Pan Fish - delårsrapport 1. kvartal 2003


Drift og resultat
Omsetningen var NOK 860 millioner i første kvartal mot NOK 1.403 millioner i fjor. Endringen skyldes i det vesentligste at Global Fish AS ikke er med i årets tall og at tradingaktiviteten innen laks har vært lavere i år enn i 2002.
 
Pan Fish fikk et driftsresultat på NOK -30,9 millioner i første kvartal mot NOK -56,8 millioner i første kvartal i fjor. Driftsresultatet inkluderer en avsetning for kostnader knyttet til smoltdestruksjon på NOK 12 millioner.
 
Netto finanskostnader var i første kvartal NOK 69 millioner mot NOK 110 millioner i fjor. Rentekostnader utgjør NOK 70,7 millioner av netto finanskost i første kvartal 2003.
 
Balanse
Konsernets balanse var NOK 5.700 millioner pr. 31.03 mot NOK 8.488 millioner på samme tid i fjor.  Konsernets netto rentebærende gjeld var NOK 3.724 millioner pr. 31.03 mot NOK 5.725 millioner på samme tid i fjor. I løpet av første kvartal er netto rentebærende gjeld redusert med NOK 1.640 millioner. Konsernets bokførte egenkapital var NOK 1.155 millioner (20,3%) pr. 31.03 mot NOK 1.348 millioner (15,9%) på samme tid i fjor. 
 
Selskapets ekstraordinære generalforsamling godkjente 10. januar 2003 styrets forslag til refinansieringsplan. Dette medførte at selskapet ble tilført NOK 2.091 millioner i ny egenkapital i form av konvertering av gjeld med NOK 1.551 millioner og ved kontant innbetaling av NOK 540 millioner.
 
Basert på den dialog selskapet har med sine banker legger styret til grunn at selskapet har tilgang på den nødvendige likviditet til å gjennomføre den planlagte restruktureringen av selskapet.
 
Det var pr 31. mars 2003 ca 9.700 aksjonærer i selskapet.
 
Segmentinformasjon
 
Oppdrett og salg av oppdrettsfisk
Driftsresultatet for oppdrettsvirksomheten ble NOK -14,8 millioner mot NOK -65,5 millioner i fjor. I første kvartal ble det slaktet 22.613 tonn laks rund vekt mot 24.059 tonn i fjor. Tallene for første kvartal 2002 var preget av betydelige produksjonsproblemer og produksjonskostnaden var derfor meget høy. Det er i perioden gjort en rekke tiltak som skal redusere denne kostnaden løpende. For å rydde opp i de kostnadsmessige utfordringene som var skapt av produksjonsproblemene siste år ble det i regnskapet for 2002 gjort en avsetning på NOK 187 millioner kroner. I tråd med praksis blir denne reversert etter hvert som den fisken det var avsatt for blir slaktet ut. For første kvartal er produksjonskostnaden justert med NOK 90 millioner kroner relatert til tilbakeføring av avsetninger.
 
Det må konstateres at med dagens historisk lave prisnivå på laks, er full produksjonskost for Pan Fish konsernet for tiden over den pris vi nå oppnår i markedet. Med bakgrunn i dagens markedsforhold, har styret satt i gang en vurdering av verdsettelsesmetoder for å sikre at konsernet ikke vurderer varelageret for høyt. Resultatet av denne gjennomgangen vil bli meddelt i rapporten for 2. kvartal 2003.
 
Etter endringen som er foretatt på Færøyene har Pan Fish konsernet 122 konsesjoner (omregnet til norsk konsesjonsvolum) som gir en gjennomsnittlig konsesjonsverdi på NOK 10,2 millioner.
 
Styret vil foreta en fornyet gjennomgang av de forutsetninger, herunder  forventinger om markedspriser og produksjonskostnader, som legges til grunn for verdsettelsen av selskapets konsesjoner og goodwill.
                                                          
Beløp i mill. NOK
1. kvartal 2003
1. kvartal 2002
Driftsinntekter
657,1
791,8
Driftsresultat    
-14,8
-65,5
 
 
 
Salg i tonn rund vekt
22.613
24.059
 
Foredling
Driftsresultatet for foredlingsvirksomheten ble NOK -5,4 millioner mot NOK 9,3 millioner i fjor. Det svake resultatet skyldes i stor grad prispress i markedet for frosne porsjoner i Europa, og kan henføres til aktiviteten i Danmark. Virksomhetene i Norge og Frankrike viser en god utvikling i forhold til tidligere år.
 
