Orion förvärvar aktiemajoriteten i Kronans Droghandel


Orion-yhtymä Oyj förvärvar aktiemajoriteten i Sveriges näst största läkemedelsdistributör Kronans Droghandel AB (KD). Säljare är svenska private equity-bolaget Ratos AB och engelska 3i. Avtalet ingicks den 11 april 2002. Den slutliga affären förutsätter dock konkurrensmyndigheternas godkännande och att vissa andra villkor i avtalet blir uppfyllda. Priset på förvärvet är cirka 61 milj. euro och kommer att justeras före den slutliga affären.

De nu förvärvade aktierna utgör 58,3 % av KDs aktiestock. Tillsammans med Orions redan befintliga 10,6% stiger Orions ägarandel i KD till 69 %. Före affären har KD sålt sitt förlusttyngda norska dotterbolag Holtung as till den brittiska läkemedelsdistributören Alliance UniChem Plc.

Aktiemajoriteten i KD är en naturlig följd av att Orion-koncernen önskar utvidga sin verksamhet inom läkemedelsdistributionen i Sverige. Orion-koncernens dotterbolag Oriola Oy, som är Finlands näst största läkemedelsgrossist, marknadsför redan nu dentalprodukter i Sverige och har även gjort förberedelser för att starta läkemedelsdistribution.

- Förvärvet gör att både Oriola och KD bättre än tidigare kan tillmötesgå läkemedelsbolagens distributionskrav i Finland, Sverige och Baltikum. Dessutom kan vi erbjuda allt mera kvalificerade varuleveranser till apotek och sjukhus, säger Seppo Morri, VD för Oriola Oy.

- Vi har köpt majoriteten i KD med syfte att bilda en nordiskt sett stor partihandelsgrupp för distribution av läkemedel och hälsovårdsprodukter samtidigt som vi förstärker Orions strategiska ställning som produktleverantör i hälso- och sjukvårdsbranschen, förklarar Orions koncernchef Jukka Viinanen. Han understryker emellertid att det inte rör sig om en ändring av koncernens strategi.
- Kärnan i Orion-koncernen är fortfarande läkemedelsenheten Orion Pharma. Arrangemanget betyder inte någon förflyttning av koncernens strategiska fokus. Vi anser det ändå viktigt att öka Oriolas och KDs värde inom koncernen, framhåller Jukka Viinanen.

Kronans Droghandels VD Ralph Nilsson ställer sig positiv till KDs och Oriolas framtidsutsikter:
- Vi känner Orion och Oriola väl sedan tidigare och välkomnar Orion som ny huvudägare till KD. I och med att Orion utökar sitt ägande förstärks Oriolas och KDs branschprofil vilket ger båda företagen goda förutsättningar att också i konkurrens med de stora europeiska distributörerna hävda sig på sina marknader.

KD och Oriola kommer att fortsätta som självständiga bolag men samtidigt dras nytta av de synergieffekter som de båda företagen kan uppnå tillsammans. Orion vill skapa en aktör inom distribution av läkemedel och hälsovårdsprodukter på den nordiska marknaden som med hjälp av sin ekonomiska styrka och konkurrenskraft också kan bli marknadsledande i både Finland och Sverige.

- Såväl Oriola som KD är ekonomiskt sunda i sin kärnverksamhet och dessutom väl trimmade. KD har en stark ställning på den svenska marknaden och erbjuder ett kvalificerat underlag för förstärkningen av vår verksamhet inom medicintekniska produkter och sjukvårdslogistik i Sverige, berättar koncernchef Jukka Viinanen. - Ett av de områden som tyngt KD försvann då Holtung nyligen såldes. Vad gäller KDs nya affärsområden vill vi först analysera risker och möjligheter innan vi fattar beslut om hur dessa skall vidareutvecklas.

Mandatum & Co Ab agerar som ekonomisk rådgivare för Orion.

Orion-yhtymä Oyj

Jukka Viinanen
VD, koncernchef

Pauli Torkko
Vice VD


Kontaktpersoner, tillgängliga efter kl 11 finsk tid:
Jukka Viinanen, VD, koncernchef, Orion-koncernen, Esbo, Finland, telefon +358 10 429 3710
Seppo Morri, VD, Oriola Oy, Esbo, Finland, telefon +358 10 429 2211
Ralph Nilsson, VD, Kronans Droghandel AB, Mölnlycke, Sverige, telefon +46-31-88 70 51
Arne Karlsson, VD, Ratos AB, Stockholm, Sverige, tel. +46 8 700 1700.


Presskonferens i Helsingfors 12.4.2002 kl. 10.30

En presskonferens arrangeras av Orion i Helsingfors fredagen den 12 April 2002 kl. 10.30 lokal tid. Address: Hotel Palace, Konferenssalen, Södra kajen 10, 10. våningen, Helsingfors.


Bakgrundsinformation:

Tre läkemedelsgrossister och distribution via en kanal i Finland och Sverige

Partihandeln med läkemedel till apotek och sjukhus i Sverige och Finland sker enligt ett sk. enkanalssystem, vilket i stort sett innebär att produkterna från en läkemedelstillverkare distribueras av en och samma distributör. I Sverige finns det två läkemedelsdistributörer: Tamro (marknadsandel 53 %),och Kronans Droghandel (47%), och försäljningen av läkemedel till konsumenterna sker helt och hållet genom det statsägda Apoteket AB. I Finland finns det tre distributörer: Tamro (marknadsandel 49 %), den av Orion-koncernen ägda Oriola (32 %) och Kronans Droghandels dotterbolag KD Tukku (19 %). I Finland är apoteksväsendet i privat ägo.


Kronans Droghandel
www.kronans-droghandel.se

Kronans Droghandel AB har i 95 år verkat som distributör till Sveriges apotek samt övrig hälso- och sjukvård. Numera omfattar verksamheten även sjukvårdslogistik och hemdistribution av inkontinensartiklar för kommuner och landsting. Företaget har sitt säte i Mölnlycke, västra Sverige. Bolaget har omkring 460 anställda. KD's andel av läkemedelsdistributionen i Sverige år 2001 var 47 %. I Finland är KD verksamt genom dotterbolaget KD Tukku Ab som etablerades 1999. Efter aktieförvärvet från Ratos och 3i kommer Orions andel i KD att uppgå till 69 %. MSD och Pfizer äger 12,5 % båda. Resten fördelas mellan bl.a. Astra, Organon och Pharmacia.


Orion
www.orion.fi

Orion är Finlands ledande koncern för läkemedel och hälsovårdsprodukter. Den näst största enheten i koncernen är Oriola som koncentrerar sig på läkemedelsdistribution och partihandel och marknadsföring av medicintekniska produkter i Finland och Baltikum. I Sverige är Oriola verksam som marknadsförare av dentalprodukter. Orion-koncernens omsättning år 2001 var 970,8 Me. Oriolas fakturering uppgick till 622,8 Me och omsättningen till 329,3 Me.

Hela pressmeddelandet inklusive tabeller kan laddas ner från medföljande länk.

Attachments

Orion förvärvar aktiemajoriteten i Kronans Droghandel