AKER KVÆRNER - 2002: Beste resultat på fem år, forbedringsprogram i rute


OSLO, 3 MARS 2003: Til tross for vanskelige markeder leverte Aker Kværner i 2002 sitt beste resultat på fem år. Normalisert driftsoverskudd før goodwillavskriving var 1 015 millioner kroner. Årsregnskapet preges av en rekke positive og negative engangsposter. Regnskapsmessig oppveide de hverandre, slik at overskuddet før skatt var 1 067 millioner kroner. Overskuddet etter skatt utgjorde 1,09 kroner pr aksje.
 
Aker Kværner har gjennom 2002 styrket seg betydelige på mange områder. Konsernets egenkapital økte gjennom emisjoner og innlemmelsen av Aker Maritime-bedrifter. Parallelt ble låneavtalene reforhandlet. Ved utgangen av 2002 hadde summen av kontantbeholdning og kortsiktige rentebærende fordringer økt til 4 924 millioner kroner. Konsernets gjeldssituasjon var snudd til en netto rentebærende fordring på 613 millioner kroner. Egenkapitalandelen var 27,6 prosent.
 
Industrielt var fusjonen med Aker Maritime-bedriftene den mest betydningsfulle hendelsen. Etter fusjonen har Aker Kværner et mer komplett tilbud til sine kunder innen olje og gass, og en tilstedeværelse i verdens viktigste offshore-områder. Innen skipsbygging innledet Aker Kværner og Aker Yards et utstrakt driftsmessig samarbeid som har gitt gode resultater, både i form av besparelser og nye kontrakter.
 
Tiltak for økt effektivisering og reduserte kostnader har hatt høy prioritet i alle deler av konsernet. Det gjør det mulig for konsernet å tilpasse seg raskt når markedet forandrer seg. Gjennom 2002 er antall egne ansatte i konsernet redusert med om lag 2 700 til 32 863. Dette skyldes dels økt effektivitet, dels lavere aktivitet.
 
Ordresituasjonen for konsernet totalt er tilfredsstillende sett i lys av den usikkerhet som har preget Aker Kværners markeder, men enkelte virksomheter preges av lav ordrereserve. Ordreinngangen gjennom 2002 var 42,1 milliarder kroner og ordrereserven ved utgangen av året var 34,6 milliarder kroner sammenliknet med 36,6 milliarder kroner ett år tidligere.
 
Aker Kværner forventer ingen betydelig ytterligere forverring i sine hovedmarkeder, men er finansielt og strukturelt godt forberedt på fortsatt usikkerhet, og posisjonerer seg tålmodig i påvente av at markedstrendene snur.
 
De nærmeste par kvartaler vil resultatene for konsernet totalt være svakere enn foregående kvartaler. Forretningsområdet Olje & Gass vil fortsatt levere gode resultater, mens resultatene innen skipsbygging vil bli redusert som følge av lavere aktivitet i Finland. Engineering & Construction inklusive Pulp & Paper vil fortsatt vise svake resultater som følge av lav ordreinngang de seneste kvartaler.
 
Kontakter:
Media: Geir Arne Drangeid, informasjonsdirektør. Tlf: 6751 3036
Analytikere og investorer: Tore Langballe, IR-direktør. Tlf: 6751 3106

Ytterligere informasjon
Følgende supplerende informasjon er tilgjengelig på Aker Kværners hjemmesider www.akerkvaerner.com og ved Oslo Børs på www.ose.no.
 
  • Detaljerte talloppstillinger med nøkkeltall for både fjerde kvartal 2002 og året 2002. Disse tabellene er også inkludert nedenfor for de som leser dette pdf-versjonen av dette dokumentet.
  • Styrets Årsberetning for 2002
  • Presentasjonsmateriellet som blir benyttet i dagens møte med analytikere og presse i Oslo (tilgjengelig fra kl. 10.00)
  •  
    En telefonkonferanse på engelsk gjennomføres i ettermiddag klokken 16.00 norsk tid. Detaljer om oppkopling er tilgjengelig på www.akerkvaerner.com.
     
    Hele årsrapporten kan lastes ned fra følgende link:
     
     
    Hele pressemeldingen kan lastes ned fra følgende link: