbeidet både nasjonalt og internasjonalt. Den internasjonale mobilporteføljen har et betydelig vekstpotensiale og den norske mobil- og fastnettvirksomheten har en fortsatt solid resultatutvikling. Vi vil fortsette arbeidet med effektivisering og kostnadsreduksjoner i alle deler av organisasjonen. Dette forventer vi vil gi god effekt på kommende års resultatutvikling," sier konsernsjef Tormod Hermansen.


Til redaksjonen:
Rapporten for 4. kvartal er i sin helhet lagt ut på www.telenor.no/ir
Her finnes også presentasjoner som brukes under pressekonferansen. Disse vil bli gjort tilgjengelig fra ca. kl 1000.