Amer-yhtymä Oyj:n C-optio-oikeudet päälistalle


Amer-yhtymä Oyj:n vuonna 1998 liikkeeseen laskemat C-optio-oikeudet otetaan kaupankäynnin kohteeksi Helsingin Pörssin päälistalle 2.1.2003 ja yhdistetään A/B-optioihin.

 
C-optioita on yhteensä 340.000 kappaletta ja niiden merkintäaika alkaa 1.1.2003. Kukin optio-oikeus oikeuttaa sen haltijan merkitsemään yhden Amer-yhtymä Oyj:n osakkeen. Merkintähinta optio-oikeudella on tällä hetkellä 16,65 euroa osakkeelta. Merkintähintaa vähennetään vuosittain jaettavilla osingoilla.
 
Amer-yhtymän vuoden 1998 optio-ohjelman A-optio-oikeudet otettiin kaupankäynnin kohteeksi Helsingin Pörssin päälistalle 25.6.2001. B-optiot otettiin listalle ja yhdistettiin A-optio-oikeuksiin 11.1.2002. A-, B- ja C-optioiden merkintäaika päättyy 31.3.2004. Vuoden 1998 optiot liitettiin arvo-osuusjärjestelmään vuonna 2001.
 
 
LIITE
Vuoden 1998 optio-oikeuksien ehdot
 
LIITE
 
I OPTIO-OIKEUKSIEN EHDOT
 
1. Optio-oikeuksien määrä
 
Optio-oikeuksia annetaan 850.000 kappaletta. jotka oikeuttavat merkitsemään enintään 850.000 Amer-yhtymä Oyj:n A-osaketta.
 
2. Optiotodistukset
 
Amer-yhtymä Oyj antaa nimetylle henkilölle asetettuja optiotodistuksia enintään 850.000 kappaletta, joista 255.000 merkitään kirjaimella A, 255.000 kirjaimella B ja 340.000 kirjaimella C.
 
Yhtiö lähettää option saajille kirjallisen ilmoituksen optio-oikeuksien antamisesta. Yhtiö säilyttää optiotodistukset osakkeiden merkintäajan alkamiseen saakka. Optionhaltijalla on oikeus saada haltuunsa optiotodistukset, kun merkintäaika niiden osalta alkaa.
 
3. Optioiden suuntaaminen
 
Optio-oikeudet annetaan osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta poiketen Amer-konsernin työsuhteisille avainhenkilöille ja Amer-yhtymä Oyj:n tytäryhtiölle. Osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta ehdotetaan poikettavaksi, koska optio-oikeudet on tarkoitettu osaksi avainhenkilöiden kannustusjärjestelmää.
 
4. Optio-oikeuksien jakaminen
 
Hallitus päättää optio-oikeuksien jakamisesta. Hallituksen päättämälle Amer-yhtymä Oyj:n tytäryhtiölle annetaan optio-oikeuksia siltä osin, kuin niitä ei jaeta Amer-yhtymä Oyj:n avainhenkilöille.
 
5. Optiotodistusten luovuttaminen ja tarjoamisvelvollisuus
 
Optiotodistukset ovat vapaasti siirrettävissä, kun osakemerkinnän aika niiden osalta on alkanut. Hallitus voi edellä sanotusta poiketen kuitenkin antaa luvan optiotodistuksen luovuttamiseen aikaisemminkin.
 
Mikäli merkitsijän työsuhde Amer-konserniin päättyy muusta syystä kuin eläkkeelle jäämisen tai kuoleman johdosta ennen 1.1.2003, on hänen viipymättä tarjottava yhtiölle vastikkeetta sellaiset optiotodistukset, joiden osalta kohdan II.2. mukainen osakemerkinnän aika ei työsuhteen päättymispäivänä ollut alkanut.
 
Amer-yhtymä Oyj:n tytäryhtiö ei saa käyttää optio-oikeuksia osakemerkintään, eikä luovuttaa niitä muille, kuin yhtiön konserniin kuuluville avainhenkilöille hallituksen päättämällä tavalla.
 
II OSAKEMERKINNÄN EHDOT
 
1. Oikeus uusien osakkeiden merkintään
 
Kukin optiotodistus oikeuttaa sen haltijan merkitsemään yhden (1) kahdenkymmenen (20) markan nimellisarvoisen Amer-yhtymä Oyj:n A-osakkeen. Amer-yhtymä Oyj:n osakepääoma voi nousta merkintöjen seurauksena enintään 850.000 uudella osakkeella eli enintään 17.000.000 markalla.
 
2. Osakkeiden merkintä ja maksu
 
Osakkeiden merkintäaika alkaa
 
Optiotodistuksella A 1.1.2001
Optiotodistuksella B 1.1.2002
Optiotodistuksella C 1.1.2003
 
Osakkeiden merkintäaika päättyy kaikilla optiotodistuksilla 31.3.2004.
 
Osakkeiden merkintä tapahtuu Amer-yhtymä Oyj:n pääkonttorissa ja mahdollisesti muussa myöhemmin ilmoitettavassa paikassa. Merkitsijän on luovutettava optiotodistus, jonka perusteella osakemerkintä tapahtuu. Osakkeet on maksettava merkittäessä.
 
