RTT on avannut IP Datacast –koeverkon Helsingissä


 
Suomen merkittävimpien mediatalojen, teleoperaattoreiden ja verkkoteknologiayhtiöiden muodostama Radio- ja Televisiotekniikan Tutkimus RTT Oy (RTT) on avannut pääkaupunkiseudulla toimivan koeverkon. Verkko on niin sanottu IP Datacast -lähetysverkko (IPDC). Sen avulla voidaan digitaalista televisiolähetystekniikkaa käyttäen lähettää kannettaviin päätelaitteisiin Internet- eli IP-pohjaista dataa suurella, jopa 12 Mbit/s nopeudella. IPDC-verkko mahdollistaa suurta siirtonopeutta vaativien datapalvelujen langattoman lähetyksen suurelle käyttäjäkunnalle yhtäaikaisesti myös liikkuvissa vastaanottimissa. Samanaikaisesti usealle tai kaikille tilaajille lähetettävät mobiilit datapalvelut ovat osa kehitystä, jonka digi-tv -teknologia ja siihen liittyvä taajuuksien tehokas käyttö tuo tullessaan. Mobiilit datapalvelut on nähtävä yhtenä potentiaalisena palvelumuotona kansallista ja kansainvälistä lainsäädäntöä ja taajuuksien käyttöä valmisteltaessa.
 
RTT tutkii koeverkon avulla IPDC-tekniikan ja -palvelujen toimintaa erilaisilla kannettavilla päätelaitteilla, alkuvaiheessa tietokoneilla ja niihin kytketyillä lisälaitteilla. Varsinaisia kannettavia IPDC-tekniikkaa sisältäviä päätelaitteita ei ole vielä kaupallisesti saatavilla.  Koska lähetykset ovat puhtaasti IP-datamuotoisia, ei tv-katseluun tarkoitetuilla digiboxeilla tai digi-tv -vastaanottimilla voida vastaanottaa IPDC-palveluja.
 
IPDC-tekniikkaa ja -palveluja on alettu tutkia niin Suomessa kuin monissa muissakin maissa. Tyypillisiä palveluja voivat olla samanaikaisesti usealle tilaajalle lähetettävät Internet-muotoiset video-ohjelmavirrat (video streaming), joita nyt voi katsella esim. kannettavalla tietokoneella, tai erilaisten tiedostojen siirto samanaikaisesti usealle vastaanottajalle (esim. online-sanomalehdet, pelit, video- ja äänitiedostot tai tietokoneohjelmistot).
 
Nyt avattu RTT:n koeverkko kattaa suuren osan Helsingin keskustaa muutaman kilometrin säteellä Pasilasta. Lisäksi koeverkossa on käytössä neljä eri puolille Helsinginniemeä sijoitettua toistinasemaa, joiden kunkin kantomatka on noin kilometrin luokkaa. Kiinteässä vastaanotossa IPDC-verkon toiminta-alue voi olla digi-tv -verkon tapaan jopa 50 kilometriä, mutta liikkuvaan vastaanottoon tarkoitetussa verkossa yhden lähettimen toimintasäde voi olla parhaimmillaan muutaman kilometrin suuruusluokkaa.
 
RTT on vuokrannut koeverkon ja sen tekniikan hankkeessa mukana olevalta Digitalta ja hankkinut lähetysjärjestelmän palvelinratkaisun Nokialta. Koejärjestelmän kustannukset ovat pienet. Kokeilun on määrä olla kolmivuotinen. Vastaavia maanpäällisiä IPDC-koelähetysverkkoja on käytössä mm. Saksassa ja suunnitteilla muissakin Euroopan maissa.
Tässä RTT:n vetämässä IPDC-projektissa ovat mukana alla mainitut mediatalot, teleoperaattorit ja verkkoteknologiayhtiöt. RTT on voittoa tavoittelematon kehitysyhtiö, jonka omistavat Nokia, Sonera, Teleste ja Yleisradio. Teknologian kehittämiskeskus TEKES on ollut osin rahoittamassa RTT Oy:n tutkimustoimintaa ja siten myös nyt koeverkon yhteydessä tapahtuvaa tutkimustyötä.
 
 
Lisätietoja antaa:
 
Nokia Ventures Organization
Viestintä
Puh. 07180 36413
 
Internet: www.rtt.tv