Ny eierstruktur i A-pressen


Det er over ett år siden representanter for det finske mediekonsernet Sanoma WsOy offentlig gikk ut og bekreftet at de ønsket å selge sin aksjepost på vel 29 prosent i A-pressen ASA. Dette har skapt en usikkerhet knyttet til eiersituasjonen og A-pressens fremtidige strategi. For de to gjenværende hovedeierne har det vært viktig å bevare og videreutvikle verdiene i A-pressen og å fjerne denne usikkerheten. LO og Telenor har derfor i samarbeid med Institusjonen Fritt Ord blitt enige om å overta Sanomas aksjer i A-pressen til 155 kroner pr. aksje.
 
Aksjene til Sanoma, LO og Telenor Broadcast vil bli samlet i ett selskap, Fagbevegelsens Investeringsselskap, som etter dette vil eie nesten 88 prosent av aksjene i A-pressen ASA. Fagbevegelsens Investeringsselskap er hittil eid av LO og 12 frittstående fagforbund med LO som den største eieren. Fagbevegelsens Investeringsselskap vil foreta en emisjon mot Telenor Broadcast AS og Institusjonen Fritt Ord. Etter disse emisjonene vil Fagbevegelsens Investeringsselskap være eid av Fritt Ord med vel 10 prosent, Telenor Broadcast med ca. 45 prosent og LO sammen med fagforbundene med ca. 45 prosent. 
 
Aksjeovertagelsene gjennomføres 30. juni i år. Fagbevegelsens Investeringsselskap vil også komme med et tilbud til de øvrige aksjonærene om å kjøpe deres aksjer i A-pressen til en kurs på 155 kroner per aksje.
 
For både LO, Telenor og Fritt Ord har det vært en grunnleggende forutsetning å beskytte redaksjonell uavhengighet og et mediebilde med mangfold.
 
Institusjonen Fritt Ord er en stiftelse med fremste formål å verne om og styrke ytringsfriheten
og dens vilkår i Norge.
 
"Dette vil gi en eierstruktur som effektivt kan bidra til å sikre en levedyktig regional og lokal presse, sier styreleder i Fritt Ord Francis Sejersted.
 
"Dette er en offensiv løsning - som vi er svært fornøyd med. Resultatet sikrer også ro og stabilitet rundt eierskapet. Det har vært avgjørende for oss," sier hovedkasserer Bente N. Halvorsen i LO.
 
"Telenor og LO er fornøyde med å ha sikret våre verdier og stabilt eierskap i A-pressen i samarbeid med Fritt Ord, sier Erik Nord, viseadministrerende direktør i Telenor Broadcast og styremedlem i A-pressen.
 
Den nye eierstrukturen gir ingen forandringer verken i A-pressens ledelse eller strategi, men representerer en styrket tro på denne strategien. Sanomas to styrerepresentanter skiftes ut med representanter for de gjenværende eierne.
 
Gjensidige NOR Equities er rådgiver og tilrettelegger for Telenor og Fagbevegelsens Investeringsselskap.
 
 
A-pressen er et av Norges største mediekonsern med 2400 ansatte og har virksomheter innenfor avis, trykkeri, TV og elektroniske medier. I tillegg har A-pressen engasjementer i avis- og trykkerivirksomhet i Russland.
 
Fagbevegelsens Investeringssselskap  eies av LO og 12 fagforbund tilsluttet LO. Fagbevegelsens Investeringsselskap ble opprettet for å samle LOs og fagforbundenes eierinteresser i A-pressen.
 
Telenor Broadcast er Telenors forretningsområde for TV-distribusjon med en ledende posisjon i det nordiske markedet.  Området inkluderer Canal Digital, Norkring, Conax, Telenor Satellite Broadcasting og øvrig virksomhet som blant annet består av aksjer i A-pressen.
 
Institusjonen Fritt ord er en allmennyttig privat stiftelse. Institusjonen Fritt Ords fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord.
 
 
For mer informasjon etter pressekonferansen kontakt:
 
LO: Hovedkasserer Bente N. Halvorsen, tel jobb: 23 06 16 80, mobil: 913 70 604.
Telenor: Pressetalsmann Dag Melgaard, tel: 901 92 000
Institusjonen Fritt Ord: Direktør Erik Rudeng, tel: 23 01 46 40