3. Osakkeiden merkintähinta
 
Osakkeen merkintähinta on osakkeen vaihdolla painotettu keskikurssi Helsingin Arvopaperipörssissä 11.3. - 17.3.1998 lisättynä kymmenellä (10) prosentilla ja pyöristettynä lähimpään ylempään markkaan. Osakkeen merkintähintaa alennetaan 18.3.1998 jälkeen ja ennen osakemerkintää jaettavien osinkojen määrällä kunkin osingonjaon täsmäytyspäivänä. Osakkeen merkintähinta on kuitenkin vähintään osakkeen nimellisarvo.
 
4. Osakkeiden kirjaus
 
Merkityt ja täysin maksetut osakkeet kirjataan merkitsijän arvo-osuustilille.
 
5. Osakeoikeudet
 
Osakkeet oikeuttavat osinkoon siltä tilikaudelta, jonka kuluessa ne on merkitty. Muut osakeoikeudet alkavat osakepääoman korotuksen tultua merkityksi kaupparekisteriin.
 
6. Osakeannit, vaihtovelkakirjalainat ja optio-oikeudet ennen osakemerkintää
 
Mikäli yhtiö ennen osakemerkintää korottaa osakepääomaa uusmerkinnällä tai laskee liikkeeseen uusia vaihtovelkakirjalainoja tai optio-oikeuksia, on optiotodistuksen haltijalla sama tai yhdenvertainen oikeus osakkeenomistajan kanssa. Yhdenvertaisuus toteutetaan yhtiön hallituksen päättämällä tavalla siten, että merkittävissä olevien osakkeiden määriä, merkintähintoja tai molempia muutetaan.
 
Mikäli yhtiö ennen osakemerkintää korottaa osakepääomaa rahastoannilla, muutetaan merkintäsuhdetta siten, että optiotodistusten nojalla merkittävien osakkeiden suhteellinen osuus osakepääomasta säilyy muuttumattomana.
 
7. Oikeudet eräissä erityistapauksissa
 
Mikäli yhtiö ennen osakemerkintää alentaa osakepääomaansa, muutetaan optiotodistuksen haltijan merkintäoikeutta vastaavasti osakepääoman alentamispäätöksessä tarkemmin sanotulla tavalla.
 
Mikäli yhtiö ennen osakemerkintää asetetaan selvitystilaan, varataan optiotodistusten haltijalle tilaisuus käyttää merkintäoikeuttaan hallituksen asettamana määräaikana ennen selvitystilan alkamista.
 
Mikäli yhtiö päättää sulautua sulautuvana yhtiönä toiseen yhtiöön tai kombinaatiofuusiossa muodostuvaan yhtiöön tai jakautua, annetaan optiotodistuksen haltijalle oikeus merkitä osakkeet hallituksen asettamana määräaikana ennen sulautumista tai jakautumista. Tämän jälkeen merkintäoikeutta ei enää ole.
 
Mikäli yhtiö päättää hankkia omia osakkeitaan kaikille osakkaille tehtävällä tarjouksella, on option haltijalle tehtävä yhdenvertainen tarjous. Muissa tapauksissa omien osakkeiden hankkiminen ei edellytä toimenpiteitä yhtiöltä option haltijaa kohtaan.
 
Mikäli osakkeenomistajalle syntyy osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen tarkoittama lunastusoikeus muiden osakkeenomistajien osakkeisiin, varataan optioiden haltijoille oikeus merkitä yhtiön osakkeita kohdasta II.2. riippumatta kaikilla optiotodistuksillaan. Optiotodistuksen haltijalle tulee myös antaa osakkeenomistajien kanssa yhdenvertainen mahdollisuus myydä omia optiotodistuksiaan ja niillä merkittyjä osakkeita lunastajalle.
 
Osakkeen nimellisarvon muuttuessa siten, että osakepääoma säilyy ennallaan, muutetaan merkintäehtoja niin, että merkittävien osakkeiden yhteenlaskettu nimellisarvo ja yhteenlaskettu merkintähinta säilyvät ennallaan.
 
Yhtiön muuttuminen julkisesta osakeyhtiöstä yksityiseksi osakeyhtiöksi ei aiheuta muutoksia optio-oikeuksien ehtoihin.
 
8. Riitojen ratkaiseminen
 
Optio-oikeuksia koskevat riitaisuudet ratkaistaan välimiesmenettelyssä Keskuskauppakamarin välityslautakunnan sääntöjen mukaisesti.
 
9. Muut seikat
 
Yhtiön hallitus voi päättää optiotodistusten siirtämisestä arvo-osuusjärjestelmään myöhemmin ja ehtoihin tämän johdosta tehtävistä teknisistä muutoksista. Yhtiön hallitus päättää muista optio-oikeuksiin liittyvistä seikoista. Optio-oikeuksia koskevat asiakirjat ovat nähtävissä Amer-yhtymä Oyj:n pääkonttorissa Helsingissä.