Van Lanschot opent nieuw kantoor in Zeeland


Directeur Wiel van Ewijk: 'Bij ambitieuze particulieren en mooie familiebedrijven is duidelijk behoefte aan ons bankconcept.'
 
F. van Lanschot Bankiers NV opent op donderdag 3 april een nieuw kantoor in het Zeeuwse Goes. Het pand van de private en business bank is gelegen in het hart van de stad aan de Nieuwstraat 2-6. De ontvangst van de speciale genodigden is om 16.00 uur in de Grote Kerk. Aansluitend verricht mr H.J. Baeten, voorzitter Raad van Bestuur, samen met de burgemeester van Goes, drs D.J. van der Zaag, de officiële opening. Tot de sprekers behoort ook drs H. Eversdijk, lid Eerste Kamer der Staten Generaal, wiens voorvaderen het karakteristieke huis uit de 17e en 18e eeuw nog hebben bewoond.
 
"Het heeft even geduurd voordat we écht aan de slag konden, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Een magnifiek kantoor waar onze cliënten en wij zelf als 'bewoners' apetrots op mogen zijn. Een aanwinst voor Goes en Zeeland!", zegt een tevreden kantoordirecteur Wiel van Ewijk, die al 18 jaar bij Van Lanschot werkt.
In juli 2000 vestigde F. van Lanschot Bankiers zich in Goes. Eerst nog in een tijdelijk kantoor nabij het station om van daaruit de markt beter te kunnen verkennen. "Uit eerder marktonderzoek van ons bleek dat er in Zeeland nog geen private en business bank was die zoals Van Lanschot een totaal assortiment aan bank- en verzekeringsdiensten kan aanbieden. In dat gat in de markt zijn wij nu gesprongen. Vanuit Goes bedienen wij cliënten uit Schouwen-Duiveland, Tholen, Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Noord- en Zuid-Beveland, dus heel Zeeland."
Voor de directie het teken om in 2001 te starten met de renovatie van drie aangekochte, aaneengesloten panden aan de Nieuwstraat. De panden passen in de rijke traditie van F. van Lanschot Bankiers om cliënten te ontvangen in stijlvolle en comfortabele stadsvilla's. De cliëntenportefeuille - zowel particulier als zakelijk - breidde zich in korte tijd gestaag uit. In Nederland beschikt Van Lanschot nu over 32 kantoren; in België zijn het er acht. 
 
Eeuwenoude bomen
Het kantoor aan de Nieuwstraat stamt uit de 17e en 18e eeuw. De drie panden waren enigszins 'uitgewoond' en moesten grondig worden gerenoveerd om aan de strenge veiligheidseisen en hoge kwaliteitsnormen van de bank te voldoen. "Zowel bouwtechnisch als architectonisch zijn we heel ver gegaan", aldus Van Ewijk, "Het oorspronkelijke, ingetogen karakter van de woonhuizen is echter behouden gebleven. Authentiek stucwerk van de plafonds is in ere hersteld en lambrizeringen, raamluiken en marmeren vloeren kwamen terug. Warm, stijlvol en comfortabel. Er is veel ruimte in diverse vertrekken zoals in de Rode Kamer, de Serrekamer en de Achterkamer. Onze panden worden omringd door een prachtige tuin met een 220 jaar oude segoia en twee beuken van elk 280 jaar, dus nog net iets ouder dan onze bank. Dat is toch uniek, niet?" Het kantoor heeft voor haar cliënten de beschikking over een eigen parkeerplaats. In het drukke en bedrijvige Goes overigens geen overbodige luxe.
 
 
Private en business
De bank is vooralsnog gestart met een team van acht medewerkers, maar heeft de ambitie en de ruimte om met haar nieuwe cliënten mee te groeien. Ruimte die ook wel eens snel nodig zou kunnen zijn, denkt Wiel van Ewijk. Hij ziet immers volop kansen en uitdagingen voor Van Lanschot in Zeeland. De private en business bank richt zich op vermogende particulieren (vanaf € 100.000 inkomen en/of vrij besteedbaar vermogen) en middelgrote (familie) bedrijven.
"Ambitieuze tweeverdieners, miljonairs, directeur-grootaandeelhouders en mooie ondernemingen. Ze zijn van harte welkom bij ons. Vooral het familiebedrijf is hier van oudsher sterk vertegenwoordigd. Oorspronkelijk was men vooral gericht op agrarische en aanverwante activiteiten, maar in de afgelopen decennia zijn ze uitgegroeid naar alle sectoren van handel, industrie en zakelijke dienstverlening. Met - vanuit de agrarische achtergrond - nog steeds de duidelijke karaktertrek van 'met beide voeten stevig op de grond'. Behalve het midden- en kleinbedrijf is ook het aantal vermogende particulieren, onder wie veel 'immigranten' in Zeeland rijk vertegenwoordigd."  
 
 
Strategische ligging
Zeeland kent geen grote bevolkingsconcentraties zoals in de rest van Nederland. Voor haar kantoor koos Van Lanschot dan ook bewust voor een centraal gelegen plaats die - zeker dankzij de in maart geopende Westerscheldetunnel - overal vanuit Zeeland binnen een uur bereikbaar is. "Dan kom je automatisch in Goes terecht. Bovendien is Goes een bijzonder dynamische en expansieve stad", verzekert Wiel van Ewijk. "Het wordt het zakelijke centrum van Zeeland. Die dynamiek zien we overigens ook elders in de provincie. Kijk maar naar de nieuwe Westerschelde Containerterminal. En naar de universiteit die in Middelburg wordt gevestigd: de Roosevelt Academy, vernoemd naar de beroemde Amerikaanse president die op Tholen is geboren. Al met al zijn dit belangrijke activiteiten om Zeeland te positioneren."
 
 
Bankiershuis van vertrouwen
Net als alle andere kantoren van Van Lanschot in Nederland biedt ook het kantoor in Goes haar cliënten een compleet dienstenpakket aan: kasbalie, private banking, business banking, effectenadvies en -begeleiding, hypotheken en financiële planning. Van Ewijk: "Van aandelen tot en met zorgverzekeringen, zeg ik altijd. Wij bouwen een relatie met een cliënt op rond integrale bank- en verzekeringsconcepten en niet rond losse producten zoals onze concurrenten dat doen. Die integrale aanpak waarin elk aspect - privé en zakelijk - wordt betrokken, slaat duidelijk aan. Ook bij nuchtere Zeeuwen. Mensen hunkeren in deze tijden naar persoonlijke aandacht en degelijk, betrouwbaar financieel advies. Ze willen een bank met een naam en een gezicht. Ze hebben behoefte aan een bankiershuis van vertrouwen en dat is precies wat Van Lanschot kenmerkt." 
 
(foto) F. van Lanschot Bankiers heeft in Goes een nieuw kantoor geopend van waaruit cliënten in heel Zeeland worden bediend. Kantoordirecteur Wiel van Ewijk: "Gat in de markt" (foto vrij van copyright: Norbert van Onna, Veldhoven. De foto wordt u per e-mail toegestuurd of kan worden opgevraagd. Telefoon0297 - 566 883).
 
's-Hertogenbosch, 3 april 2003
 
 
Klik op de bijlage voor de volledige versie van het persbericht:

Attachments

Persbericht 03/04/03