Aktiviteter
Den mest betydningsfulle begivenhet i kvartalet var signeringen 22. januar av produktiserings- og lisensavtalen for prosess- og produktutvikling med Intel. Denne avtalen erstattet de tidligere avtalene med Intel fra 1999 og 2001. De grunnleggende betingelser og vilkår forble uendret. Arbeidet som avtalen omfatter er tidsmessig planlagt å vare inn i 2003, og består av prosessutvikling for å etablere en produksjonsmetode som kan anvendes til volumproduksjon i industriell skala og design av et kommersialiserbart produkt.
Opticom gjennomførte en privat plassering av aksjer 23. januar 2002 for å finansiere sine utvidede forpliktelser overfor Intel, og innhentet NOK 312 millioner før omkostninger. I lys av markedsforholdene og andre selskapers vanskeligheter med å innhente kapital det siste året, anser vi dette som en sterk prestasjon og er takknemlige overfor investorene for deres tiltro til selskapet.
Opticom konsernregnskap
TFE rapporterte inntekt på NOK 4,2 millioner i kvartalet, sammenliknet med NOK 5,4 millioner i foregående kvartal. Inntekten gjaldt prosjektleveranser til Intel i henhold til produktiserings- og lisensavtalen for prosess- og produktutvikling. Leveransene følger tidsplan.
Driftskostnadene var NOK 24,4 millioner i kvartalet, på linje med foregående kvartal. Kostnadene er NOK 10,0 millioner større enn første kvartal i fjor, i hovedsak fordi bemanningen innen forsknings- og utviklingsaktiviteter økte vesentlig i løpet av 2001. Avskrivning og nedskrivning økte til NOK 14,6 millioner i kvartalet, sammenliknet med NOK 12,6 millioner i det foregående kvartalet og NOK 7,6 millioner i første kvartal 2001. Denne økningen avspeiler veksten i TFEs eiendeler i perioden og at avskrivning av anlegg og utstyr i Linköping starter når det tas i bruk.
Selskapet aktiverer direkte eksterne og interne forsknings- og utviklingsutgifter som er brukt til å skape ny kunnskap som igjen blir en del ev selskapets immaterielle rettigheter (Engelsk: intellectual property, IP), mens kostnaden for leveranser med tilhørende inntekt resultatføres.
Aktivering av intern forsknings- og utviklingsinnsats vises som en kostnadsreduksjon, og utgjorde NOK 10,2 millioner i kvartalet, som er mindre enn gjennomsnitt for 2001. Denne reduksjonen avspeiler at en stor andel av forsknings- og utviklingsorganisasjonen nå arbeider på leveransene som Intel betaler for. I gjennomsnitt vil om lag 25% av TFEs ressurser egnes til arbeid med Intel-leveransene i 2002.
Forskning og utvikling som kjøpes eksternt aktiveres direkte, og går ikke via resultatoppstillingen. Eksterne kjøp av forskning og utvikling var lavere i første kvartal 2002 enn i tidligere perioder, fordi TFE nå kan utføre de fleste oppgaver i egen regi. Dette kan variere over tid, avhengig av volum og hva slags problemstillinger som bearbeides.
Resultatene fra Opticoms tilknyttede selskap innen Internett-teknologi, Fast Search & Transfer (FAST), offentliggjøres av FAST. FASTs resultat har ingen kontantvirkning for Opticom. Det er verd å merke seg, og både imponerende og oppmuntrende, at FAST rapporterte et netto perioderesultat for første kvartal 2002 på USD 650 tusen (etter norske regnskapsregler). Opticoms netto inntekt på investeringen i FAST var NOK 83,6 millioner i første kvartal 2002. NOK 1,8 millioner av dette er Opticoms andel av FASTs nettoresultat for perioden, mens resten i hovedsak er Opticoms gevinst ved utvanning på grunn av den private plasseringen som FAST gjennomførte i februar. Opticom deltok ikke i denne og ble utvannet fra 33,8 til 30,7% eierandel. De nye aksjene i FAST ble utstedt til høyere pris enn Opticoms balanseførte verdi, og gir dermed en regnskapsmessig gevinst og 28% utsatt skatteforpliktelse for Opticom.
Så godt som hele skattekostnaden i kvartalet (så vel som i 2001) er utsatt skatt på gevinst ved utvanning i FAST. Denne skatten vil bare bli betalbar i tilfelle Opticom selges FAST-aksjene, noe det ikke er utsikt til.
Investering i driftsmidler i første kvartal 2002 var NOK 6,4 millioner, som er relativt lite sammenliknet med gjennomsnittet i 2001 som var over 20 millioner i kvartalet. Det meste av utstyret omfattet av første byggetrinn av anlegget i Linköping ble tatt i bruk innen utgangen av 2001, og de resterende enheter kom på plass i løpet av første kvartal 2002. Samlet investering utgjør om lag NOK 100 millioner. For tiden vurderes visse tilleggsinvesteringer for å kunne håndtere oppgaver i tilknytning til Intel-prosjektet og å arbeide med andre oppdrag.
Kontantstrømmen i kvartalet var pluss NOK 245,0 millioner, fordi den private plasseringen i januar innbrakte NOK 300,1 millioner netto etter omkostninger. Kontantbeholdningen er svært sunn, og tilstrekkelig for planlagte investeringer og drift. Konsernet har ingen finansiell gjeld, og har ikke til hensikt å oppta finansielle lån.
Ved utgangen av kvartalet hadde konsernet 75 ansatte - uendret fra utgangen av 2001. Antallet forventes å være stabilt på dette nivå.
8. mai 2002
Thomas Fussell
Styreformann