Tall i mill. NOK
1. kvartal 2003
1. kvartal 2002
Driftsinntekter 
213,5  
192,6
Driftsresultat    
   -5,4 
    9,3
 
Pelagisk
Pan Pelagic ASA fikk et driftsresultat på NOK -2,5 millioner mot NOK 3,9 millioner i fjor.  Omsetningsreduksjonen skyldes i hovedsak at Global Fish AS var konsolidert inn som datterselskap i Pan Pelagic i første kvartal i fjor, mens resultatet fra selskapet i år er tatt inn som resultat fra tilknyttet selskap ettersom eierandelen er under 50%.
 
Tall i mill. NOK
1. kvartal 2003
1. kvartal 2002
Driftsinntekter
96,9
487,3
Driftsresultat
-2,5
3,9
 
Pan Marine
Eierandelen i Pan Marine ASA er under 50% og selskapets resultat er følgelig tatt inn som resultat fra tilknyttet selskap. Pan Fish ASA anser imidlertid ikke Pan Marine ASA som en del av selskapets strategiske plattform.
 
Pan Fish er blitt meddelt at styret i Pan Marine ASA har besluttet å begjære oppbud for selskapet. Pan Fish har en eksponering mot Pan Marine ASA på ca NOK 15 millioner utover det som er avsatt for i regnskapet.
 
 
 
 
Organisasjon, utvikling og omstilling
Pan Fish ASA har akkurat startet en omfattende omstillingsprosess som baserer seg på at virksomheten vil bygges omkring to underkonsern; Pan Seafood og Pan Pelagic.
 
-         Pan Seafood består av enhetene Pan Fish North America, Pan Fish Scotland, Pan Fish Faeroe Island, Pan Fish Norway og Pan Fish Value Added Products.
 
-         Pan Pelagic, som vil skifte navn til Welcon Pelagic, vil bestå av en operativ del knyttet til produksjon av mel og olje samt en del som består av diverse finansplasseringer i fartøy og annen virksomhet.
 
Innenfor begge hovedområdene vil det bli gjennomført ytterligere justeringer i organisasjonen og en fullstendig analyse knyttet til selskapsstrukturer og kostnader vil bli gjennomført. De konklusjoner som trekkes vil bli implementert så raskt som mulig og i tett dialog med ledelse og ansatte. Styret vil komme tilbake med de handlinger som følger av disse gjennomgangene så raskt de endelige konklusjoner er trukket.
 
Det vil bli arbeidet med å finne nytt eierskap til den virksomheten som ikke er knyttet til Pan Seafood. Overføring av eierskap vil imidlertid kun skje når styret har identifisert eiere som har finansiell løftekraft og relevante strategiske visjoner for å utvikle virksomhetene videre. Basert på dialog med våre eiere og banker vil også et utsalg kun skje dersom tilfredsstillende verdier oppnås.
 
Styret vil understreke at konsernet sitter på en betydelig kompetanse innen sine kjerneområder. En kompetanse knyttet til mennesker som vil få det handlingsrom og den støtte som kreves for at den operative virksomheten skal få en postiv utvikling fremover. Det vil bli satt igang et betydelig arbeid for å investere i utvikling av denne kompetanse og alle forhold knyttet til interninformasjon og motivasjon vil bli sterkt forbedret.
 
 
Marked og fremtidsutsikter.
Markedet for konsernets hovedprodukter; Pan Seafood har utviklet seg positivt over en rekke år. Det er en stadig positiv etterspørselsvekst etter laks og ørret. Produksjonen ligger imidlertid fremdeles for høyt til tross for den sterke etterspørselen vi opplever, og dette forhindrer de nødvendige prisøkninger. Dette må føre til en tilpassing av produksjoen over de neste 12 måneder. Pan Fish konsernet har gjennomført betydelige kutt i både Skottland, Nord Amerika og Norge og forventer at de andre aktørene vil gjøre tilsvarende tilpassinger. Den finansielle situasjonen i bransjen tilsier ikke at vi bør se noen vekst i produksjon de nærmeste årene i og med at de fleste aktørene driver med altfor lav egenfinansiering. Utviklingen her er imidlertid usikker og i stor grad avhengig av at aktørene er realistiske i sine markedsvurderinger og tar selvstendig ansvar.
 
Selskapet vil ikke gi noen prognoser knyttet til forventet utvikling i prisene på laks og ørret for 2003. All fokus vil være på å skape lavest mulig produksjoskostnad, gitt målsatt kvalitet.   Hovedmålsetningen for Pan Fish i de kommende årene er å bli ett av de selskapene som produserer til laveste kost i alle regioner.
 
Ålesund 28. april 2003
Styret
Pan Fish ASA

Attachments

Kvartalsrapport 1Q 2003