Statspapper för alla - på proffsens villkor


Det här innebär att gruppen av investerare blir bredare. En effektivare distributionskanal via internet kan på sikt ge lägre kostnader för Riksgäldskontorets försäljning av statspapper. Samtidigt öppnas en ny marknad för mindre placerare.
Privatpersoner och andra mindre placerare får delta direkt i Riksgäldkontorets auktioner av statspapper. De får auktionens genomsnittsränta, dvs. genomsnittet av de stora placerarnas bud. Köpet är helt utan avgifter.
 
Lägsta volym för att delta är 25 000 kronor och det högsta är fem miljoner kronor per auktion. Den första auktionen hålls den 18 september.
 
Den som vill delta i en auktion måste anmäla sig som internetkund på www.rgk.se tidigast den 26 augusti och senast två veckor före auktionen den 18 september. Däremot kan köparen vänta till en timme före auktionen med att lägga sitt bud via internet. Den som köper statspapper får sitt innehav registrerat via VPC. Den som vill sälja ett statspapper i förtid gör det via SOX på börsen.
 
De senaste fyra åren har räntesparandet med rörlig ränta ökat kraftigt och räntesparande med bunden ränta minskat. Den som placerar 100 000 till   5 % ränta får efter 10 år ut drygt 160 000 kronor. Om beloppet placerats till 3 % ränta hade avkastningen blivit 30 000 kronor lägre. För den som vet att placeringen ska vara i flera år ger bunden ränta oftast en högre avkastning.
 
Mer information finns i den bifogade broschyren Statspapper för alla.
 
Frågor besvaras av:
Thomas Franzén, riksgäldsdirektör, telefon 08 613 4651
Erik Thedéen, chef Marknad och skuldförvaltning,
telefon 08 613 4646
Marja Lång, informationschef, telefon 08 613 4654

Attachments

Statspapper för alla