Van Lanschot Asset Management 'GIPS' gecertificeerd


Global Investment Performance Standards (GIPS) is een wereldwijde erkende standaard voor 'performance meting en presentatie' van vermogensbeheerders en is sinds 2000 van kracht. GIPS is de wereldwijde variant van de Amerikaanse AIMR standaard die reeds sinds begin jaren negentig voornamelijk in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Opdrachtgevers en potentiële cliënten stellen steeds hogere eisen aan de betrouwbaarheid van door vermogensbeheerders weergegeven rendementscijfers. Een internationaal erkende standaard waarin historische rendementscijfers op een objectieve, consistent berekende wijze worden gepresenteerd is dan ook een vereiste. Om GIPS gecertificeerd te worden is het noodzakelijk inzicht te verschaffen in de wijze waarop alle over de afgelopen vijf jaar aan cliënten gerapporteerde rendementscijfers zijn berekend. Daarnaast toetst de accountant of deze cijfers berekend zijn conform de door GIPS voorgeschreven regelgeving en controleert hij of de interne organisatie op het gebied van rendementsberekening op orde is.
 
Accountant Ernst & Young heeft Van Lanschot Asset Management over de invoering van GIPS geadviseerd en geverifieerd. "GIPS is niet alleen waardevol als externe graadmeter, maar minstens zo belangrijk als kwaliteitsbewaking van interne processen", legt Adriaan Peijnenburg, verantwoordelijk voor Marketing & Sales bij Van Lanschot Asset Management uit, "In de Verenigde Staten is 80% van de vermogensbeheerders AIMR-compliant. Als je daar niet aan de norm voldoet, wordt je niet eens uitgenodigd om mee te dingen naar een mandaat. Geloofwaardigheid is in onze branche essentieel. Pensioenfondsbestuurders kiezen voor zekerheid en als ze de keuze hebben uit twee gelijkwaardige partijen, dan geeft GIPS vaak de doorslag."
 
Voortdurend proces
Van Lanschot Asset Management is nu nog één van de weinige beheerders in Nederland die zich heeft gecertificeerd. Voldoen aan GIPS is echter een voortdurend proces. Na het behalen van de kwalificatie moet de certificaathouder op vijf relevante deelgebieden aan de gestelde criteria blijven voldoen: dit zijn reële waarde, calculatiemethodologie, composite constructie, toelichting en presentatie. De accountant zal jaarlijks een verificatie moeten uitvoeren om 'GIPS compliant' te blijven.
 
's-Hertogenbosch, 17 december 2002